-
ja u siebie dolałem na zimnej skrzyni z włączoną klimą ręczny i bieg D i nalałem do momentu przelania i na zimnym silniku dalej jęczy mi skrzynia, jak samochód jest juz mocno nagrzany to wtedy się ucisza,widocznie tak musi być bo wlewając za dużo oleju to pewnie też nie zdrowo,samo to że auto jest zimne to już wchodzi więcej oleju
-
Jaki olej do skrzyni 5HP30 ??
w InterCars wychodzi mi COMMA MVATF
pozdro
-
-
Ravenol ATF 5/4 HP Fluid wylacznie do 4 i 5 biegowych przekladni ZF.
W razie zainteresowania pisz na PW.
-
a to jest olej ATF 220 czy ATF 230
pozdro
-
zależy jaka skrzynia taki stosuje sie olej... ogólnie w bmw czarna tabliczka to atf 230 dextron 3 czy tez D lll. zielona tabliczka to atf lt71141 i tu np mobil jest oferowany przez ASO... 5hp30 to zielona tabliczka wiedz olej lt71141...
-
Witam Panowie. Przepraszam, że odkopuję stary temat ale skrzynka w moim bmw zaczyna lekko poszarpytać i postanowiłem zmienić w niej olej ( dodam, że nigdy wcześniej olej nie był zmieniany - przebieg 190 tyś. raczej autentyczny bo sam ją przywiozłem z Luksemburga ;)). Skrzynie mam 5 hp 18 z czarna tabliczką więc z tego co wyczytałem powinien być to olej typu Dextrol 3. I teraz jakiej firmy chłopaki? Czytałem, że Mobil ATF 230 Dextrol 3 jest ok. A co Wy uważacie na ten temat? Po prostu nie chcę popsuć skrzyni ...
Chlopaki..dzis w sklepie po sprawdzeniu nr vin wyszlo ze skrzynia w moim aucie to faktycznie 5 hp 18 jednak olej wg vin to atf lt 71141. Czy to mozliwe ze tabliczka czarna a olej jak do zielonej?
-
W jakim sklepie sprawdzany był VIN?
Esso/Mobil LT71141 to "nowy" olej - i rzeczywiście do zielonych tabliczek. Do czarnych szedł Dexron III
Podobno oficjalna ZF rozpiska olejów:
http://forums.bimmerforums.com/forum....php?t=1162795
-
Sklep to MOTOR SC w Suwałkach. Koleś który tam pracuje sam ma e38 i twierdzi, że skoro vin mówi taki olej to taki.... ehhh
-