-
O ciśnieniu pisałem wcześniej. Jak dla mnie to , zanim coś się rozsadzi to zapewne inny czujnik albo zaworek odetnie klimę albo upuści za duże ciśnienie. Z tego co wiem trzeba ostro używać klimy aby załączyła wyższy bieg went., a podczas jazdy praktycznie jest nie potrzebny bo chłodzenie masz od pędu powietrza + visco. Jesteś w extremalnym korku w 40' upale dajesz klime na min i po kłopocie ;)
-
U mnie po wymianie kola pasowego poprosiłem o wymianę pasków na nowe. Wszystko było ok, klimatyzacja działała, ale po przejechaniu 1km strzelił pasek od klimatyzacji. Mechanik twierdzi, że to przez niedziałający wentylator klimatyzacji i za duże ciśnienie w układzie. Czy faktycznie mogłoby to zerwać pasek? Wentylator faktycznie jest zepsuty ale przez około miesiąca nie miało to więszkego wpływu na pracę klimatyzacji (trochę później zaczynało lecieć zimne powietrze)
Według mnie mechanik sie pomylił i założył ciut za duży pasek i może przez to pękł... drugą rzecz, którą podejrzewam to kolo/sprzegło klimy, może zepsute koło pasowe je rozwaliło i ono zerwało pasek.
-
Problem z wentylatorem jest dosyć powszechny... Człowiek który zajmuje się ich regeneracją wspominał o tym, że już ponad 30 sztuk w tym sezonie naprawiał. W moim pęknięty był pierścień z którego czujnik czytał ilość obrotów. Klejenie nic nie pomogło dlatego zakupiłem drugi silnik z którym nie mam żadnych problemów. Dla Waszej informacji dodam, że identyczny (jedynie trzeba przerobić kostkę) silnik jest montowany jedynie w X5 model E53. Co do braku wiatraka klimy u niektórych to owszem, w dużych benzynach w przypadku X5 i 7era jest jeden mocny elektryczny wiatrak silnika.
-
Co by nie zakładać kolejnego tematu, myslę, że ten nie będzie jakimś mocnym kotletem.
Chyba mam podobny problem. Nieraz leci mi taka lodówa, nawet na postoju w dość ciepły dzień, a nieraz nawet przy 16-17 stopniach na dworze leci mi takie letnie/lekko ciepłe powietrze. Nie wiem co może być przyczyną, jadę dziś wymienić jeszcze czynnik, może jest go zbyt mało i nie daje rady, ale dziwne, bo czasem chłodzi fest. Nie ma na to reguły kiedy jak dmucha. Macie jakieś pomysły czy raczej wiatrak od klimy się kończy?
-
Witam
Może ktoś wymieniał wentylator klimy w wersji poliftowej i ma stary uszkodzony - potrzebuję samą obudowę - bez wentylatora.
-
Witam
Koledzy polećcie jakiś zakład do naprawy sprężarki klimatyzacji.
Z góry dziękuję za pomoc.
-
Kupuj nową , około 1000zł DENSO.
-
Kupiłem nową Hella, pochodziła 2 dni w aucie i głośno pracowała. Mechanik stwierdził, że wina fabryczna sprężarki. Kupiłem druga a ta oddałem na gwarancję. Przyszedł zwrot z gwarancji, że za słabo opisana wymiana sprężarki przez mechanika i tyle, nic więcej. Więc może uda się naprawić w rozsądnych pieniądzach albo zostawić dla siebie na przyszłość.
-
DENSO szła przy pierwszym montażu, różnica w cenie chyba 350 zł. Jak są wyczyszczone przewody i nowy osuszacz(nie jest drogi) to musi działać.
-
Przewody wyczyszczone , osuszacz nowy plus zawór rozprężny wymieniony... Czytałem gdzieś wczesniej, że łożysko może być fabrycznie zepsute, szkoda wyrzucić "nowa" sprężarkę.