a jesteś pewny że nie masz problemu czujnikiem położenia wału ?
Wersja do druku
a jesteś pewny że nie masz problemu czujnikiem położenia wału ?
Dokładnie. Moim zdaniem właśnie w czujniku jest problem, przerabiałem to u siebie :)Cytat:
Zamieszczone przez p3xeon
Dokładnie na to wygląda. Nie wyrzuca błędu sporadycznie na tym czujniku?Cytat:
Zamieszczone przez bialydaro
Sprawdziłbym to. Na zimnym jest ok, na ciepłym loteria. To takie typowe objawy. W pewnym momencie wywali błąd na stałe i będzie koniec jazdy. Chyba że to coś bardziej skomplikowanego, zacząłbym sprawdzać od czujnika położenia wału/wałka rozrządu. Świece to tylko przykrywka prawdziwego problemu i zwykły zbieg okoliczności.
Pozdrawiam.
czujnika może Ci nie wywalić za każdym razem na kompie, mi nie paliła tylko w pionie i nie wymiana czujnika nie rozwiązała problemu.
ja i tak sugeruje zmienić profilaktycznie czujnik i do tego czujniki temp. po tej wymianie auto chodzi dużo "gładziej" nigdy nie zdarza się poszarpywać przy zmianie biegu czy po wrzuceniu jedynki i luzu ... tak jak w nowym aucie. (manual)
dzisiaj z racji wolnego czasu sam podeszłem do mojej "jedzy" zdjąłem osłone i paqtrzyłem...hmmm...duzo raczej nie wymysliłem:) zaczeałem zapalać i gasić auto tak długo aż nie chciała zapalić..i... nie chciała zapalić wiec połowa sukcesu bo mam warunki do pracy ale nie mam niestety komputera wiec zaczałem po "chłopsku" sprawdzać wtyczki - bez przepływki nic- bez czujnka wałka- nic- czujnika wału-nic, odłaczyłem krokowy i zagadała.Podłączyłem wtyczkę i znów zapaliła, nie poskładałem tego wszystkiego do kupy i bede czekał na kolejnego focha i znów odłącze wtyczke od krokowego..dość dawno miałem z nim problem bo byłcały zalepiony jakimś syfem i był czyszczony wiec może wtedy uległ uszkodzeniu i tak sie to teraz objawia..mam sie czego trzymać wiec wymiana krokowego i napisze co i jak,
czujnik położenia wału to ten który zczytuje impulsy z koła zębatego czy czujnik połozenia wałka?prosiłbym o sprecyzowanie bede za to bardzo wdzięczny i od razu zapytam czy to te same czujniki w sensie ten sam typ?na alledrogo gość sprzedaje czujnik połozenia wału/wałka w cenie 99 zł za sztuke(uzywane bmw) .
wiec tak...stare swieczki były uszkodzone..dostałem kase i po problemie...natomaist co do nie palenia na ciepłym...sprawcą całego problemu okazał sie silniczek krokowy!!tak dokładnie silniczek krokowy! po wymianie nie mam juz problemów a jezdze ponad tydzień.Objawy co najmniej dziwne i mogłem wymieniać wszystkie czujniki...tylko przypadkiem trafiłem w silniczek...tak wiec temat uważam za zamknięty i dziękuje za wszelką pomoc z waszej strony Panowie.pozdrawiam