Przy skrzyni biegów wał to by ci stukało lub byś czuł jak wrzucasz wsteczny i poszczasz sprzęgło :)
Wersja do druku
pozostaje dokładnie prześwietlić zawieszenie tył..
Panowie, nie wiem jak u Was, ale u mnie "rozkminiłem" co to jest. Chodzi o metaliczny dźwięk dochodzący z tyłu auta. To jest dźwięk zaciśniętych hamulców po prostu. Zauważcie, że dzieje się to wtedy, gdy auto stoi na choćby delikatnym wzniesieniu. Próbowałem na wszystkie sposoby i tak mi wychodzi, nie inaczej...
Jak ja stawiam auto na wzniesieniu to zanim wcisnę na gałce biegów P - włączam hamulec ręczny.
Po ponownym odpaleniu najpierw wrzucam np. R a dopiero wyłączam ręczny i dźwięku (stuknięcia) niema.
Mialem dokladnie ten sam objaw i byla tarcza przegubowa wału tak jak Seba pisał nr 2 na rysunku. Cena nowego 550zł , po rabatach 350zł . Biegi jak wrzucalem mailem metaliczny dzwiek, przeminelo jak wymieniłem ten przegub. Przy mocnym cisnieciu skrzynia potrafi odpowiedziec az jak jest ta tarcza lekko wyjechana.
odświeżę trochę...czy jest już jakaś ostateczna diagnoza tego metalicznego dźwięku?
łącznik wału, podpora, coś ze skrzynią, mostem czy hamulec?
Ja już sprawdziłem. Sebek miał rację, to element nr 2 tarcza przegubowa między skrzynią a wałem.
Dziś mechanik sprawdził, u mnie wytłuczona, że boję się jeździć i to ona hałasuje.
Pzdr