Zainwestuj w Mobila 5w50 lub Castrola 10w60 to naprawdę wiele poprawiaCytat:
Zamieszczone przez Neuf
Wersja do druku
Zainwestuj w Mobila 5w50 lub Castrola 10w60 to naprawdę wiele poprawiaCytat:
Zamieszczone przez Neuf
heh może i z czasem zrobię tak jak radzisz oczywiscie po naradach :) ale już 2 lata nim ganiam i po takich przygodach na początku jest dobrze .. ja nim juz około 50 tys zrobiłem i jestem w szoku jak perfekcyjne silnki robi bmw bo nawet po takiej sieczce jaka tam była wrócił do zycia i na hamowni wykazał w zeszłym roku 184 koniki :) czyli tylko 10 uciekło :):):)
powiem tak, sa tylko 3 rafinerie ktore produkuja baze olejowa pozniej to trafia do mobila shella czy elfa a oni wtedy dodaja albo tego albo tego i nazywaja wlasnie elf mobil czy castroll niewazna jest marka a klasa jakosciowa CF czyli wlasciwa jakosc oleju, sa nawet oleje mineralne z oznaczeniem 10w40 a bzdury takie ze jak przejdziesz z mineralnego na semi to cos tam silnik pocieknie itp to bzdura, silnik uszczelnia uszczelka a nie olej, kiedy mialem 316 M40 i ktos jezdzil na mineralnym, zawory napiepszaly itp zalalem semi i nagle jak reką .. nastepna bzdura to ze jak mam juz 200tys to leje pól a jak 300 to mineralny, ale bzdura, kolega mial mercedesa kubusia z 81 chyba roku albo i starszego i jak zrobil remoncik silnika to jezdzil na syntetyku, ja leje i bede lal syntetyk, i to odpowiednio jak jezdze teraz jezdze tylko po miescie to leje 0w40 jak robisz same trasy lejesz 5w30 i tyle, oj dlugo by opowiadac, odpowiadajac na pytanie z postu czy przejsc, odpowiadam TAK i bez zadnych plukanek czy innych gowien, jedna wielka bzdura,
Dobrze chłop gada-> pisze :)
Opowiadam sie za umiarkowana ostroznoscia...a troche juz silnikow widzialem...i kiepskie oleje tez...to jest moje wlasne zdanie
aha olej pol syntetyczny niejest taki zly, jak ktos ma go zalanego to bez strachu, aby tylko nie ten mineralny, kiedys kolegaq z pracy zrobil doswiadczenie, wlal do 3 kubeczkow plastikowych do kazdego po 100gram syntetyka, semi, i mineralnego, i postawil to zimą na parapecie, nastepnego dnia, a moze niebede nic mowil, zrobicie sobie taki test i wsadzcie na 24godz do zamrazarki, a pozniej ludzie kupują wieksze akumulatory na zime bo silnik niekreci
Mysle ze zostawie tak jak jest i bede jezedzil dalej na polsynyetyku....a to ze duzo kasy trzeba w Stando palcic to wiem......troszke u nich ostatnio zostawilem...pozdrowionka a teraz ide dalej pic bo jestem nad morzem pogody brak ale............
Odświeżę temat.Po zakupie swojej buni zauważyłem że zalana jest własnie semisyntetykiem,co mnie trochę zaskoczylo bo wymiana byla przy przebiegu 109 tyś km..Dziś mogę tylko gdybać,dlaczego serwis bądź właściciel się zdecydował na taki zabieg.Po kilku rozmowach i wielu wielu namowach zdecydowałem się na zalanie jej full syntetykiem BMW.Olej i filtry czekają...mam nadzieję,że nie naburaczę...
Dodam tylko ze dziś autko ma 120 tys przebiegu i nie sprawia wrażenia zmęczonego.Wczoraj sprawdziłem stan tego oleju i byłem w lekkim szoku,że olej jest w naprawdę dobrym stanie.
Mam nadzieję,że nikt mnie nie potepi za ten krok..Pozdrawiam
http://www.liquimoly-sklep.pl/produc...wanie-03L.html
Tu masz takie coś i polecam 2 sztuki na twój silnik bo jest tam trochę oleju.
Jeździłeś na dobrym pół syntetyku więc jest nadzieja że nie zaszlamił silnika :( jeżeli nie masz tak na prawdę przejechanych co najmniej 0,5Mo km to jak najbardziej przejdź na syntetyk. Poleciłbym Ci go wykąpać jeszcze raz gdy będziesz po raz pierwszy zmieniał olej syntetyczny.
Jest mi bardzo przykro, że znalazł się kretyn mechanik który pozwolił zalać E38 półsyntetykiem... Każdy solidny mechanik wygoniłby Cię z takim olejem z warsztatu gdybyś miał zamiar zalać tak piękne silniki takimi półśrodkami...
To nawet w instrukcji pisze że mineralny olej wytrzymuje max -10 stopni. poniżej tej temperatury wręcz zabrania się prób odpalenia silnika bo można go zniszczyć. A ilu masz wieśniaków w Kadetach i innych złomach którzy zalewają mineralnym olejem, odpalają go przy -15 po minucie przełączają na gaz i jadą w pizdu... nie potrafię nawet na takie coś patrzeć. A później się dziwią że mając stare auto 5 lat wkładają w nie już 3 używany silnik :xCytat:
Zamieszczone przez krzywy191