Nie zawsze tak jest ale się zdarzyło. I właśnie to mnie zastanawia. Generalnie auto jeździ OK, spalanie małe, wygodny. Na razie jestem zadowolony.Cytat:
Zamieszczone przez joe white
Wersja do druku
Nie zawsze tak jest ale się zdarzyło. I właśnie to mnie zastanawia. Generalnie auto jeździ OK, spalanie małe, wygodny. Na razie jestem zadowolony.Cytat:
Zamieszczone przez joe white
Jak kupiłeś auto i teraz zadałeś sporo pytań podstawowych to zapewne nie wiesz jak bardzo drogi jest to silnik.Cytat:
Zamieszczone przez YBSA
Podjedź jak najszybciej do kogoś kto potrafi dobrze diagnozować auta.
Posprawdzaj układ paliwowy, podciśnienia i doładowania (turbo) bo bagatelizowanie usterek wcześniej czy później kończy się remontem turbin i układu paliwowego a to są kolego zaj... duże tysiące złotych.
Nie straszę broń boże, raczej wyczulam jak chcesz się cieszyć autem.
Może się okazać, że to tylko jakiś EGR, przewód podciśnienia a może przepływka... diagnostyko komputerem i będziesz wiedział co jest.
Ciekawe :D a mi się wydawało cały czas, że BMW jak jest sprawne to leci solidnie do granic możliwości a granicą możliwości 4.0d jest zamknięcie budzika to chyba, że się mylę :PCytat:
Zamieszczone przez Aldik
Niestety nie zamyka, nawet fabryka podaje 242 i niestety jest to prawda, chociaz kiedyś się zastanawiałem czy nie jest to jakoś ograniczone, bo stosunkowo zbyt łatwo mu to przychodzi i człowiek się nie spodziewa ze nagle konie :DCytat:
Zamieszczone przez coboss
Coboss jak komputerem sprawdzic przepływki?
Cytat:
Zamieszczone przez YBSA
myśle, że może to być filtr w EGR.Dusi się własnymy spalinami i nie chce jechać. Miałem tak samo w E46 przy 120 km/h nie chciała jechać ;)
Np. INPA pokazuje dane "na żywo" i są tam rubryki gdzie jest zapotrzebowanie na daną masę powietrza przez silnik i pomiar tego co jest dostarczane, wartości te muszą być prawie takie same.Cytat:
Zamieszczone przez tomassi99
Dokładnie określa, mierzy i diagnozuje działanie wszystkich podzespołów DIS który sprawdza też masy powietrza przy różnych obrotach silnika...
To dwa najlepsze programy do diagnostyki BMW lecz bez odpowiedniej wiedzy i umiejętności za dużo się nimi nie zdziała.
Koledzy jakim olejem zalewać silnik 4.0D? Ile oleju wchodzi do skrzyni biegów i jaki kupic? Pozdrawiam.
Ja jeżdżę na castrolu edge 5w 40. Olej do skrzyni esso LT 71141 (zielona plakietka na skrzyni), a shell LA 2634 jeśli na skrzyni jest czarna plakietka.
Do skrzyni przy wymianie statycznej wchodzi ok. 7-8 litrów.
Jasko w którym miejscu skrzyni dokładnie szukać tej plakietki?
ybsa odepnij przepływki. do 2 tys bedzie mulowato, potem powinien byc torpeda, moze turbiny juz nie domagaja. nie same turbiny tylko ich sterowanie które niestety jest elektroniką i nie da sie regenerować. jakie masz spalanie???? i na jakich felgach?? ile cali