musiałeś czegoś nie połączyć i nie dochodzi paliwo. posprawdzaj połączenia i wszelakie zaciski może coś się poluzowało i zaworek odpowietrzający "zgłupiał". Pisz koniecznie czy to usunęło usterkę telepania na zimno.
Wersja do druku
musiałeś czegoś nie połączyć i nie dochodzi paliwo. posprawdzaj połączenia i wszelakie zaciski może coś się poluzowało i zaworek odpowietrzający "zgłupiał". Pisz koniecznie czy to usunęło usterkę telepania na zimno.
w sprawie telepania na zimnym oprócz uszczelek i odmy ważne są też te rurki , jedna pod kolektorem że sprezyna (ta cała do wymiany bo wcześniej czy później popuszcza), druga w kolektorze i ich oringi
uszczelki pod kolektorem daj ajusa, 3x tańsze niż oryginały a wyglądają na porządne
czytałem na jednym forum o tym jak komuś telepał na zimno, wymienił odme i jej węże i to pomogło na chwilę. Sprawę załatwiła wymiana uszczelki kolektora ssącego. Osa, a jak idzie sprawa z wymianą uszczelki dało to coś ?
Witam
Miałem pilny wyjazd i nie miałem jak napisać ale już się spowiadam. Nie odpalał po złozeniu bo pękł mi węzyk doprowadzający paliwo. Zrbiłem i zagadał od strzału a teraz po wymianie uszczelek kolektora, wężyka podciśnienia, rurek i filtra odmy auto gania aż miło, i zimny i ciepły nawet nie zadrży, było troche roboty ale efekt jest.
uszczelki elring, filtr febi, rurki OE, łącznie po rabatach jakieś 600zł bez robocizny bo dłubałem sam.
Małżonka znów smiga i jest zadowolona.
PS jak ktos będzie potrzebował jakieś info na temat wymiany w/w uszczelek śmiało piszcie (przez ten wężyk mam doktorat :-D 3x rozbierałem)
Pozdro oSa
chodzi mi o wężyk podciśnienia gdzie on się znajduje? dzisiaj jadę na wymianę i zobaczymy czy pomogło
Dzisiaj po wymianie uszczelki auto zaczęło o wiele mniej palić, na szczęście węże podciśnienia były całe teraz bunia zbiera się znakomicie i zamiast 16 litrów pali 11 L/100 km i to w mieście Warszawa :). Teraz pozostaje rano zrobić test na kompletnie zimnym silniku i zobaczyć czy pomogło ale możliwe że pomogło bo wszystko na to wygląda :)
podciśnienie które miałem walnięte to było od listwy wtryskowej do filtra odmy, ale czytam ze jestes już po zabiegu, tak z ciekawości zapytam ile skasowali Cie za wymiane tych uszczelek.
PS co wymieniałeś prócz uszczelek?
na razie zamieniłem same uszczelki skasowali mnie 100 zł bo to było trochę grzebaniny, o wiele mniej pali ale rano na zimnym telepie ale za to lżej i check engine zaświeca się czasem po nagrzaniu wyłączam go włączam ponownie i gaśnie. Zamówiłem odmę bo może to też być przyczyną bo notorycznie na zimnym mam wypadanie zapłonów.
no to się cieszę że pomogło, bo ja 3 zimy szukałem problemu, świece kazali zmieniać, inne rzeczy i nic nie pomagało, i zdiagnozowac nie potrafił mechanik, w ta zimę ja sie uparlem i jak kazałem zmienić wszystkie gumy to problem zniknął, a jaka teraz kultura pracy! no i spalanie też niższe z 10-15% (a ostatnio jak w nocy jechałem z poznania do warszawy autostrada 120km/h na tempomacie - byłem zmęczony i śnieg padał :-P, to spalił mi średnio 10,5 l/100km !!!)
wszystkie węże są całe, ODMA może być zapaskudzona bo auto jest jeszcze troszkę do zrobienia po zaniedbaniu przez poprzedniego właściciela, odma zamówiona wymienię i opiszę rezultaty :)