Beh, niezła babcia :-)
Kolego, pilnuj jej, uważaj, nie dotykaj, chuchaj na nią.
Dobro narodowe... dobrem narodowym :-D
Wersja do druku
Beh, niezła babcia :-)
Kolego, pilnuj jej, uważaj, nie dotykaj, chuchaj na nią.
Dobro narodowe... dobrem narodowym :-D
Bardzo ładna, też bym taką chciał i na żółtych blachach:) A powiedz kolego jakie kryterium spełnia e32, że udało Ci się zarejestrować jako zabytek i jakie są orientacyjne koszty takiego przedsięwzięcia?
Kolego to nie jest zabytek '' potocznie nazywane zabytkiem'' a auto kolekcjonerskie lub kolekcjonersko-zabytkowe. Kryterium to 15 lat od zakończenia produkcji modelu. Koszt obecnie za całość przerejestrowania na żółte tablice ok 1300zł. Od stycznia 2012 ma wynosić już ok 6000pln
zachęcam do lektury na http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...?f=74&t=155598
witam na forum! gratuluję pieknego egzemplaża.
Kolego epul zainspirowałeś mnie tymi żółtymi blaszkami, i jak tylko uda mi się kupić odpowiedni egzemplarz to też się o takie będę ubiegał :)
Epul mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie. Czy orientujesz się jak wygląda sprawa zamontowania instalacji lpg do takiego auta kolekcjonerskiego? Potrzebne są jakieś specjalne zgody konserwatora zabytków czy tym podobne utrudnienia.?
Z tego co wiem to ustawa dopuszcza rejestrację auta na zabytek z zamontowaną instalacją gazową. Podobno jest jakiś problem podczas robienia przeglądu auta gdyż ustawa o pojazdach nakazuje robienie badań co rok a ustawa o zabytkach znosi tą powinność. Niemniej jednak zależy tylko kto jak interpretuje te ustawy. Nie wiem natomiast jak to jest gdy się auto wrzuci na żółte blachy a instalację gazową chce się zamontować później.
Co do przeglądu to na trzech stacjach robili problem '' nie bo nie i hu......'' to pojechałem na czwartą i tam już nie pytali o nic tylko zrobili przegląd. W wydziale podczas rejestracji zapytali tylko czy będzie do użytku zarobkowego czy nie. Powiedziałem że nie i dali do podpisania oświadczenie. Obecnie w dowodzie wbity LPG a przegląd bezterminowo. Swoją drogą lpg jest zakręcone na butli bo instalacja jest biedna sekwencja na waldemarach, ale będę wkładał coś nowego to trzeba będzie robić przeglądy szczelności dla własnych potrzeb. No i jeszcze butla ma legalizację na 10 lat. Nie wiem jak z poicją , oni wiadomo zawsze mają teorię na nie .
Co do włożenia gazu już po rejestracji, to myślę że potrzeba napewno zgody konserwatora. Jakieś opłaty itp. Polska to bardzo dziwny kraj !!! wiele interpretacji, wiele sprzeczności.
Bardzo ladne auto, cos takiego mi sie marzy. Klasycznie i gustownie, na ladnej feldze. Gratuluje.
W mojej wizji e32 jest klasykiem i powinna zostać w oryginale (pięknie wyglądają w tej opcji jasne wersje nadwozia, drugą opcją są e32 bandziory ale ta opcja jest przewidziana dla czarnych i ciemnych kolorów. Nisko, szeroki ciemno ranty - też mi się takie podobają. Jedynym rozwiązanie jest mieć dwie 7demy :)