Prawdopodobnie będzie przynajmniej pin z zasilaniem. Może brakować pinu idącego do instalacji. Piny z kawałkiem kabelka są dostępne w ASO albo na szrotach.
Wersja do druku
Prawdopodobnie będzie przynajmniej pin z zasilaniem. Może brakować pinu idącego do instalacji. Piny z kawałkiem kabelka są dostępne w ASO albo na szrotach.
jeżeli na tej listwie działają Ci inne przyciski to prąd tam dochodzi , widze że sprawdziłeś prawie wszystkie opcje czyli bezpieczniki i przekaznik , pozostało Ci jeszcze sprawdzenie samych czujek od pdc w zderzaku , możliwe że którać z nich Ci padła wtedy system pdc też nie działa .......Cytat:
Zamieszczone przez MK
Ale zapiszczy, a później kontrolka będzie migać ;)Cytat:
Zamieszczone przez wisior
faktycznie masz racje :) :)Cytat:
Ale zapiszczy, a później kontrolka będzie migać
Niestety nie mogę przełożyć całej wiązki w drzwiach, bo nowa jest uszkodzona. Muszę obciąć kable i przelutować do mojego samochodu i mam w związku z tym jedno pytanie do Ciebie, Sylwekk :) . Z wtyczki do panelu pamięci idzie sześć przewodów, 5 zakręca się do wtyczki do modułu, jeden, brązowy, idzie dalej. Ten brązowy kabel to zwykła masa, którą mogę podpiąć pod jakąkolwiek inną masę?
Dokładnie tak - brązowy to masa. Połącz z dowolną masą dostępną w wiązce.
Dzięki wielkie :) Pamięć już śmiga, poszło jak mówiłeś, z pierwszego :D Teraz trzeba się zająć resztą, ale lubię tę robotę, więc będzie ok :) Dzięki raz jeszcze!
Ech... znowu sukces... To staje się nudne ;)
Gratuluję :)
Dzięki :) Wiesz, nie chcę Cię martwić, ale mam nadzieję, że dalej będziesz się tak nudził :D Czeka mnie trochę pracy i liczę na pomoc, jeśli pojawią się problemy :)
No, żeby za długo nie było nudno, to kolejny temat do rozwiązania. Nie zauważyłem, że nie chodzi pamięć lusterek... Jak to zrobić? Prawe lusterko na dodatek powinno jechać w dół po wrzuceniu wstecznego? Kompletnie nie wiem, jak to ugryźć, pomóż, Sylwekk :D
Chyba będę musiał kiedyś specjalnie zrobić sobie wycieczkę do Warszawy, żeby Ci się odwdzięczyć :)
kolgo MK tak z ciekawości ( widze że jesteś z trójmiasta ) kto podłanczał Ci tą kanape grzaną ?
Niejaki pan Marcin z okolic Malborka, nie znam jego nazwiska. Młody chłopak, na oko tak ze 25 lat miał. Na rzeczach bardziej mechanicznych trochę się zna, ale niestety elektryk/elektronik z niego żaden.
Podstawowa sprawa - ile przewodów dochodzi do lusterek? Jeśli 5, to nie ma pamięci ustawienia luster. Jeśli 8, to jest pamięć. Jeśli więcej, to jest jeszcze fotochrom i być może składanie. Zacznij od inspekcji (najłatwiej to stwierdzić wyjmując panel do otwierania okien). Jedna z kostek (nie ta od pamięci) idzie właśnie do lusterka. Policz kable i zdaj relację.
od takich rzeczy polecam Ci firme AdamSerwis na Osowej mają tam świetnego elektryka , facet autentycznie ogarnia temat .........Cytat:
Zamieszczone przez MK
Dzięki wisior za namiar, będę wiedział, gdzie uderzać :)
Sylwekk, do lusterek mam 9 kabelków. Mam składanie i fotochromy. Dołożenie pamięci luster to też kwestia dołożenia brakujących kabelków?
Do pamięci lusterek, podobnie jak do pamięci foteli czy kolumny kierowniczej potrzebujesz silniczki z 3 kabelkami. Jak byś zrobił zdjęcie tej wtyczki, to może by dało się określić, czy przypadkiem tej pamięci nie masz.
Zdjęcia wtyczki (mam nadzieję, że o to chodziło):
http://images41.fotosik.pl/275/67b512d57c14e777m.jpg
http://images44.fotosik.pl/279/7ca3762be7578e8bm.jpg
http://images48.fotosik.pl/279/800448977a01111fm.jpg
sory że się wtrące ale czy tą funkcję się jakoś programuje, u mnie to nie działa, lusterka mam z pamięcią i elektryką.Cytat:
Zamieszczone przez MK
Próbowałem kiedyś wrzucić wsteczny zjechać lusterkiem i po wyłączeniu wstecznego nic, coś popsute?
lockbud, działa Ci pamięć luster?
tak pamięć działa
Lusterka masz ori czy dokładałeś?
dokładałem cały kpl, lusterka składane fotochromy, wiązki drzwi + modóły.
Wszystko z drzwi przednich lewych i prawych, i niby wszystko działa oprócz tego, zresztą sam mi to uruchamiałeś (bezpiecznik od fotochromu) jak byłem u ciebie z hydrauliką klapy, wtedy nie miałem jeszcze szkła foto po stronie kierowcy, ale teraz jest kpl.
A widzisz... Nie zwróciłeś mi na to uwagi.... A pamięć się koduje....
To może jak będziesz miał chęci do przeróbki LCM-a u mnie, to wtedy pomyślimy nad kodowaniem, choć czytając forum to roboty masz już pewnie na najbliższe dwa miesiące. :)
Spokojnie... W maju damy radę :)
Super będę się przypominał. :D
Dzięki, pozdrawiam.
Nie jest to problem czysto mechaniczny? Mi raz czy dwa się opuściło ale już nie wróciło tam gdzie było :) myślałem, że to problem inny niż programowanie.
W którym module szukać tego? Myślałem, że przeorany mam tylko GM a za chwilę się okaże, że wybitny elektronik grzebał w 10 innych miejscach :mad: 8/
U mnie podobnie jest w momencie kiedy odepne aku i podłacze z powrotem wtedy lusterko leci w dół..Cytat:
Zamieszczone przez coboss
Cholera, i kolejna zagadka. Pamięć foteli działa, ale... Cały dzień potrafi chodzić bez zarzutu, ale np. dziś po nocy pamięć mi się rozprogramowała, straciła wszystkie ustawienia. Przycisk M zapala się. Jak odpaliłem silnik i zaprogramowałem na nowo to chodzi jak trzeba, ale nie rozprogramowała się pierwszy raz i na pewno jeszcze to zrobi. Myślałem, że to przez spadki napięcia, bo akumulator mam dętkę i często się rozładowywał (we wtorek kupuję nowy), ale dziś rano się nie rozładował, odpaliłem normalnie, ale pamięć nie działała... Nie wiem, może to ma jakieś znaczenie, do której masy podpiąłęm tamten brązowy kabelek? Podłączyłem pod masę od lampki w dole drzwi. Jakieś zwarcia przy ciętych kablach wykluczone, porządnie polutowane i zaizolowane.
I jak z tymi lustrami u mnie? ;)
Pozdrawiam :)
Witam :)
Nie udało mi się znaleźć rozwiązań pewnych problemów, więc zwracam się tutaj raz jeszcze :) Pamięć foteli działa, pomogła wymiana akumulatora. Ciągle jednak interesuje mnie pamięć luster, ilu i jakich kabli brakuje (zdjęcia wtyczki są w tym temacie)? Nie rozwiązałem też problemu niedziałających PDC i fotochromów. Sylwekk, mówiłeś o ciemnozielonym przekaźniku nad skrzynką bezpieczników nad akumulatorem, ale u mnie są dwa obok siebie, w dodatku jasnozielone. Innych nie znalazłem tam... To te? Któryś z nich czy oba są uwalone? Będę wdzięczny za pomoc :)