Riki ale żeś zaszalał z tym porównaniem no myślałem że padnę.....leganza i E 65 buahahahahhahahahahaahha
@PaweliGosia wydaje mi się że u mnie po zamknięciu sufitu jest cicho także u Ciebie może rzeczywiście z tą uszczelką jest coś nie tak.
Wersja do druku
Temat przerabiałem, problem rozwiązany.
Tu jest wszystko na temat:
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...?f=76&t=128073
Uszczelkę kupiłem w ASO za 80zł, wymiana 10 minut i cisza.
O Jaro wlaśnie czegoś takiego było nam trzeba. Dzięki.
wiadomo którą z uszczelek zamówić:) dzięki
na szybkiego możesz okleić szyber taśmą i sprawdzić czy szymi czy nie.
i coś sie poprawiło po wymianie uszczelki ??
Pytanko do osób, które wymieniły uszczelkę:
1. czy w zestawie jest klej?
2. czy był problem z odklejeniem/usunięciem starej uszczelki? U siebie widzę, że bardzo mocno przylega...
3. jak długo schnie całość po przyklejeniu nowej?
Cena w ASO z uszczelką na dziś to 111 zł.
Na wstępie dzięki za poradę z uszczelką, pomogło niesamowicie, teraz przy 180-200 nie ma prawie różnicy przy zasłoniętej/otwartej "żaluzji". Wcześniej szumiało już przy 80-100.
Ja wymieniałem miesiąc temu i płaciłem w ASO 90zł (mam mały rabat u nich).
W zestawie nie ma kleju, uszczelka z jednej strony ma od razu taśmę samoprzylepną. Uszczelka jest trochę dłuższa, więc należy ją na końcu klejenia dobrze dopasować i przyciąć.
Stara odeszła w miarę dobrze, potem oczyściłem to benzyną ekstrakcyjną, żeby powierzchnia montażowa była odtłuszczona.
Największy Zonk pojawił się po wklejeniu uszczelki i próbie zamknięcia szyberdachu. Nie chciał się po prostu zamknąć, chyba nowa uszczelka jest troszkę grubsza i musiałem ją dokładnie podociską
i lekko pomóc szyberkowi ręką żeby się zamknął. Po kilku razach się już układa i po jakimś czasie jest już normalnie.
Teraz jest akurat dobra pora, bo nie używa się dachu i może się ładnie ułożyć nowa uszczelka.
Uszczelkę wymieniłem dziś rano. Cisza jak makiem zasiał :)
Czas roboty 15 min. Koszt 105,11 zł (uszczelka zakupiona w Bawaria Motors na Czernikowskiej z W-wie).
Generalnie uszczelka ma ok 10 cm zapasu. Po zerwaniu starej pozostają resztki starego kleju. Należy go usunąć, a powierzchnię przemyć rozpuszczalnikiem lub czym podobnym. Gdy jest już czysta naklejenie nowej to przyjemność. Nowa uszczelka jest trochę grubsza (na oko z pół mm) i przylega idealnie. Niektórzy pisali, że może być początkowo problem z domknięciem szyberdachu. Ja owego problemu nie miałem. Jestem bardzo zadowolony i polecam każdemu ten zabieg, kto uskarża się na szum wiatru z okolic szyberdachu przy jeździe samochodem. Operacja jest jak najbardziej do wykonania przez laika i pomaga w 100%.