Bez przystawki pewnie około 8-10 godzin...z przystawką,która kosztuje kupę kasy myślę,że do pełnego aku wystarczy około 45 minut...
Wersja do druku
O tym właśnie mówię, od dawna diesele są mniej atrakcyjne niż benzyna, ze względu na zastosowanie filtrów DPF, zaworów EGR i innych ekotworów. Eksploatacja współczesnego diesela jest o wiele droższa a oszczędności z paliwa znikome. Przebiegi rzędu 200 tyś km są dużym osiągnięciem po których wydatki rosną lawinowo. A do tego ta elektronika która decyduje o wszystkim i jest wszędzie, przewody idą już w kilometry a ilość modułów na magistrali CAN przekracza paredziesiąt.
Patrząc na to wszystko samochód elektryczny wcale nie wydaje mi się rozwiązaniem słusznym ani skutecznym.
Aż poszedłem sobie do garażu odpalić stare solidne niemieckie R6 którego konstrukcja pamięta lata 50-te oraz brytyjskie V8 pamiętające Amerykę lat 60-tych gdy pojęcie "eko" nie istniało a liczyło się brzmienie, wygląd i osiągi. I jestem dumny z tego że nimi jeżdżę i potrafię je ogarnąć co daje mi jeszcze większą przyjemność z jazdy.
Ja tam nie miałbym problemu, gdyby tak wstawić silnik z Tesli do mojego E38 :emmersed:
E tam, silnik to dusza i charakter auta, auta na sztrom go nie mają.
Za pewien okres czasu rzadkością będą stacje PB jak teraz są te na prąd :) Nie ma co grymasić :)
to sam będę PB w garażu pędził.
Taka tesla wydaje sie ciekawa opcja. Gdyby bateryjki wystarczaly na 10 latek z niewielkim spadkiem sprawnosci, dystans na 400km i kwota zakupu na poziomie 200k to taki zakup wydaje sie ciekawa opcja. Mozna do tego zestawu dodac darmowe ladowanko np. w pracy i koszta eksploatacyjne napewno zacheca do uzytkowania.
Ile kosztuje zestaw akumulatorów do tej Tesli?
Mnie tylko zachęca do tego auta taniość w eksploatacji - jeżeli koszt na stówe to 15 zl (pomijając ile osób by Ci pozwoliło doladować za darmo ) to mam oszczędność około 85zł na stówe. Gdyby paliwo kosztowało po zlotówce to w dupie mam takie auta tylko jeżdzę 760:)
bierzecie pod uwagę koszty przejazdu, a co z awaryjnością, częściami, a niech coś się przepali w silniku, niech bateria się posypie? jakie są wtedy koszta? kto się zna na obsłudze i naprawie takich aut?