tak,zamień miejscami wtyczki na czujnikach temperatury co są z przodu silnika koło obudowy termostatu i obserwuj co się dzieje
Wersja do druku
tak,zamień miejscami wtyczki na czujnikach temperatury co są z przodu silnika koło obudowy termostatu i obserwuj co się dzieje
Myślałem ze czujnik jest jeden... Jutro z rana zerkne. A jak zamienię to co powinno sie dziać?
Niebieski i czarny mają chyba jednakową rezystancję, więc jeśli to czujnik jest uwalony, to po przełożeniu wtyczek teoretycznie wskazania na zegarach powinny być już poprawne. Tylko nie wiem co na to ECU, który pobierze złe wartości z uwalonego czujnika... Po przepięciu wtyczek może być konieczny restart kompa.
nie jest konieczny reset co najwyżej Ecu będzie myślało że mu za zimno i będzie dolewał pb o ile czujnik uwalony,może wyjść że niebieski od Ecu też jest walnięty i np temp. pójdzie pod czerwone pole(u kolegi w m20 tak było) co do rezystancji przynajmniej z tego co u siebie zaobserwowałem to niebieski ma mniejsza i szybciej spada wraz z nagrzewaniem się silnika
pzdr.
Dzięki panowie za dobre i logiczne wytłumaczenie. Zadziałam,i napisze co sie działo ;)
A wiec,zamieniłem dzisiaj te wtyczki No i temperatura szła w stronę czerwonego ale zamieniłem spowrotem i było git a nawet Poki co dobrze wskazuje. Z tego co zauważyłem to jedna wtyczka jest luźna troche i dziwnie sie jakos trzyma tam.
może być że nie ma dobrego styku i dlatego faluje temperatura na wkazniku
pzdr
Sam sobie odpowiedziales - wtyczka.
Da sie kupić sama wtyczkę? Czy jakis Szpraj do elektryki i próbować cos działać?
ja na twoim miejscu bym podjechał na szrot i odciął takową lub z tą coś pomodził podgiął żeby łączyła dobrze
ps nie wiem czy one nie są rozbieralne
pzdr