-
Do suchej skrzyni wchodzi 11 litrów. Przy wymianie wejdzie ca.4 litry.
Trzeba zalać skrzynię do maxa ( czyli do momentu kiedy zacznie się przelewać na wyłączonym silniku, następnie odpalić i na wolnych pozwolić zaciągnąć jej to, co zostało wlane - przelew powinien ustać, równocześnie uzupełniając stan. Po odpaleniu (i w czasie uzupełniania) należy kolejno przechodzić wszystkie położenia lewarka, najdłużej trzymając na wstecznym, który zaciąga najwięcej oleju. Stan mamy kiedy znów zaczyna nam się przelewać. Jak można łatwo wywnioskować, potzebne są dwie osoby.
Olej najłatwiej wlewać strzykawą z zagiętą końcówką.
Filtr trzeba wymienić. Należy odkręcić miskę a potem filtr od sterowania.
Wymianę dynamiczną odpuścić powinni sobie wszyscy bez doświadczenia w tym zakresie. Jedna z podstawowych zasad jest taka, że trzeba wlewać dokładnie tyle ile schodzi. Chętnie posłucham pomysłów jak to zrobić w warunkach garażowych, kiedy olej rzyga z dużym ciśnieniem, a nie uzupełnienie odpowiedniej ilości powoduje spalenie sprzęgieł skrzyni.
@GRABS
Jeśli na zimnym jedzie a na ciepłym nie, najczęściej przyczyną jest usterka układu hydraulicznego. Niski stan z reguły odwrotnie. Niemniej jednak na dzień dobry sprawdź olej. Niestety Twój przypadek nie wygląda na usterkę elektroniczną.
-
A więc, dzis dolałem oleju do skrzyni, wlałem jakies 2litry Dexrona III, czuje że skrzynia pracuje troche lepiej, szybciej reaguje i mniej myśli nad wrzuceniem biegu. Ale to jeszcze nie to, czuć szarpniecie przy zmianie z 2 na 3bieg, niedługo zamawiam filtr, zwalam miche i zmieniam olej, mam nadzieje że będzie bajka
-
czyli miałeś mało oleju napewno. dolewałeś olej na maxa aż zaczął sam spływać spowrotem? i jaki numer torxa jest potrzebny do odkręcenia tej śruby? i czy robiłeś to na zimnym czy po rozgrzaniu
-
Dolałem 2litry, aż zaczął kapać. Rozmiaru torxa Ci nie podam bo u mnie śruba była na imbus, którego nie pamiętam
-
Tam jest imbus a nie torx...przynajmniej u mnie jest imbus i jak widzę u kolegi też.Nie pamiętam rozmiaru ale chyba 17mm.
-
-
I robiłem to na zimnym silniku, auto odstało dzien, wjechałem na kanał, i na odpalonym silniku, wrzuconym D i zaciągniętym recznym dolewalismy oleju
-
dzięki w ciągu tygodnia sobie ogarne
-
witam dzisiaj chciałem dolać oleju do skrzyni wydaje mi się że powinno być na pewno za mało gdyż od kilku miesięcy mam delikatny wyciek. wjechałem zimnym autem na kanał odkręcam śrube KTÓRĄ SIĘ WLEWA OLEJ do skrzyni(na szczęście nie zdążyłem wykręcić całej) a tu już zaczęło ciurkiem lecieć..... na zgaszonym i na odpalonym wrzuconym D lub R tak samo sadziło olej w dół. co to znaczy czy cały czas mam za dużo oleju? ktoś może mi to wytłumaczyć?
-
Dobrze masz. Ma się przelewać na zimnym. Ma się przelewać również przy temp oleju w skrzyni około 30 stopni. Nie powinno się przelewać przy około 50 stopniach. Tzn. olej nie powinien się wylewać litrami. Lekki nadstan jeszcze nikomu nie zaszkodził. Jeśli stan w skrzyni jest drastycznie wysoki, olej jest wyrzucany przez odpowietrznik