-
Ja sprawdziłem temperaturę tylko testem, wymieniłem termostat, odpowietrzam do dzisiaj - komunikat sprawdź poziom płynu nie znika. Mam jednak wrażenie, że trochę odbiegliśmy od tematu...
Wracając do braku nawiewu lub ciepłego powietrza - regeneracja EZ nie pomogła, układ chłodzenia w porządku, klimatyzacji też - czy ktoś kiedyś przezwajał ( i teraz żebym się nie wygłupił) cewki??:)
sprawdzał kostki i tym podobne - przeczytałem ze w wiekszości przypadków za te cyrki odp. jednak EZ-ty.
-
EZ to tylko zaworek, który przepuszcza, albo i nie ciecz chłodzącą. Gdybyś go ominął, tj. wstawił kawałek rurki to mógłbyś sprawdzić czy zacznie porządnie grzać w kabinie. Ale zanim posuniesz się do tej ostateczności, możesz przyłożyć napięcie 12V bezpośrednio na EZ i posłuchać chociaż czy stuka. Samo sprawdzenie ohmomierzem powie tylko tyle, że przejście jest ale nie powie czy trzpień się porusza. Pod maską na pewno usłyszysz ich pracę. W ten sposób sprawdzisz czy cewki EZ-ów są sprawne. Ktoś kiedyś pisał, że EZ-y bez napięcia są otwarte, więc teoretycznie powinny przy odłączonych wtyczkach spowodować gorący powiew we wnętrzu auta.
-
No i tak jak w moim przypadku powodują zmniejszając lub zwiększając temperaturę na panelu wszystko działa poprawnie za wyjątkiem środkowych nawiewów. Z tamtych cały czas leci zimne powietrze. Co do termostatu wymiana nic nie dała. Trochę dziwne to, że przy obecnej temperaturze auto łapie mi 100 stopni...
-
Nie wiem dokładnie jak to jest w środkowym nawiewie, ale może jakieś klapy zostały w dziwnej pozycji, albo to pokrętło ciepło-zimno pomiędzy nawiewami nie działa?
-
Dokładnie może to pokrętło, idzie od niego linka w dół koło nóg pasażera, wystarczy zdjąć tą część dywanową z tunelu środkowego i zobaczysz chyba zieloną linkę. Sprawdź czy zamyka i otwiera, strona pasarzera.
-
i co dalej jak z autem ???? bo mam okazję kupic e38 gdzie po czasie się grzeje ale z tych wypowiedzi się nic dowiedziałem