wchodzi 8l oleju, w tej chwili mam 7 litrow bo jest wyciek z pokrywy filtra. jedna płukanka jest na 5l i wydaje mi sie ze starczy bez problemu
wchodzi 8l oleju, w tej chwili mam 7 litrow bo jest wyciek z pokrywy filtra. jedna płukanka jest na 5l i wydaje mi sie ze starczy bez problemu
Ja do 2.8 wlalem dwie po przeczytaniu instrukcji.
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
i co zrobiło założona robote ?
Nic się nie działo. Po prostu nie wiedziałem co było lane wcześniej to wyplukalem. Od tamtej pory zmieniłem olej z 5 razy i jak niedawno zdejmowalem pokrywę zaworów to na niej trochę nagaru było więc idealnie nie wyplukal.
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
760 tka po wymianie oleju na 5w40 motul nie kopci (dosłownie zero dyma), silnik zaczol ciszej pracowac. Co sie okazało olej był juz dość przepracowany jak i filtr był stary. Przy okazji pracy zakupiłem też olej do skrzyni biegów z filtrem oleju (wszystko w Aso bavaria katowice), wydane jest masa kasy na te niby pierdoły ale praca skrzyni biegów również sie poprawiła ( nie wspominając ze był ok litra oleju w niej za mało), poprzedni własciciel nie wymieniał od nowosci oleju w skrzyni a ubytek był spowodowany wyciekiem spod uszczelki miski olejowej.
Pojazd mam po pełnym serwisie olejowym i powiem wprost ze efekt jest zadowalający bo już sie bałem ze do wymiany mam uszczelniacze zaworowe a tu prosze olej sprawe załatwił.
Temperatura robocza tych silników to około 107s ,więc skoro (kopcował) jak ty to nazywasz, to za wiele nie pomoże więc zmiana oliwy z 30 na 40 nic nie da tylko na chwile ,uszczelniacze i tak do wymiany wcześniej czy później.W tych motorach kopcenie = się uszczelniacze i żadne szamańskie metody typu oliwa nic nie dadzą.
lukasz7 też tak uważam
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
jak motor jest zdrowy to można wlać oczywiście na próbe olej typu ORLEN z cpn-u i nie ma prawa dyma puszczać.koniec kropka.Kiedyś też sie łudziłem w e21.Wymiany oleju na mega gęsty i dolewanie motodoktoru 😭😭😭 nic nie pomagały.Jak dymił tak dymił.Naprawa silnika załatwiła dopiero problem dymienia.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Jedynym sposobem na uszczelniacze ,jest ich wymiana i tyle w temacie :fish2: