dobry pomysl kolego, sprawdzalem sam na swoim aucie, i pomoglo, po kilku dniach bylo widac przy swietle uv fioletowe zacieki:) dobra metoda:)
Wersja do druku
dobry pomysl kolego, sprawdzalem sam na swoim aucie, i pomoglo, po kilku dniach bylo widac przy swietle uv fioletowe zacieki:) dobra metoda:)
Mam taka mala prosbe. Jak sie okaze, co bylo uszkodzone, napiszcie.
Jaka byla przyczyna, i w jaki sposob zostala usterka naprawiona.
To pomoze nam wszystkim, bo wymiana takich informacji to "oszczednosc" serwisowa, warta czasami pare tys. zl.
Niestety zauwazylem, ze jak ktos pyta o jakis problem, nie konczy, w jaki sposob go rozwiazal... Dlaczego?
Przerabia³em temat i jak to wygl±da zerknij tutaj
http://7er.pl/showthread.php/12217-m...korbowej/page2
Czy w m60 te¿ jest problem z t± ciekn±c± pokryw±? u mnie takze ubywa plynu, co prawda w bardzo niewielkich ilo¶ciach ale dolewaæ trzeba. choæ wydaje mi siê ze u mnie cieknie przez 1 o-ring na tej mniejszej rurze pod kolektorem ss±cym.
Ja mia³em drobny wyciek, ubywa³o mi oko³o 0,5 L na miesi±c.
2 miesi±ce temu zala³em takim g*wnem do uszczelniania ch³odnic. Wiem, ¿e tak nie powinno siê robiæ, ale nie mog³em za ¿adne skarby wynale¼æ sk±d to ucieka. S±dz±c po ilo¶ci ubytku, musia³a kapaæ jedna kropelka na godzinê. A we¼ tu znajd¼ tak± podczas pracy silnika przy 105 stopniach. Zamiast siê ujawniæ, kropelka najzwyczajniej wyparowywa³a.
Zala³em tym paskudztwem formy STP i póki co jest dobrze. Poziom jest OK. Nic siê nie zapcha³o, nie mam problemów z ch³odzeniem itp. Uwa¿am wiêc, ¿e taka "naprawa" pomog³a w moim przypadku. Inaczej musia³bym dok³adnie sprawdziæ ca³y uk³ad, roz³±czyæ wszystkie z³±cza, wszystkie wê¿e, ch³odnicê... A nie wiem czy by mi pomog³o czy pogorszy³o tylko.
U mnie nie wiem czy ciek³a (silnik m60b30), ale wymieni³em profilaktycznie bo mia³em wszystko rozebrane. Co do tych o-ringów to jest raczej kwesti± czasu kiedy zacznie ciekn±æ. Te z przodu wiêkszo¶æ wymienia przy wymianie pompy wody (s± wkomplecie), a te z ty³u... wiadomo z³y dostêp i du¿o roboty i zostaj± na d³u¿ej. Po rozebraniu te z przodu by³y w porz±dku, a te z ty³u nawet nie by³y ju¿ okr±g³e (chodzi mi oprzekrój) tylko bardzo sp³aszczone i w z³ym stanie. Roboty sporo ale mam spokój, i znikne³y problemy z odpowietrzaniem uk³adu. Jeszcze tylko mam do wymiany pompe wody (nowa le¿y i czeka) bo zaczê³a puszczaæ. Powodzenia w poszukiwaniach wycieku...
A ja od siebie dodam, ¿e jestem po wymianie nagrzewnicy....;/
Na szczê¶cie robi³em jeszcze pare ulepszeñ i nie musia³em tego wszystkiego rozbieraæ tylko przez nagrzewnice- wyciek by³ do¶æ spory...
Jak wszystko skoñczê dodam zdjêcia jak to wygl±da³o...
OBJAWY:oczywi¶cie ubytek p³ynu- którego nie by³o nigdzie widaæ, przy nagrzanym silniku jak w³±cza³o siê dmuchawê to czuæ by³o taki specyficzny zapach p³ynu ch³odz±cego, pewnego dnia jak dobrze przycisn±lem bmw (ale tak bez przesady:) ) to z kratek poszed³ dymek (ale sadzê, ¿e to by³ szczytowy moment, bo pó¼niej ju¿ wiêcej siê to nie powtórzy³o)
Tak, ¿e panowie przyczyn mo¿e byæ pe³no... ciê¿ko okre¶liæ co to mo¿e byc... Chlodnica i we¿e to najprostrze co mo¿e byc- a mo¿e puszczac jeszce w wielu innych miejscach i ¿yczê wam aby to nie by³a nagrzewnica bo nawet nie przypuszczacie ile jest z tym zabawy...:(