a w jaki sposob wyplukac uklad? Moze rzeczywiscie ze starej zepsutej pompy jakies opilki teraz sie walaja w ukladzie..
Wersja do druku
a w jaki sposob wyplukac uklad? Moze rzeczywiscie ze starej zepsutej pompy jakies opilki teraz sie walaja w ukladzie..
dobrze, a mam pytnie -czy odpowietrzyłeś układ ? ? ?(było na forum)
Ja spuściłem olej przy, otwartym obiegu szwagier kręcił na max w lewo potem w prawo, zalałem nowy olej odpowietrzyłem nie było jeszcze idealnie. Znowu trochę pokręciliśmy kierą na postoju, znowu spust oleju z kręceniem, zeszło jeszcze trochę szlamu. Zalałem nowy olej odpowietrzyłem i od tej pory bangla idealnie. Jednak nie jestem specem, od 7er ani mechanikiem także może ktoś bardziej doświadczony podrzuci Ci inne wskazówki, jednak u mnie ( te same objawy ) pomógł głupi olej, a też już chciałem wszystko wymieniać.
Spuszczales olej na wylaczonym silniku? Ile mniej wiecej potrzebuje swiezego oleju do takiej akcji? Jutro sie za to biore :)
Ja miałem auto rozgrzane olej spuściłem szwagier auto zapalił i kręcił ja siedziałem w kanale i pilnowałem co leci, a potem jak pisałem wyżej, odpowietrzanie na zapalonym. Kurcze nie pamiętam ile mi oleju poszło, katalogowo chyba ( bynajmniej do mnie do tdsa) wchodzi ok 2.5l wiem że na płukanie brałem najtańszy orlenowski a później zalałem castrolem.
2,5L? :O to ja jak pompe wymienialem to wydawalo mi sie ze zlecialo wszystko i to bylo cos kolo 1l.
No nic zaopatrze sie i zobaczymy co z tego wyjdzie.. A jaki plyn polecasz kupic? Masz czerwony czy zolty?
Ja naprawde nie pamiętam ile wchodzi sprawdź w jakimś magicznym katalogu mi podawali w sklepie ile wchodzi ale kojarzy mi się tyle ale mogę mylić z mostami w terenówce bo tez akurat w tamtym czasie zmieniałem także musisz sprawdzić:) Myślę, że tak naprawdę według specyfikacji każdy olej a marka wedle uznania, ale ja tak sobie w głowie upierdziałem, że do wszystkich aut leje zawsze wszędzie oleje castrola więc ja wlałem castrola i mam czerwony i był to dextron 2
Wchodzi ok litr oleju. Niestety problemy ze wspomaganiem w e38 to nie rzadkość. Zdychają pompy, zdychają przekładnie kierownicze, łapią luzy.
Tak na dobrą sprawę to demontaż przekładni i pompy i oddanie tego do zakładu który to solidnie i uczciwie regeneruje lub wymiana na nowe, ładowanie używki to loteria, bo przecież wszedzie ten problem w e38 v8 występował. Masz servotronic? Może zaworek nie bangla w przekładni
oki. dzieki wielkie za info :)
Jutro ogarne temat i zobaczymy czy to pomoze ;)