Oleje są mieszalne więc możesz wymienić na 5w40 i nic nie trzeba płukać. Olej 10w40 jest to olej mineralny z dodatkami syntetycznymi w przypadku tego oleju to już nie można dolać syntetyku
Wersja do druku
Oleje są mieszalne więc możesz wymienić na 5w40 i nic nie trzeba płukać. Olej 10w40 jest to olej mineralny z dodatkami syntetycznymi w przypadku tego oleju to już nie można dolać syntetyku
Odgrzebuje temat ostatni post jest z 08r. W przemyśle olejowym od tego czasu zaszło pewnie dużo zmian. Większość polecała castrola czy to nadal aktualnie co w tej chwili najlepiej lac do V12? Miałem kilka aut różnych marek i na każdym forum odradzali mi castrola. Olej cenowo zalicza się do marki premium a jakościowo podobno słabo z nim jest. Forumowicze doradzali, że dużo lepszy jest Motul i taki leje do swoich aut od 3lat i nie narzekałem jak dotąd. Motul 5w30 8100 x-clean ma aprobate LL-04. Czy będzie dobry, a może macie lepsze propozycje?
Penrite HPR 5w40+płukanka Archoil AR2820
Wczesniej przejeżdze 2 tyś km na ciut tanszym oleju i zmienie na ten wlasciwy co wyzej.Taki olej polecił mi gość, ktory zna sie na tym i siedzi w temacie od kilku lat.
ja leje petronas syntium 5w40 3000av, w zupełnosci wystarczy,
ja zalalem 5w40 jakis super tani, nawet nie wiem co w serwisie zalali, ale syntetyk, tylko na przeplukanie
po 2500 km wlalem srodek motula na przeplukanie, zalalem znow ten sam olej
po 500km odezwaly mi sie szklanki na goracym, tak mi sie wydaje, leciutkie cykanie na 1 stronie
nie wiem czy to przypadek, czy moze jakis syf sie dostal do szklanek od plukania, chociaz olej czysty byl
ale jak sprawdzam stan oleju, to on wyglada prawie jak woda, tam sa bardzo wysokie temeratury w 750tce
czym wyzsze temeratury to raczej nalezalo by lac cos ala 10w60
a nie w30
no ale dobra
dzis wleje kolejna plukanke motula i zaleje castrola 5w30, jak zaleca fabryka
i zobaczymy co sie wydarzy :)
Do wysokotemperaturowych V12 (czy V8) polecam porządny 0w40, inna baza olejowa i dodatki - tylko taki olej sprawdzi się
płukać - TAK, ale tylko środkami na bazie ropy naftowej = bezpieczne
przeplukalem leciutko srodkiem to plukania silnikow motul przez 5 minut
zalalem docelowo castrola magnatec z beczki 5w40
i jest jak na razie cichutko
ale nawet gosc mi w serwisie olejowym powiedzial, ze 10w40 dla takich silnikow to zabojstwo
choc nie polecal zebym wlewal ten specyfik do plukania, no ale mialem to wlalem :)