Pomorze ktoś ??
Wersja do druku
Pomorze ktoś ??
Ja z Wielkopolski :P
a na serio, to jeśli układ dolotowy jest szczelny w co wątpię, bo uszczelki na kolektorze dolotowym jeśli nie były ruszane to napewno są wydmuchane już. ja bym zaczął od odmy + uszczelka odmy to są groszowe sprawy a pewnie nikt tam dawno (o ile w ogóle) nie zaglądał. jeśli to nie pomoże to szukaj przyczyny w błędzie który podpowiad Ci komp czyli sondy lambda, ja miałem podobny problem z nierównymi obrotami silnika na zimno w M60 i największą poprawę uzyskałem właśnie po ich wymianie (~600zł) i masz spokój na lata.
fakt, że ja mam m62 ale komputer wyrzucał błąd jednej sondy a w drugiej grzałkę. Jak tylko temperatura ruszyła się ponad niebieskie pole silnik dostawał delirki. Moc miał i wszystko było ok ale trzęsło nim. teraz wymienione obie sondy na dedykowane boscha po 213zl/szt i jest o niebo lepiej. silnik pracuje równo i nie trzepie nim a przy wymianie sond zauważyłem, że jeden numer sondy różnił się od tego na drugiej
Tylko ze ja mam zas gaz sekfencyjny założony i gazownik który mi ustawia gaz itp. mówił ze sondy i tak bedą wyskakiwać na kompie i potwierdziło mi się to bo komputer pokazuje sondy. A co do szczelności robiłem test z plakiem i silnik nie reagował na niego w ogóle a "psikałem" wszedzie.
zdjęcie kolektora ssącego to nie jakaś wielka filozofia. U mnie nie było praktycznie żadnych objawów a jak zdjąłem kolektor uszczekli wszystkie puszczały i były tak twarde ze przy wyjmowaniu się praktycznie połamały. Test na psikanie plaka i tego typu specyfików NIC nie zmienił w pracy silnika.
wklejam ponownie link z praca silnika na zimno
https://www.youtube.com/watch?v=DEe2m4euswg
Kolego, Ty masz dziurę tam w dolocie powietrza, na górze, już za przepływomierzem w stronę silnika? Czy to kropla wody... nie może tam być dziury....
kropla wody kolego dziury nie ma ;)
odma na pierwszy ogień, później dolot, jak nadal nic wymień sondy albo wywal LPG :)
no z wywalaniem lpg bym nie szalał bo nie po to jest żeby od tak demontować. jeżeli już mogłaby to być wina np sterownika albo innego elementu a nie całej instalacji. pewnie ktoś kto zakładał gaz zdjął kolektor ale już uszczelek nie łaska było wymienić. Przez forum na odległość nie sposób zdjagnozować problemu, można ewentualnie naprowadzić dlatego posłuchaj i wymień uszczelki a na pewno nie zaszkodzi i będziesz pewny, że to już masz za sobą na lata.