W³a¶nie próbujê tego unikn±æ, bo przymierzam siê do wymiany ca³ego ch³odzenia :-)
Wersja do druku
W³a¶nie próbujê tego unikn±æ, bo przymierzam siê do wymiany ca³ego ch³odzenia :-)
Ostatnio zwróci³ siê do mnie znajomy z polecenia, chc±c zleciæ przed zim± wymianê p³ynu ch³odniczego w swoim e46 320d.
Rzecz nie przedstawia³a problemu, zaproponowa³em zakup p³ynu Dynagel, który z moich do¶wiadczeñ robi robotê.
Moje zdziwienie by³o spore, gdy¿ prosz±c o zakup p³ynu we w³asnym zakresie, mia³em zamiar ustrzec siê od domys³ów, ¿e przy zastosowaniu niewiadomego p³ynu wykonawca bêdzie móg³ co¶ "skrobn±æ", a dzieñ pó¼niej zleceniodawca powiadomi³ mnie o rezygnacji z zakupu wskazanego p³ynu ze wzglêdu na cenê.
Zrezygnowa³em z dalszej realizacji tej misji, nie wdaj±c siê w wyja¶nianie jakim¿e to op³acalnym ch³odziwem zleceniodawca chcia³ serwisowaæ to e46 w miejsce wody, któr± by³a zalana.
A Havoline kto¶ stosowa³? Ponoæ te¿ jest dobry
Polecam Prestone ;)
O Havoline nic nie s³ysza³em. O Prestone ju¿ bardziej.
Tak sobie my¶lê - p³yn to p³yn, ale w M62 jednak jest ta wysoka temperatura no i nie ¿yczy³bym sobie, ¿eby po dwóch sezonach twardnia³y gumowce po kiepskim p³ynie.
Te¿ ostatnio przerabia³em temat wymiany p³ynu ch³odzenia i zdecydowa³em siê na koncentrat HEPU. Doradca w Inter Cars powiedzia³ ¿e to najlepszy jaki maj±,producent niemiecki a cena za opakowanie 1,5l 41 z³. Kupi³em 3l resztê wody destylowanej wla³em i liczê ¿e bêdzie dobrze.
Kupi³em w wakacje jak robi³em pompê wody i niech drzwi trzasn± to K2. To, ¿e w p³ynie p³ywa³y jakie¶ fusy typu poszatkowanej chusteczki higienicznej to piku¶. Pod nakrêtk± jest zazwyczaj taka bia³a pianka. P³yn to delikatnie rozpu¶ci³ czego nie zauwa¿y³em i zalewaj±c uk³ad prawie ze ³zami w oczach patrza³em jak ten piankowy kapeæ wpada do zbiorniczka wyrównawczego i si³± ci±gu posz³o w wê¿a. Musia³em w³aziæ na kana³, zlaæ p³yn ze zbiorniczka, odpi±æ w±¿ id±cy do silnika, wracaæ na górê i dmuchaæ w drugiego wê¿a, ¿eby kapeæ wylecia³. Nie polecam.
A je¶li ja mam tylko nieznaczy ubytek pod korkiem to mogê dodaæ np. tego Prestone czy Ori czy lepiej wymieniæ ca³y p³yn ch³odniczy??
mozesz dolac