-
Jeżeli jest trzaśnięta podpora możesz zdiagnozować w taki sposób: ktoś prowadzi auto i jedzie z różnymi prędkościami na różnych biegach a ty siedzisz z tyłu z uchem zbliżonym do podłogi i nasłuc***esz, możesz też ręke położyć żeby poczuć czy jest walenie o bude.poza tym jak czujesz że dupa ci tańczy przy różnych prędkościach to stawiałbym na źle wyważone koła (może cięzarki się odkleiły), mogły puścić też druty w oponie (jeżeli sa stare) i również przyczyna może leżeć w luzach zawieszenia które właśnie są odczuwalne na dziurach ( pukanie) a przy większych prędkościach "tańczeniem" tyłka.
pozdrawiam
-
Kurde zawieszenie co dopiero sprawdzałem i to to nie raz ( wtym przegląd), opony kupiłem nowe 3 lata temu hmm chociaż na polskich drogach trzeba brać wszystko pod uwagę, co do wyważenia to obstawiałbym raczej prędkości ok 90 a potem 160..
-
Aldik niestety na przeglądzie samymi szarpakami nie sprawdzisz dokładnie zawieszenia wielowahaczowego Trzeba to zrobić na podnośniku i przy pomocy małego łomika każdy wahacz i mocowania w tulejach sprawdzić trzeba osobno.Poza tym osobiście miałem sytuacje w e39 gdzie podczas zimy z felgi odpadły ciężarki i było to odczuwalne miedzy 100-120km/h a później powyżej 190.Dałem koła do wyważenia zapłaciłem chyba 30 zł i miałem spokój.Jeżeli nie można znaleźć bezpośredniego źródła problemu to trzeba zacząć sprawdzać i próbować naprawiać od rzeczy najprostrzych i najtańszych np właśnie od wyważenia kół co przy okazj pokaże stan opon ;)
-
No na podnośniku juz też sprawdzaliśmy, niedawno zmieniłem dwa wahacze , ustawiałem zbieżnośc itd itp
Pojade wyważyć koła :)
-
Koledzy też tak kiedys mialem w 38 wina biły koła a dokładnie opona gdzies dostała i płutno prawie niewidocznie pościło ,jak pisze aldik 110-130 było cupcupcup,i powyżej 180 a reszta prawie cicho,natomiast jak siadała podpora to wiadomo dużo mocy bumbumbum mało mocy cyk cyk i im szybciej tym bardziej biło,stawiam na koła
-
No i podpora wału do wymiany, zobaczymy czy to było to :)
-
mam podobnie mianowicie zaczyna bić ok 110 km/h bije do 140km/h i potem przestaje i nie bije już w ogóle, ale ja podejrzewam oponę bo jak jadę powoli to słychać takie łuu łuu łuu jak by się coś do opony przykleiło.
-
-
nie bo na zimowych kołach tego nie ma, ewidentnie opona jest walnięta, na wyważarce niby ok ale pod obciążeniem się ugina w jednym punkcie widocznie, i tak na ten sezon pójdą do wymiany.
-
No u mnie podpore widać ewidentnie że do wymiany wiec nie zaszkodzi...