Zacznij od wymiany korka- to najtañsza rzecz a daje czasem popaliæ ;)
Wersja do druku
Zacznij od wymiany korka- to najtañsza rzecz a daje czasem popaliæ ;)
uruchom samochod i dolewaj w czasie pracy silnika .mia³em to samo wiedz jednak ze niewielkie wycieki s± niewidoczne bo pod wplywem temp plyn odparowuje
a zapomnia³em w³acz ogrzewanie na dosc du¿± temp
U mnie temp na test 07. Na rogrzanym to 100-110 stopni. I nic sie nie dzieje.
zmieni³em korek na nowy i zobaczymy co bêdzie...przewa¿nie je¿eli da komunikat o sprawdzenie p³ynu to kiedy auto ostygnie i zajrzê do zbiorniczka to poziom wydajê siê za niski ale zaraz po polu¼nieniu ¶ruby odpowietrzaj±cej wraca na miejsce jak poprzednio....to co mam wlewaæ wiêcej ni¿ potrzeba?? temp. trzyma mi miêdzy 93 - 98 stopni, nawet jak stroje w korku a tych tu nie brakuje
W tym momencie po prostu zapowietrzasz uk³ad.Cytat:
Zamieszczone przez trebron82
Cytat:
Zamieszczone przez sylwekk
ok to ponownie jestem w lesie, czyli jak powinienem uzupe³niæ ten p³yn bo jako¶ mi siê wydaje ¿e masz racjê ale na innym po¶cie przeczyta³em ¿eby w ten sposób to robiæ, wiêc ju¿ nie wiem. Wiêc:
1. odpalam auto i krzyczy ¿e za ma³o p³ynu (silnik zimny)
2. zgodnie z wcze¶niejsz± sugesti± nie gaszê i dodatkowo w³±czam ogrzewanie na maksa(czy powinienem czekaæ a¿ uk³ad siê nagrzeje? co z ci¶nieniem?? nie bêdzie wyrzuca³o p³ynu????)
3. uzupe³niam p³yn do w³a¶ciwego poziomu
czy taka operacje wystarczy przeprowadziæ raz?? mój problem zacz±³ siê po wymianie jednego z wê¿y podczas której to akcji uciek³o sporo p³ynu i który pó¼niej zwyczajnie dola³em
P³yn dolewasz na zimnym silniku.
Generalnie mo¿na do¶æ dobrze odpowietrzyæ silnik na zimno. Ale tak najpro¶ciej po prostu nape³nij zbiornik wyrównawczy do pe³na, odpal silnik z zakrêconym korkiem w zbiorniku, nagrzej silnik i nastêpnie poluzuj odpowietrznik. Jak zacznie wyciekaæ p³yn bez baniek powietrza, to zakrêæ odpowietrznik. Pozwól silnikowi ostygn±æ (operacjê przeprowad¼ wieczorem). Dolej p³ynu do wymaganego poziomu nie ruszaj±c odpowietrznika. Powinno byæ dobrze.
ja na trasie zgubi³em kiedys 12 litrow plynu bo zerwa³o przy 220 wa¿ z pompy wodnej naipierw dola³em 5 litrow i mysla³em ze to koniec ale ciagle rano mialem info ze p³ynu malo i ma³o w koncu na rozgrzanym silniku przy bablujacym plynie w zbiorniczku dolewa³em podgrzany na kuchence p³yn dola³em w sumie po tym wycieku do 12 litrow i ból ustapi³ na dobre.
wygl±da na to ¿e siê sprawa uspokoi³a na razie, po zalaniu zbiorniczka wyrównawczego pod korek (wiem dlaczego siê tak szybko nagrzewa³ brakowa³o ok 1l p³ynu) i przeprowadzenia odpowietrzenia na rozgrzanym silniku. Wprawdzie poziom spad³ sporo ale i tak dalej mam powy¿ej max w zbiorniczku. Dziêki za instrukcje, szczególnie dla sylwekk.