-
Witam :)
Powiem tak, potym jak BOSS mnie pojechał, to odrazu dobre 2 godizny poczytałem jak sie wpisuje wtryski do sterownika w INP'IE i chciaem już wszystkie nowe wpisać ale się okazało że jednak wszystkie te wartości które chciałem wpisać są przypisane :)
O jeden problem z głowy :)
Aż tak ludziom nie wierze haha :)
Co dzisiaj zrobiłem to zamówiłem nowy przepływomierz, bo ten nowy co kupiłem to sie okazało był jakąś chińską tandetą o cenie 5 razy mniejszej.
Tak więc czekam na BOSHA teraz.
Ale nadal drga i faluje heh :)
Ojciec chce sprzedać pomału samochód a ja dalej przkonuje by był naprawiony :)
-
Nic nie pisales o tym ze nowy to firmy Bosh. Bosch zamontujesz to wtedy zdaj relacje, choc watpie ze to cos zmieni.
-
Nowy teraz właśnie kupiłem BOSHA, ten co mam teraz to jest no-name. Jakis chiński za jedną piątą ceny co przy przykręcaniu plastik sie połamał gdzie są śróbki.
Też wątpie by pomogło ale czemu nie.
Może i dzisiaj kupie te regulator i czujnik na listwe. Hmmm albo poczekam do środy/czwartku co mechanik powie.
Pozdro.
-
Jesli ori przeplywka nie pomoze to tak jak napisales wymien regulator cisnienia.
p.s: szkoda ze dopiero teraz napisales ze ta "nowa" przeplywka to chinski badziew
-
Witam,
Małe streszczenie co nowego się dowiedziałem, a czego jeszcze niewiem.
BOSS - też nie wiedziałem że jakieś chińskie coś kupiłem. Myślałem że przepływka pomoże i rozwiąże problem... niestety nie nawet z przepływką BOSH'A problem ten sam.
Co więcej. Samochód u mechanika i powiedział żę nawet na ciepłym silniku drga i szarpie więc nietylko problem przy zimnym.
W ten sam dzień zadzwonił spowrotem do mnie mechanik i zapytał się czy mam jeszcze stare wtryski bo jego przyjaciel z lepszym komputerem diagnozującym przypuszcza że jakiś wtrysk jest padnięty.
Na drugi dzień zawiozłem i wymienili nowe wtryski nr 3, chyba 4 i 6 na stare i podobno silnik nie szarpie, lepiej chodzi, ciszej i przejchali się samochodem z 50km z duża prędkością, w mieści itp i błąd też niepowrócił.
Samochód jednak jest u mechanika do poniedziałku, i w poniedziałek rano jeszcze odpalimy znowu na zimnym i zobaczymy czy nadal będzie szarpać.
Teraz pytanie czy możliwe że nówki wtryski kupione były walnięte ?
I aż tye ich było walniętych ?
W poniedziałem wezme te wtryski na sprawdzenie pod ciśnieniem i jeśli są złe to odeślę bo mam na 12 miesięcznej gwarancji.
Najgorsze jak będą dobre a samochód źle na nich palił ?
Kurde ten samochód jest jak kostka rubika - cholernie ciężki do zrobienia na cacy.
Pozdrawiam i będę pisać i powiadamiać jak tam wytuacja wygląda.
-
Poczytaj o fazach wtrysku, ale zeby nowe byly uszkodzone...
-
Witam.
Jak mówiłem, następna porcja informacji.
Samochód został odepbrany od mechanika. Lepiej odpala bym powiedział bardzo szybko nadal trzęsie troche na zimnym silniku ale przestaje po 10-20 sekóndach powiedział. Sprawdzimy to jutro rano dokładnie kiedy samochód będzie zimny.
Mechanik powiedział że na starych wtryskach napewno lepiej chodzi, silnik wogóle nietrzęsie czy szarpie praktycznie kiedy silnik był ciepły.
Powiedział pojeździć, zobaczyć jak będzie i jak znowu żółty silnik wyskoczy engine failure - reduced power to wtedy znowu przyjechać, tamte wtryski też mam dać do przetestowania i zobaczymy czy było sprawne czy nie.
Podłączyłem komputer swój u mechanika po drugim odpaleniu i nadal niezbyt ciekawie to wygląda ale lepiej niz było.
Nr1 - na chwile miał dużo później spadło i się utrzymywał identycznie prawie jak nr 2.
Wtryski na zimnym silniku:
http://i.imgur.com/gJNeNa8.png
Dużo lepiej a bym poweidział że super wyglądają po 10-15 minutach jak samochód włączony :
http://i.imgur.com/NWYhZ05.png
Co myślicie ?
Czemu taka wielka rozbieżność miedzy zimny a ciepłym ?
Zauważyłem że jak się dodawało gazu to nr.1 zmniejszał się a nr.3 szedł go góry.
Czyżby nr.1 rekompensował za braki w nr 3?
Czy regulator paliwa na listwie albo czujnik paliwa na listwie może powodować braki na wtryskach ?
Pewnie powjeżdzimy i jak znowu silniczek się zaświeci zawieziemy do mechanika.
Pozdrawiam.
-
Rozbieznosci bo nie do konca sprawne wtryski masz.
Komputer probuje dobierac jak najlepsze/najmniejsze dawki zsumuj wszystkie korekcje to wyjdzie okolo 0.
Brakow nie masz te na minusie to rekompensata tych na plusie.
-
Rozumiem.
Ale według was ktore są niesprawne ?
Nr 1,2,5 - nówki
Nr 3,4,6 - stare włożone
Czyli na tą chwile wygląda iż szarpanie i trzesienie silnika jest winą wtrysków ?
Pozdro.
-
Te co na plus sa gorsze.
Najlepiej jakby mechanik zrobil test przelewowy wtedy masz pewnosc ktore sa...
Wg wykresow tak od wtryskow trzesie, ewentualnie cos dzieje sie w cylindrach.