-
moja "stara" jest z "07,99r i ma jeszcze jak na złość stary typ kluczyka, więc zamówiłem ten za 120+vat, dotnę grot i przełożę transponder, mam nadzieje że nie będzie problemu z zakodowaniem.
Jakby ktoś pytał jak się u nich kupuje kluczyki, to po prostu składamy zamówienie mailem lub smsem z adresem wysyłki i oni wysyłają za pobraniem.
-
Kluczyk dotarł dzisiaj o 7mej, jakość wykonania? hmm plastik twardy odnoszę wrażenie, że będzie się rysował. Grot ciężki koloru jak oryginał (nie wiem czy to ma znaczenie) złotawy.
Całość z przesyłką pocztexem za pobraniem kosztowała 140zł, więc cudów nie ma co wymagać.
Naklejka z logiem kiepska, już na wierzchniej stronie folia się zadarła i schodzi, klej też ubogi ale może będzie trzymał.
Po otwarciu kluczyka na płytce po stronie transpondera nalot jak po superglue, transponder przyklejony chyba na superglue bo też ma nalot jak i podstawka kluczyka, na szczęście udało się go oderwać.
Stary transponder trzeba będzie przykleić na taśmie dwustronnej i z wierchu też dać taśmę by nie dotykał bezpośrednio płytki.
Płytka niby ma miejsca mocujące w obudowie by nie latała ale nie jest na wcisk, po prostu się ją kładzie w obudowie. Po wyjęciu transpondera włożeniu płytki i zamknięciu obudowy nic nie lata
Otwieranie i zamykanie kluczyka/obudowy łatwe i sądzę że jak nie będziemy tego robić raz dziennie t będzie dobrze trzymać. Obudowa jest dobrze spasowana i nie trzeszczy nie skrzypi nic nie odstaje.
Teraz czeka mnie docięcie i mam nadzieje że da się zakodować.
-
Zakodować można bez docięcia ale transponder musi być w starym kluczu aby go przekręcić.
-
Ja dotnę kluczyk, przełożę transponder i zacznę kodować, teraz jestem w pracy a samochód w domu więc i tak nie zaprogramuje wcześniej.
Proszę napisz jeszcze czy kodowanie powiedzie się jak przekręcę kluczyk na 1 ten nowy gdzie elektronika nie była kodowana, czy muszę zacząć kodować od starego kluczyka który działa z centralnym. Przed kodowaniem chyba muszę wcześniej zamknąć i otworzyć samochód z pilota by aktywować kod ?
-
Poszukaj info na temat kodowania pilotów. Temat milion razy poruszany. Kosztują klucz za kluczem.
-
W instrukcji mam kodowanie i wiem co i jak, tylko zastanawiałem się czy uda się kodować czysty klucz jako pierwszy czy zacząć już od zakodowanego, co instrukcja nie podaje. Ale mniejsza o to, albo zawsze można spróbować kodować drugi jako pierwszy
-
Nie ma znaczenia kolejność.
-
Grot docięty, chociaż mam mieszane uczucia bo kowal dłutem zrobiłby to lepiej :moody:
elektronika zakodowana za pierwszym razem, kluczyk działa. Parę godz w kieszeni z oryginalnym kluczykiem i już ma jedna rysę na obudowie :tongue-new:
A teraz jego wady, tzn wady nieoryginalnych kluczyków: wspomniana rysująca się obudowa no i najważniejsze .... w takim kluczyku nie działa zamykanie klapy bagażnika. Wiedziałem o tym kiedyś ale zupełnie zapomniałem przed kupnem.
Czy wyjściem z takiej sytuacji byłoby kupienie ori kluczyka rombu i przełożenie z niego elektroniki tak by klapa działała. Tylko jak poznać romby z osobną kością transpondera i czy kształt elektroniki by pasował ?
-
Żaden oryginalny romb nie ma oddzielnie kości transpondera. Da się użyć oryginalną elektronikę ale traci się ładowanie ze stacyjki.
-
Ups, nieciekawie, ratovnik chyba pisał o nieoryginalnych kluczykach.
Czyli można kupić oryginalny kluczyk, przełożyć środek do podróby i będzie działać.
Czy można wyrzucić akumulatorek zasilający elektronikę i zastąpić go baterią z przedlifta?
Czy dwa transpondery w jednym kluczyku nie będą kolidować w jakiś sposób ze sobą?