Oczywiście gaz w niczym nie przeszkadza. Jedynym mankamentem jest brak przeglądu bezterminowego jednakże gdy auto ma służyć w celach zarobkowych tj przy przejazdach okolicznościowych to i tak trzeba robić przegląd co roku.
Wersja do druku
Oczywiście gaz w niczym nie przeszkadza. Jedynym mankamentem jest brak przeglądu bezterminowego jednakże gdy auto ma służyć w celach zarobkowych tj przy przejazdach okolicznościowych to i tak trzeba robić przegląd co roku.
hmmm.. jak rejestrujesz autko podpisujesz oświadczenie że auto nie będzie służyło do celów zarobkowych ( w praktyce może być inaczej - kto ci to sprawdzi ) i masz bezterminowo. Co do instalacji LPG to pomimo że masz ją w dowodzie - to i tak przegląd w dowodzie bezterminowo !!! :smile: Jedna z ważniejszych opcji i zalet rejestracji na zółte - brak konieczności corocznego płacenia za przeglądy - pieniązki mozna spożytkować na zapłacenie abonamentu ''radiowo telewizyjnego'' tudziesz - wspomóc radio ojca dyrektora..
i chyba do aut zabytkowych jest sporo niższe oc????? wie ktoś gdzie uderzyć z próbą zrobienia zółtych????
Musisz kolego uaktualnić swoje wiadomości,nowy przepis wszedł 18 marca 2010 roku i brzmi następująco:
„Art. 51. 1. Jednorazowego pozwolenia na stały wywóz zabytku za granicę wymagają zabytki zaliczane do jednej z następujących kategorii: 14) środków transportu, które mają więcej niż 50 lat i ich wartość jest wyższa niż 32 000 zł"
Wystarczy poczytać to nie boli ;)
Niestety jesteś w błędzie gdyż mając gaz w aucie nie ma takiej możliwości aby uzyskać przegląd BEZTERMINOWO. Owszem wiem że niektórzy mają taki przegląd pomimo faktu posiadania takiej instalacji ale zrobili to nielegalnie i jeżdżą tak na własne ryzyko. Ja nie musiałem podpisywać żadnej deklaracji iż auto nie będzie służyło w celach zarobkowych bo mam gaz więc i tak i tak podlegam corocznym badaniom technicznym. A wszystko to przez fakt istnienia dwóch sprzecznych ustaw w naszym kraju. Ustawa o zabytkach nic nie mówi o instalacji gazowej tzn masz zabytek więc masz przegląd bezterminowy. Ustawa o pojazdach natomiast mówi iż auto posiadając instalację gazową obowiązkowo podlega corocznym badaniom technicznym. Dotyczy to nawet nowych aut z fabryki, więc urzędy stosują to także do aut zabytkowych. Gdybym więć chciał mieć przegląd bezterminowy to muszę zdemontować imstalację, zrobić przegląd iż ją usunąlem i ponownie udać sie do urzędu. Wówczas uzyskałbym wpis o badaniu bezterminowym. Przy okazji tak dla wiedzy ogólnej opowiem o małej przygodzie z Ori hakiem w moim aucie. Posiadam hak Oris ze zdejmowaną głowicą, który jest fabrycznie zamontowany w moim aucie. Oczywiście w dokumentacji do konserwatora zabytków był uwzględniony ten fakt w rozkodowanym Vinie. Niestety w białej karcie nie uwzględniono tego w specyfikacji auta. Następnie na przeglądzie hak nie był założony wiec diagnosta również nie zwrócił na to uwagi pomimo faktu że w dowodzie rejestracyjnym wyraźnie było wpisane że w aucie jest hak. Przy odbiorze żółtych blach w okienku zaglądam do nowego dowodu i patrzę że oczywiście nie ma wpisu o haku. Pytam urzędnika dlaczego nie ma tego wpisu skoro w poprzednim dowodzie ten hak jest? Okazało się że na badaniu diagnosta nic na ten temat nie wpisał o przystosowaniu auta do haka. Musiałem więc wrócić się do diagnosty ale oczywiście on zrobił wielkie oczy i stwierdził że to moja wina i musiałem zapłacić dodatkowe 30 zł za badanie. W urzędzie po prostu wbili mi w dowód ten hak i po sprawie. Biurokracja w tym kraju jest cieżka a fakt fabrycznej instalacji haka nikogo nie obchodzi. Pocieszające jest to iż poza tym drobnym szczegółem nie było żadnych zgrzytów w urzędzie. :-)
Masz rację przepisy są niejednoznaczne - co nie oznacza że muszę się stawiać u diagnosty. Jest wpis w dowodzie bezterminowo - to był przegląd ostatni i więcej nie będzie
Zgadza się ale Ty już masz ten wpis i nie masz gazu wiec bez problemu go uzyskałeś :-)
Ale ja mam instalację lpg i miałem ją podczas ostatniego przeglądu, tylko mam ją zakręconą przy zbiorniku.
W takim razie jesteś cudotwórcą :-)
Czarek demontuj gaz i kup jakiegoś dupowoza a e32 od święta i przegląd bezterminowo :)