Drazka nie wymienialem ale gumy tak (4 nakretki i wymienione). Przy drazku dochodza laczniki i przewody hydrauliczne. I taka cala wymiana wyglada. Mozesz przy okazji plyn zmienic jak nie zmieniales.
Wersja do druku
W Inpie da rade. W module ARS i dalej Activation i cos Start... dokladnie moge w niedziele napisac.
A gumy te co drazek trzymaja. Nie u mnie nie cieknie. Drazka nie wymienialem ale bede musial bo zaczyna cos stukac (wymiana gum nic nie pomogla).
dealer25 i tak masz farta że przedni do wymiany.Jak padnie tylny to trzeba zawieche zwalać całą na dół bo drążek DD jest przykręcany od góry.
Ja tylny robiłem po okolo 3 miesiącach jak kupiłem auto.Poprostu moje e65 posmakowało polskich dróg i zaczeło kapać.Zakładałem uzywke u kolesi co mają graty bmw i dają jakąs gwarancje.Nowy wtedy kosztowal mase kasy.Odpukać zrobiłem ponad 70tyś i susza
tylko dziwi mnie to ze ten drążek od dynamic drive u dołu jest suchy a płyn ucieka tym wężykiem odpowietrzającym co jest u góry przyczepiony hmmmm
czy po zmianie drążka jest jakaś procedura adaptacyjna czy wystarczy tylko samo odpowietrzanie?
A ja mam pytanie odnosnie czerwonej kontrolki z przechylonym samochodem. Dwa lub trzy razy zdarzylo sie ze po nocnym odpaleniu zatelepalo wozem przez sekundy dwie i wtedy pijawia sie blad DD. Po zgaszeniu i odpaleniu problemu nie ma. Nie wiem od czego to zalezy
Początki miałem dokładnie takie same
Sprawdz sobei układ DD bo prawdopodobnie ucieka Ci płyn i czasem łapie błąd jak ubędzie go więcej błąd wywali na stałe
zagladne tam ale plam nie zostawia, jestem uczulony na wycieki i obczajam glebe pod motorem codzien.
U mnie ciekło tak delikatnie że trudno było znaleźć zatem nie spodziewaj się plam widocznych raczej poszukaj dokładnie
Oki tak zrobie ADASIO.
może na początek sprawdź stan płynu do wspomagania,zanim będziesz cały układ przeglądał.. ;)
Sprawdze po pracy. Czy tu przychodzi CHF 11s czy jeszcze cos innego mozna zastosowac?
dokładnie chf 11s, nic innego nie stosuj
Uzupelnilem ubytek, bylo lekko ponizej minimum, miarka sucha. Zobaczymy rezultat.
Płyn nie ubywa od tak sobie, no chyba że dawno nie sprawdzałeś co tam w zbiorniczku słychać ;) Na miarce masz zaznaczone jaki stan przy jakiej temp...
Pol roku temu kupilem woz i do tej pory nie dolewalem, natomiast jak wymienialem rolke to widzialem ze gdzies sie poci pid zbiorniczkiem. Od spodu bylo widac
Kupilem pol litra chf11s, dolalem ze 200ml
tyle samo po pół roku użytkowania musiałem dolać, to chyba jakaś norma:D
jak szczelny układ to nie ma prawa nic ubywać.Ja już 3 lata nie dolałem nawet kropli.
Dokladnie tak jest jak pisze jaro.
A mnie dopadła dziwna sprawa :/ Podczas jazdy przy ostrym skręcaniu w prawo , pojawia się dźwięk, jak koło o coś tarło. Sprawdzałem dzisiaj całe zawieszenie i brak jakich kol-wiek luzów, nic nie odpadło co mogło by trzeć. Dziwne jest to że wraz ze wzrostem obrotów dźwięk się nasila. Diagnoza padła na układ DD , co myślicie, czy mógłby on robić takie chrobotanie? Dodam że przy mega wolnej jeździe to nie występuje, powyżej 40km/h już słychać.
DD odpada. Osłona tarczy,łożysko koła,klocki hamulcowe lub szczeki z ręcznego hamulca. Obstawiam coś z tego ,wręcz jestem pewien ;)
Niestety, nic z tego co napisałeś, wszystko dokładnie sprawdziłem dzisiaj . Autko wisiało kilka godzin w górze i nic nie znalazłem... Dodam że dzieje się to wyłącznie podczas jazdy, warkot również przenosi delikatne drgania na podłogę pasażera...
i sprawa załatwiona, pod obciążeniem dynamica guma na stabilizatorze sie rozjeżdżała i to powodowało drgania. Po wymianie błoga cisza ;-)
witam
wiecie moze gdzie znajduje sie moduł dynamic drive??
DD zbiera ostatnimi dniami jakiś pokłos. u mnie kilka dni temu ostro wchodząc w zakręt na torowisku zaczęło coś piszczeć, trzeć i walić. jakoś wróciłem z jazdą max 50 na godzinę. Odgłos był dziwny i dobiegał z prawej półosi. Zdejmując koło nic nie zauważyłem. Auto dodatkowo na zakręcie dosłownie dotykało progiem do jezdni. Na następny dzień na kanał a tam pęknięty łącznik stabilizatora a DD pod półosią(normalnie jest nad) . Co ciekawe to przy lewym kole się stało. Auto nie wyświetliło komunikatu o błedzie DD. Dopiero na kompie.
Witam,u mnie to samo.
Płyn obficie wylewa się przez filterek od DD
(ten który jest włożony w podłurznicę) a drążek wygląda jak nowy.
W aucie była wymieniana maglownica i przedtem nie wyrzucało oleju teraz magiel jest ok to znowu olej tamtędy ucieka I czasem nawet wyrzuca górą od zbiorniczka.Jaka może być tego przyczyna? Jak odpowietrzyć dd?
@dj.cross w powitalni Cię kolego nie było a już w dwóch tematach się dopytujesz o to samo.
Popraw się bo Ci dyrekcja te swawole Twoje ukróci :spit:
MATKO co za czasy nastały.....
Kolego byłem w poście na powitanie i widać Nie uważnie czytasz skoro nie znalazłeś tam mojej osoby.
A po za tym to o temat dd pytam pierwszy raz.
I na całym forum nikt nie ma zielonego pojęcia dlaczego leci ten olej z filterka. A jeśli ktoś wie to niech to poprze stosownym argumentem. Kolega na 4 stronie tego postu zaobserwował to samo zjawisko ale co tam,też zero pomocy.
Więc jeśli to typowa mentalność Polaka że wiem dla siebie a drugiemu kij w oko to proszę o usunięcie mnie z forum.
Bo w tym momencie nie pomagasz a zaśmiecasz forum kolego.
@dj.cross Chciałem Cie tylko uświadomić ,że moderatorzy na tym forum zwracają na to uwagę i mógłbyś nie doczekać swojej oczekiwanej odpowiedzi.
Co do Twojego pytania to ja akurat nie mam z tym problemu i też się tym nie interesowałem nigdy a jeżeli chodzi o wiedzę użytkowników to niektórzy mają bardzo ale to bardzo dużą co nie znaczy ,że wszyscy z nich chętnie się nią dzielą...A SZKODA.
Mimo wszystko mam nadzieję ,że znajdziesz odpowiedź na problem który Cię nurtuje.
Narazie próbuję coś z tym zrobić kompem. Niestety Auto com sobie z tym nie radzi.Mogę podejrzeć parametry pompy i tego rozdzielacza przy progu ale nie mogę tym programem testować tego układu. Tyle wiem że wyrzuca stały błąd czujnika poziomu oleju w dd a zbiorniczek pełny i dalej to samo.Teraz odrazu po odpaleniu wyrzuca mi ten błąd.
Nadszedł czas by zapoznać się z inpą lub launch.
ISTA podobno lepsza ale ja tez inpe mam więc trzeba czekać na mądrzejszych.
Problem rozwiązany. jeszcze czasem wyrzuca mi czujnik poziomu oleju dd i nie wiem czy to ten sam co na zbiorniczku od wspomagania ale jutro to sprawdzę. Chyba że gdzieś jest osobny czujnik.
Nikt w końcu do tej pory nie napisał
Gdzie jest ten test Dynamic drive w ISTA?