Jesli 5HP24 po 200tys km nadaja sie notorycznie do remontu, to te skrzynie sa naprawde slabe.... nie przesadzasz troche z tymi 200tys?
Wersja do druku
Jesli 5HP24 po 200tys km nadaja sie notorycznie do remontu, to te skrzynie sa naprawde slabe.... nie przesadzasz troche z tymi 200tys?
To w takim razie w moim przypadku bede jezdzil az skrzynia kleknie i zrobie jej remont. 280000 juz ma wiec juz i tak nic do stracenia. Wymienie olej i skrzynia kleknie wczesniej a ja robie autem max 20 kilometrow tygodniowo. Teraz w Maju mnie czeka wyprawa do Polski wiec narobie kilosow. Hm. Moze jednak sobie darowac te wymiane?
Mało jeździsz... Skrzynia "pokazuje swój stan zdrowia" przy temperaturze oleju około 100*C i więcej. Wtedy zaczynają się poszarpywania i inne objawy.
20 km to może być za mało, żeby rozgrzać porządnie skrzynię.
Kiedy wymiana oleju ma sens:
- olej jeszcze jest klarowny -- ważne
- skrzynia nie wyje ani na zimno, ani na ciepło
- nie szarpie - np. na zimno z D na R lub z N na R / albo przy wciskaniu "do dechy" na ciepło
- nie przeciąga biegów na ciepło (na zimno może do prędkości 40 km/h)
Czy jak depne w podloge przy 80kmh i wbija mnie w fotel az leb mi odskakuje do tylu a biegi zmienia plynnie to chyba nie jest oznaka padnietej skrzyni? Przy wrzucaniu biegow nie ma szarpanki. Jedyne co to te wbijanie mnie w fotel ale to moze dlatego ze waze 118 kilo i auto dobrze przyspiesza :D
Skrzynia jest cichutka czy zimna czy ciepla.
Jaki jest sposob by sprawdzic kolor i klarownosc pod domem na podjezdzie?
Zrobilem dwie dluzsze trasy 2 x po 500 kilometrow i skrzynia zachowywala sie wzorowo w obu przypadkach.
Do Maja troche czasu jest.
Na podjeździe sprawdzisz delikatnie odkręcając korek spustowy tak aby ci go nie wybiło z ostatniego zwoju gwintu bo cie zaleje nie rób tego też na zbyt gorącym oleju bo sie poparzysz ulej 20ml i bedziesz widział jego kolor konsystencje i zapach
Korek spustowy jest pod spodem skrzyni biegow czy z boku?
w 4.4 jest chyba 5hp 24 i wlewowy jest z tylnej części z boku ale mogę się mylić a spustowy w dolnej części misy olejowej dupne śruby nie przeoczysz
U mnie ( tylko, że ja miałem 5HP18 ) jak skrzynia była dobrze rozgrzana, jak mu trochę depnąłem to potrafił "zawiesić" się na 4000 obrotów i przez dobre kilka sekund nie chciał wbić następnego biegu. Do tego przy zmianie z P na R a czasem z N na D czuć było szarpnięcie i skrzynia wydawała metaliczny odgłos ( jak by w metalowym koszyku podrzucono sztućce ). Auto musiałem zmienić na bardziej użyteczne więc jestem spokojniejszy.
Korek spustowy w 5HP24 jest z tyłu po prawej (w PL jest to strona pasażera) na samym końcu miski olejowej, tuż nad krawędzią miski (tam jest tak).
Wpisz w google "5hp24 fill plug" i pooglądaj zdjęcia.
Klucz HEX 8 (ampul). Zwykle bardzo mocno siedzi, więc ja używam bitu na 1/2" i pokrętła 74 cm i zawsze robię to na kanale/podnośniku, żeby było miejsce na pokręcenie... :]
Zwykłym ampulem nigdy mi się nie udało.
Takie odgłosy zwykle wydaje zdechłe łożysko osiowe, z którego wypadły wałeczki.
Generalnie objawy skrzyni do remontu.