"... Z tego co zauwa¿y³em, to do 6cyl s± inne i do pozosta³ych s± inne. ..." prawda V8 ma inne :] waga silnika !
Wiec sprê¿yny od "Tadeusa" :D TDS-a do 740 nie podejd± kolego !
chyba, ¿e na glebe ! ;D
Wersja do druku
"... Z tego co zauwa¿y³em, to do 6cyl s± inne i do pozosta³ych s± inne. ..." prawda V8 ma inne :] waga silnika !
Wiec sprê¿yny od "Tadeusa" :D TDS-a do 740 nie podejd± kolego !
chyba, ¿e na glebe ! ;D
ok spoko. udanych zakupów
ArekLand, ale za to sprezyny obnizajace od 740 do TDS podejda :x
Zapoznaj siê z masami poszczególnych silników. Rozjazd wagowy pomiêdzy najl¿ejsz± a najciê¿sz± jednostk± nie przekracza bodaj¿e 30 kg (wiêcej wa¿y zbiornik paliwa zalany do pe³na).Cytat:
Zamieszczone przez ArekLand
To, ¿e katalog przewiduje ró¿ne sprê¿yny do ró¿nych wariantów (nie tylko silnika ale i wyposa¿enia) to jedno, ale fakt ¿e zamieniaj±c sprê¿yny z auta 6-cyl do 8-cyl albo 12-cyl nie zauwa¿ysz ró¿nicy w wygl±dzie. Na pewno auto bêdzie mia³o trochê inn± charakterystykê pracy zawieszenia, ale ¶miem twierdziæ, ¿e ró¿nica nie bêdzie wyczuwalna dla "Kowalskiego".
Wracaj±c do tematu - najwa¿niejsze, ¿eby kolega pozyska³ sprê¿yny pochodz±ce od jednego pojazdu, aby unikn±æ ró¿nic w charakterystykach pracy pomiêdzy stronami.
Wg katalogu, s± 2 typy sprê¿yn. Jeden do 6cyl, drugi do reszty(nie ma rozgraniczenia miêdzy V8, a V12).Cytat:
Zamieszczone przez sylwekk
Zapewne tak jak piszesz, chodzi o charakterystykê pracy
I unikn±æ ryzyka powtórnego pêkniêcia.Cytat:
U szajboosa najpierw pêk³ dó³ oryginalnej sprê¿yny. Odstawi³ auto do znajomego, wymienili sprê¿ynê(jedn±) i nastêpnego dnia ju¿ do domu wraca³ lawet±, bo autem nie da³o siê jechaæ. Pêk³a ta wymieniana sprê¿yna
Obni¿aj±ce s± grube i bardzo twarde dla tego pasuj± do kilku modeli i do du¿ego wachlarzu silników. Je¿eli zak³ada siê ori to musi byæ taka sama, wiesz, jak za³o¿ysz od du¿o l¿ejszego silnika to mo¿e byæ za s³aba, albo bêdzie inaczej reagowaæ ni¿ prawid³owa, to nie tylko to, ¿e usi±dzie ciut ni¿ej.Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
coboss, napisa³em dwa posty wcze¶niej, ¿e masy silników nie ró¿ni± siê a¿ tak jak by siê mog³o wydawaæ na pierwszy rzut oka. Rozbie¿no¶æ mas ca³ych samochodów równie¿ nie jest a¿ tak du¿a (bior±c pod uwagê % ró¿nicy mas). Dlatego wg mnie za³o¿enie sprê¿yn od innej wersji silnikowej nie bêdzie oznacza³ katastrofy.
Oczywi¶cie producent uwzglêdnia nawet do¶æ drobne ró¿nice w budowie, st±d nawet ETK nie odpowiada jednoznacznie, jakie powinny byæ sprê¿yny, dopóki nie okre¶li siê wyposa¿enia auta.
Czyta³em, nie wiem sk±d masz te dane o 30kg, sam chyba nie uwierzysz w to, ¿e 2,8 litra R6 bêdzie 30kg l¿ejszy od 5,4 litra V12 ;D to chyba, ¿e zgubi³ tam kto¶ jeszcze jedno 0 w maksymalnej ró¿nicy wagi
coboss, wysil siê i poszukaj trochê w sieci informacji o masie silników..... To nie pojemno¶æ silnika wa¿y, tylko materia³, który jest u¿yty do odbierania energii z tej pojemno¶ci... ;) A tak siê sk³ada, ¿e w celu wyprodukowania silnika o dwukrotnie wiêkszej pojemno¶ci nie potrzeba dwa razy wiêcej ¿elastwa.
Masa samych silników, a¿ tak siê nie ró¿ni - ale masa ca³ego samochodu ju¿ tak - ró¿nice mog± wynosiæ nawet 300kg . Dlatego powinno siê dobieraæ sprê¿yny od wersji o podobnej masie.
Wiadomo ka¿demu kto ma trochê pojêcia o motoryzacji, ¿e je¶li silnik jest inny nie np TDS a V8 to - to i osprzêt silnika jest inny i te 30kg + nastêpne np 30kg daj± masê przodu samochodu wiêksz± co powoduje, ¿e sprê¿yny od "Tadeusa" nie powinny byæ w aucie kolegi. A co ma zbiornik paliwa z tym ? - mo¿e powinien tankowaæ tylko 20L aby nie pêk³y tylne sprê¿yny ? :hah:
MOD: Zgodnie z Twoj± wol± zadba³em o porz±dek i usun±³em fragmenty nic nie wnosz±ce do dyskusji.
Kolega zrobi jak uwa¿a. Moim celem by³o tylko i wy³±cznie zwrócenie uwagi na fakt, ¿e ró¿nica w masie aut w zale¿no¶ci od pojemno¶ci silnika nie jest a¿ tak du¿a. Na wagê auta poza silnikiem i jego osprzêtem wchodzi te¿ pozosta³e wyposa¿enie. Gdyby¶ zechcia³ zadaæ sobie trud i sprawdziæ, jak wygl±da dobór sprê¿yn wg ETK, to by¶ wiedzia³, ¿e typów sprê¿yn jest wiêcej ni¿ tylko dwa wymienione przez Ciebie rodzaje.
Ja siê nie spieram, ¿e nale¿y montowaæ sprê¿yny inne ni¿ zalecane. Chcê tylko zwróciæ uwagê, ¿e nie bêdzie wielkim b³êdem zamiana sprê¿yn w aucie z V8, je¶li sprê¿yny bêd± od R6. Ró¿nicy na oko nie zauwa¿ysz. Oczywi¶cie auto bêdzie trochê inaczej reagowaæ na nierówno¶ci na drodze i zakrêty (w koñcu po co¶ to zró¿nicowanie zosta³o wprowadzone), ale mie¶ciæ siê to bêdzie w zakresie pewnej tolerancji.
Sprê¿yny obni¿aj±ce nie s± tak zró¿nicowane, a mimo wszystko pasuj± do ca³ego szeregu, bez wzglêdu na pojemno¶æ silnika, co wiêcej, nawet TDS "siada" na nich ni¿ej.
Jak kazdy motor to kazdy :) wiec jakby co to zaloze sobie od 740 obizajace.Cytat:
Cytat:
A jak my¶lisz dlaczego ? Bo chyba taniej zrobiæ jeden typ sprê¿yn do wszystkich silników ( i napisaæ w instrukcji "obni¿enie ok -40mm, uzale¿nione od wersji silnikowej"), ni¿ robiæ oddzielne sprê¿yny do ka¿dej wersji silnikowej (magazynowaæ to , przewidzieæ ile do jakiego typu silnika wyprodukowaæ itp.)
znakomita wiêkszo¶æ renomowanych producentów nie ró¿nicuje (!) sprê¿yn do poszczególnych typów e 38 ;D
proponujê troszkê pogooglowaæ :) i sprawdziæ w katalogach...
Ja urwa³em zderzak przedni na krawê¿niku - doznanie nie zapomniane !!! Prawie jak Sprite ! :hah:
VIC:"...
znakomita wiêkszo¶æ renomowanych producentów nie ró¿nicuje (!) sprê¿yn do poszczególnych typów e 38
proponujê troszkê pogooglowaæ i sprawdziæ w katalogach..."
Interesuj±ce mo¿e jakie¶ przyk³ady kolego VIC. ;)
H&R ró¿nicuje - 750i/l vs. reszta ¶wiata. Czyli uwzglêdniaj± du¿± ró¿nicê w masie.
Wed³ug mnie ró¿nica w biednej wersji 7er z ma³ym silniczkiem a najlepiej wyposa¿on± 760iL bêdzie pewnie tona a wiêc ca³kiem nieznacz±ca ró¿nica ;D
Pomiêdzy s³abo wyposa¿on± 2,8 a solidnie wyposa¿onym 4,4 bêdzie ró¿nica ok 300-400 kg masy aut wiêc to te¿ bardzo ma³o, do tego 4 ch³opa po 100kg i po za³o¿eniu niew³a¶ciwej sprê¿yny auto bêdzie siedzia³o ni¿ej ni¿ F1 ;D
poniewa¿ jeste¶my bardzo precyzyjni:
http://www.7-forum.com/modelle/e38/technische_daten.php
a dla kolegi jeszcze raz:
www.google.pl :)
Temat mo¿na zakoñczyæ. Tak jak pomy¶la³em tak te¿ zrobi³em. Kupi³em u¿ywan± oryginaln± sprê¿ynê BMW w bardzo dobrym stanie. Wymieni³em tylko jedn± sprê¿ynê z prawej strony. Auto stoi równo i wszystko pracuje tak jak nale¿y. My¶lê ¿e je¶li sprê¿yna pochodzi od tego samego modelu a w moim przypadku w³a¶nie taka by³a ( 740i) to nie ma sensu wymieniaæ obu stron. Byæ mo¿e wielu z Was ma inne zdanie ale ja tam nie narzekam - everything it`s allright :)
Coboss...Zapomnia³em aparatu do mechanika i nie zrobi³em zdjêæ auta z pêkniêta sprê¿yn± ale uwierz ¿e Becia prawie siê opiera³a progiem o glebê.
;D Pracuje w bran¿y motoryzacyjnej od wielu lat i czekam na przyk³ady "renomowanych producentów" co niby nie rozró¿niaj± czy jak wolisz "nie ró¿nicuj±" sprê¿yn do BMW modelu E38, mo¿e tylko jeden producent "PLIS" co do 728 ma tak± sam± co do 750 ! :] Koniec tematu.Cytat:
Zamieszczone przez vic
Skoro koniec to koniec. Pozostaje ubolewaæ, ¿e kolega Indyvidual nie zada³ sobie trudu zmiany kompletu (przednich) sprê¿yn. W ten sposób by³aby pewno¶æ, ¿e charakterystyki pracy obu sprê¿yn bêd± jednakowe (zgodnie z tym, o czym pisa³em wcze¶niej, sprê¿yny mog± byæ ró¿ne ze wzglêdu na wyposa¿enie).
Sylwek zapewniam Ciê.....Je¶li jest jakakolwiek ró¿nica miêdzy lew± a praw± (wymienion±) stron± to jest ona ca³kowicie nie odczuwalna. Nie sposób tego wyczuæ. Jak to mówi± w reklamie....Skoro nie widaæ ró¿nicy to po co przep³acaæ? :) Wymieni³em jedn± i ciesze siê jazd± tak jak cieszy³em siê wcze¶niej.
I o to chodzi, choæ w takim przypadku trochê inaczej podchodzi siê do sprawy naprawy.Cytat:
Zamieszczone przez Individual23
Miêdzy amorami koni te¿ nie wyczujesz ró¿nicy, a jeden bêdziesz mieæ na maks, drugi na min ustawiony ;)Cytat:
Dla mnie koledzy rêce opadaj±. Jeden z drugim kupuje 7-emkê a pó¼niej szkoda kilka z³otych wydaæ ¿eby auto by³o dobrze naprawione. Sprê¿yna mo¿e i dobra chocia¿ ze ¶mietnika, ale wymieniaæ jedn± stronê? Gdy nastêpnym razem bêdziesz jeden z drugim kupowa³ auto to ¿yczê takiej w³a¶nie "ig³y" dopieszczonej jak wasze samochody.
Kolego, przynajmniej zbie¿no¶æ ustaw po tej wymianie, bo prawdopodobnie zmieni³a siê geometria.
Pozdrawiam
Nie chyba ale na pewno geometriê trzeba ustawiæ po ka¿dym ruszeniu tego typu rzeczy...
PS. Mi te¿ siê nie chce ju¿ czytaj tego typu walk. Zupe³nie jak na forum FSO-FAN
Pos³uchaj.....Nie szkoda tylko po prostu nie ma rozumiesz? Gdybym mia³ to bym siê nie szczypa³ tylko wymieni³ ca³y zawias a gdybym mia³ jeszcze wiêcej to bym wymieni³ ca³a Betê i kupi³ E65. Straci³em prace i nie mam siana. Mam do swojego auta ogromny sentyment i nie chce go sprzedawaæ. Wole je¼dziæ zestruclowanym 7er ni¿ zaje*istym polonezem. Je¶li tego nie rozumiesz to Twoja sprawa. Ja Ci siê nie muszê t³umaczyæ. To moje 7er i mogê z nim robiæ co zechcê. Równie¿ pozdrawiam.
Wierz mi ¿e niejedno FSO jest zadbane bardziej ni¿ Twoje 7er :]Cytat:
Zamieszczone przez coboss
Nie ¿yczê Ci ¼le, ale w³a¶nie przez zrobienie dok³adnie takiego samego manewru jak ty zrobi³e¶, szajboos ma nauczkê. Chcia³ zaoszczêdziæ, ¿eby chwilê oblataæ i zrobiæ kompleksowo wymianê. Niestety, ale sprê¿yna wytrzyma³a jeden dzieñ i z Rybnika wracali¶my na lawecie, bo pêk³a drugi raz sprê¿yna, co ciekawe, ta sama strona co poprzednio(pierwszy raz pêk³ tylko dó³ i dzwoni³).Cytat:
Na w³asnej skórze przekona³em siê, ¿e takie druty lubi± siê m¶ciæ.
Nie mówiê, ¿eby od razu kupowaæ nowe, ale skoro kolega mia³ oferowa³ Ci 2szt, to moim zdaniem(i jak widaæ nie tylko moim) bezpieczniej by³oby wymieniæ 2szt, nawet na te z 750, ale parê.
¯yczê Ci, ¿eby¶ nie musia³ wróciæ do tego tematu, bo problem pojawi³ siê kolejny raz.
Rozumiem. Przykro mi ¿e masz problemy. T³umaczyæ siê rzeczywi¶cie nie musisz i masz racjê ¿e to Twoje auto. Powiniene¶ jednak mieæ ¶wiadomo¶æ tego, ¿e od takiego drutowania mo¿esz zgin±æ Ty lub osoby postronne. Sam widzisz co siê sta³o gdy ta sprê¿yna pêk³a. Pisa³e¶ ¿e auto spad³o na glebê, ciekawe co by siê sta³o gdyby ta usterka mia³a miejsce przy 200km/h? Dlatego moim zdaniem je¿eli nie masz aktualnie funduszy, to przynajmniej obie strony trzeba by³o wymieniæ na sprê¿yny u¿ywane z tego samego auta. I ustawiæ zbie¿no¶æ. I zadaj sobie pytanie czy chcia³by¶ kupiæ od kogo¶ samochód z praktycznie niewykrywaln± usterk±, tak± tykaj±c± bomb±. To zawieszenie mo¿e wytrzymaæ 200ty¶ km, a równie dobrze mo¿e rozpa¶æ siê za tydzieñ, czego nie ¿yczê, bo bêd± kolejne wydatki, a jak pisa³e¶, ostatnio trzeba oszczêdzaæ. Ja równie¿ czasami kupujê u¿ywane czê¶ci, ale s± to czasami jakie¶ czujniki czy elementy elektroniki, które praktycznie nie maj± wp³ywu na bezpieczeñstwo jazdy. Najwy¿ej padnie czujnik i do domu dojadê na 6-u cylindrach lub bez abs-u. Natomiast uwa¿am za niew³a¶ciwe stosowanie u¿ywanych czê¶ci do zawieszenia, hamulców b±d¼ u¿ywanych opon. Mam nadziejê, ¿e Twoja sytuacja ulegnie poprawie i bêdzie Ciê staæ ponownie na utrzymanie Twojej 7-emki we w³a¶ciwej formie.Cytat:
Zgodnie z tradycj±:
Pozdrawiam.
Individual23 - rozumiem Ciê w 100%.
ALe we¼ pod uwagê, ¿e je¿eli jedna pêk³a tzn., ¿e by³a ju¿ zu¿yta - a to znaczy, ¿e druga te¿ nie jest nowa i mo¿e pêkn±æ niebawem w najmniej oczekiwanym momencie. O charakterystyce ju¿ nie wspomnê bo to wiadomo - ale to mniejszy problem. Dlatego powinno wymieniaæ siê parami.
Ja to wszystko rozumiem i wszystko wiem. Cieszê siê pomimo wszystko ¿e upilacie i macie na uwadze wzglêdy bezpieczeñstwa. ¯eby na mnie nie wieszano psów pragnê tylko dodaæ ¿e gdy mia³em pieni±¿ki a przysz³o wymieniaæ hamulce nie bawi³em siê w jakie¶ przetaczanie tarcz tylko wy³o¿y³em tysiaka i tarcze oraz klocki zakupi³em nówki sztuki i to ca³kiem dobrej firmy. Bardzo lubiê dbaæ o swoje auto i powiem szczerze ¿e sprawia mi przyjemno¶æ gdy kupiê co¶ nowego do swojej Buñki i dziêki temu co¶ siê w niej zmieni na +. Jednak nie samym autem ¿yje cz³owiek, koñczê studia a chwilowo pracy brak wiêc muszê zacisn±æ pasa.
Cursor- przyk³ad Szajbusa jaki przytoczy³e¶ uwa¿am za fatalnego pecha. Sprê¿yna która jest w pe³ni sprawna nie siada po 1 dniu. Albo by³a wadliwa albo ¼le j± dobra³ do swojego auta.
Bardziej przemawia do mnie to co napisa³ Xsilver skoro posz³a mi sprê¿yna z prawej to ta z lewej równie¿ mo¿e byæ nadwyrê¿ona. Mam kontakt z cz³owiekiem od którego kupi³em t± sprê¿ynê i wiem ¿e ma ca³y czas t± drug± pochodz±c± z demonta¿u tego samego auta. Jak tylko bêdê mia³ przyp³yw gotówki wymieniê drug±. Nie mniej jednak dziêkujê za wskazówki i wypersfadowanie problemu.
To ja mo¿e z innej beczki, siedzi mi trochê ty³, by³y ju¿ przycierki spodem co mobilizuje mnie do wykonania jakiego¶ ruchu. Mo¿e ma który¶ z Kolegów dobre(pewne)sprê¿yny, jak sprawdziæ czy nie s± "udeptane" jak moje? kiedy¶ w Oplu Senatorze dobiera³em je na podstawie wysoko¶ci rozprê¿onej i to siê sprawdzi³o, czy mo¿e s± jakie¶ inne metody oceny?
pzdr
pawe³_wawa, mam springi od mojego auta po wymianie na ni¿sze.... jak co¶, to PW.
> Geometria nie ma nic wspólnego z t± wymian± ,je¶li wymiana by³a przeprowadzona prawid³owo :)Cytat:
Zamieszczone przez monster_pl
Co Ty do mnie ¿yg³e¶? Akurat ja o swoje BMW dbam raczej powy¿ej przeciêtnej forumowej :PCytat:
Zamieszczone przez szajboos
Czyli jak? Ka¿da zmiana o pó³ cm w wysoko¶ci zmienia kompletnie geometriê auta, mo¿e byæ na tyle s³aba, ¿e ma³o wyczuwalna ale po jakim¶ czasie opony i tak opowiedz± ca³± historiê...Cytat:
Zamieszczone przez ELVIS
Panowie nie chodzi kto o co jak bardzo dba ...
Wrzuæcie na luz :)I bez OT proszê.
Cytat:
Zamieszczone przez coboss
Nie zmienia kompletnie ,a na pewno nie na tyle ¿eby ustawiaæ zbie¿no¶æ ,bo to nie ma nic do rzeczy(jest to sta³y wymiar), druga sprawa ,¿e zaczynamy zawsze ustawianie od ty³u ,a tam nic nie robimy :)
p.s. Gdyby ustawia³o sie k±ty kól przednich to mo¿e tak ,ale w e 38 sa sta³e z przodu :)
Id±c tym torem my¶lenia trzeba by ustawiaæ geometriê po ka¿dym róznym obci±¿eniu samochodu :)
I tu, drogi Elvisie lekko siê mylisz. Wprawdzie geometrii osi przedniej siê nie reguluje, ale wraz ze zmian± wysoko¶ci auta lekkiej (podkre¶lam to s³owo) zmianie ulega zbie¿no¶æ. Przerabia³em niedawno wymianê sprê¿yn na lekko obni¿aj±ce i od razu po zmianie da³o siê zauwa¿yæ, ¿e auto sta³o siê lekko nerwowe podczas jazdy nawet po równym jak stó³. Wcze¶niej wszystko by³o idealnie a geometriê robi³em dos³ownie 3 miesi±ce temu. Przeanalizuj sobie "patyki". Dr±¿ek kierowniczy jest osadzony na ciut innej wysoko¶ci ni¿ wahacze, a to powoduje delikatny obrót ko³a wokó³ osi obrotu podczas zmiany wysoko¶ci ca³ej kolumny. Nie s± to oczywi¶cie olbrzymie zmiany, ale nie da siê ich pomin±æ dokonuj±c modyfikacji zawieszenia w samochodzie.Cytat:
Zamieszczone przez ELVIS