Buda zawsze jest sztywniejsza..... :D
Wersja do druku
Buda zawsze jest sztywniejsza..... :D
no to ja dziekuje...moja juz jest akurat ;)
Chlopaki!
Z rozpieraniem amortyzatorow sprawa jast banalna!
Nie traci sie komfortu i zyskuje sie sztywnosc nadwozia! W nadwoziach samonosnych funkje ramy pelni nadwozie (a wlasciwie jej profile). Do codziennej eksploatacji wystarcza. Przednia czesc nadwozia rzeczywiscie jest newralgicznym punktem, gdyz jest tam duza dziura na silnik ktory w dodatku swoje wazy!!
Czy tego chcey czy nie, nadwozie naszych aut w czasie jazdy wykreca sie i przekrzywia i jest to normalne! Musi byc troche elastyczne i jest!
NP. Przy szybko pokonywanych zakretach nadwozie poddawane jest duzym obciazeniom ktore powoduja niewielka zmiane geometrii (wlasnie dlatego ze nadwozie niejest 100% sztywne) i tu rozpora gniazd amortyzatow zaczyna speniac swoja funkcje!
Co do opon to potwierdzam ze SportContact sa :medit:
czyli ona nie ma wplywu na komfor a raczej na pokonywanie zakretow..
musze rozejrzec sie na ebay.de.. czy ktos wie jak to cos sie nazywa po niemiecku ?
Cytat:
Zamieszczone przez 7ka
Wlasnie! Na codzien nie jest to niezbedne ale sie przydaje!
a z niemieckiego to umiem do 10 liczyc :hah:
z tego co mi wiadomo to e38 ma z przodu tak sztywną budę ,że rozpurka nie jest potrzebna
v8 swoje wazy a diesel tez lekkoscia nie greszy! Wiec moze jest i sztywna ale moze byc sztywniejsza!! :hah: E38 to tlusta lasica z mocnym silnikiem. Co by nie robil inzynier to przy tej wadze i wymiarach musi pracowac! Juz pisalem ze ma to znaczenie raczej przy wiekszych bredkoscich i jazdy bokami :hihi:Cytat:
Zamieszczone przez Neuf
Po niemiecku nazywa sie DOMSTREBE.Cytat:
Zamieszczone przez 7ka
W poniższym linku niemiecka firma zajmująca się profesjonalnie takimi rzeczami czyli popularny WIECHERS:
http://www.wiechers-sport.de/
Co do tego czy działa - musi działać - niektóre samochody po założeniu gwintowanego zawieszenia z uwagi na to że zawieszenie jest twarde pekają na spawach i zgrzewach jeśli takowej rozpórki kielichów nie zastosują. Do normalnego zawiasu niepotrzebne, ale na sportowym polecane.
E30 miałem na komplecie Jamexa -80/-60 i pękała bez ropórki w miejscach newralgicznych.
Polecam
Tak chester ma racje po niemiecku to Domstrebe, patrzac na zdjecia zastanawiam sie tylko czy przy tak malej szczelince pomiedzy rozporka a obudowa przy przyspiezaniu lub hamowaniu silnikiem nie polamie sie - przeciez silnik unosi sie na poduszkach...
Cytat:
Zamieszczone przez BOSS
Bez urazy ale co robi silnik przy przyspieszaniu i hamowaniu...? :x Jezeli prawie nie ma w samochodzie juz poduszek pod silnikiem to moze tak... Zasadniczo przy sprawnych poduszkach nie ma prawa poruszyc sie wiecej niz kika milimetrow. I to raczej nie gora/dół a raczej lewo/prawo zgodnie z osia obrotu walu i siłą bezwładności jaka powstaje przy dodawaniu gazu i jego odejmowaniu...
Pozdrawiam! Jesli sie myle to mi kiedys to poruszanie gora/dół pokazecie! :papa: