Wychodzi na to, że wisisz nam honorowego browarka ;D
Gratuluję sukcesu. ;)
Wersja do druku
Wychodzi na to, że wisisz nam honorowego browarka ;D
Gratuluję sukcesu. ;)
Jeśli moge podpiąć sie pod temat bo "szukałem", chyba że źle szukałem....chodzi o kluczyk ale ten nowszy,plastikowy. Ma akumulatorek i ma ładować się podczas jazdy, na jakiej zasadzie jest to ładowanie ? Pytam bo używam tylko jednego przy którym jest breloczek z dodatkowym imobilajzerem a pozostałe leżą w domu, u mnie dwa lata,u poprzedniego właściciela raczej podobnie.
Przypuszczam, że ładowanie odbywa się drogą indukcyjną (kluczyk znajduje się w polu magnetycznym, a elektronika w środku kluczyka potrafi zamienić energię pola na napięcie do ładowania akumulatorka w kluczyku).
Dokładnie takCytat:
Zamieszczone przez sylwekk
Kłopot w tym, że po latach taki kluczyk jest wart tyle ila sam waży czyli nic. Jak się akumulatorek nie wzbudzi w stacyjce to możemy go sobie złamac i wyrzucić :/
Może i ktos kombinował z przekładaniem baterii ale nie znam takiego przypadku
Procedura przypisania klucza jest dokładnie taka sama jak w starszych czarnych kluczykach w E38
w końcu działa:) wymieniłem baterie przypisałem kluczyk do auta i jest oki. Wpadłem do tego sklepu co kupiłem poprzednie niby "nowe" baterie i powiedziałem ze one się nie nadają do sprzedaży a Pani wielkie oczy "co Pan to nowe baterie, oryginalnie pakowane" :D bez komentarza
Sylwekk - no to mamy następnego wiszącego z browarkiem ;)Cytat:
Zamieszczone przez dealer25
Cieszę się ze się udało :cool:
nie ma problemu browarek będzie :) na wiosnę planujecie jakiś zlot?? jak pewnie będzie to na 2 końcu Polski:P
Oby tylko takie problemy były ;D ;DCytat:
Zamieszczone przez sylwek7
Dzięki za info.Cytat:
A więc musze fizycznie spróbować pozostałe, można przypuszczać że mam "martwy" pęk kluczyków.
Ja wrzucę swój problem.
Coś się pokręciło (czt. auto dostała żona ;D ) i teraz przestawia mi się lekko fotel gdy otwieram auto. Wiem, że 7er może przypisać automatyczne ustawienie pozycji fotela do danego kluczyka!
Tylko jak to się robi? Chciałbym w moim kluczyku zapisać pozycję w jakiej jeżdżę.
Programuje się to normalnie. Wkładasz kluczyk i przekręcasz na zapłon. Ustawiasz fotel i lusterka, wciskasz "M" a potem numerek. Ustawienia powinny się zapamiętać dla danego klucza.
Czyli można by zapisać 6 różnych ustawień? 3 numerki pamięci dla jednego kluczyka i 3 numerki dla drugiego?
Czy raczej dla jednego kluczyka jeden numerek a dla drugiego drugi? I wtedy już przy otwieraniu auta by się ustawiało wszystko w zależności od kluczyka?
A tego nie wiem. Trzeba przetestować. Tyle tylko, że nie każde auto ma pamięć kluczyka. No i jeszcze nie doszedłem, jak taką opcję dołożyć.
Rozumiem. Kwestia czasu .... :D
Poczekajmy na cieplejsze dni ;)
W komplecie są 2 kluczyki z pilotami i tylko te można programować. Jeden dla Ciebie a drugi dla żony.Cytat:
Zamieszczone przez Damias
Ogólnie samo się to nie zapisuje, spróbuję przekopać instrukcję może coś mówi o tym ale nie kojarzę. Poćwiczę też z ustawieniami kluczyka w stacyjce.
Tyle to ja wiem, ale mi chodzi o ilość możliwych do przypisania każdemu kulczykowi numerków pamięci :)Cytat:
Zamieszczone przez coboss
A ja myślę, że trzeba wskazać inny numer pamięci. Po prostu po otwarciu auta określonym kluczem są przywracane określone ustawienia pamięci (czyli można byłoby zapamiętać max 3 klucze - a w CKM są miejsca na 4 ustawienia).... Nie ma co gdybać, trzeba sprawdzić i już.Cytat:
Zamieszczone przez Damias
Sprawdziłem i działaja wszystkie. Ale co ciekawe (wsześniej juz miałem o tym pisać)...mam trzy "główne" i jeden bez "pilota" i taki z mniejszą główką a nie mam takiego co w instrukcji jest jakby "plastikowy" z wyglądu, jeśli dobrze się wyraziłem.Cytat:
Zamieszczone przez Wojtas
Czyli masz Wojtas komplet kluczyków :)
Pięknie!
Jeśli wymiana baterii nastąpi w ciągu jednej minuty i nie zostanie przy tym nacisnięty żaden przycisk,to inicjacja nadajnika (pilota) nie jest konieczna ;)
Cytat:
Zamieszczone przez EWojtas
Moje zdziwienie (raczej pozytywne) jest o tyle że wg instrukcji "główne" są dwa, trzeci jak to nazwałem bez "pilota" taki z mniejszą główką i czwarty jak to nazwałem jakby "plastikowy" z wyglądu. O ile trzeci główny moze któryś z poprzednich właścicieli dokupił to brakowało by tego "co w instrukcji jest jakby "plastikowy" z wyglądu"Cytat:
Troche juz zmieniam temat wiec sorki za OT.
Wcześniej (nie wiem dokładnie do kiedy) sprzedawane były 3 klucze główne
Teraz w nowych samochodach sa tylko dwa.
Wie ktoś kiedy nastapiła zmiana? Czasu na poszukiwania nie mam a może ktos po prostu wie?
Takie OT jest chyba dopuszczalne skoro temat przypisanie kluczy sie wyczerpał ;D
Wracając jeszcze raz do tematu...czy ten nowszy kluczyk z plastykowymi przyciskami jakoś rozbiera się-rozpoławia ? Szwagier ma taki ale tylko jeden, autko odpala ale czasem ma problemy z otwarciem lub zamknięciem centralnego-alarmu. Prawdopodobnie coś wewnątrz czasem niełączy, jakiś "zimny lut" lub coś w tym stylu ale jak do niego dobrać się.
Ja swoich niepróbowałem ale on wspomniał coś że jedyne co dawało się poważyć to środkowy przycisk (znaczek bmw) ale niechciał przesadzać.
Te nowsze kluczyki są z założenia nierozbieralne (sklejane).
Ja też zakładam że jest "zgrzany" ale może ktoś jakoś dobrał się do niego.Cytat:
Zamieszczone przez sylwekk
Wewnątrz jest akumulatorek i pewnie juz padł. Po 10 latach to normalne
Raczej nie pozostanie nic innego jak zakup nowego a później nad stareym można sie popastwić :)
Mam ten sam problem tylko u mnie kluczyk wogole nie dziala i pytanie jak kupie drugi kluczyk i przeloze bebechy to mam tak samo go programowac jak opisywal kolega sylwek7
Tak Tak samo pozycja jeden lub dwa zapłonu....(zależy od rocznika auta)
potem kombinacja klawiszy otwierania i zamykania i w ciągu 30 sekund kolejny pilot
chłopaki podepnę sie do tematu, ostatnio mi sie rozprogramywuje kluczyk, otwieram auto jade gdzieś chce zamknąć a tu lipa, i muszę programować na miejscu aby zamknac auto z pilota, zdarza sie to jakiś raz na miesiąc, czy to normalne? dodam ze baterie sa nowe... (3 miesiace temu wymieniane)
i druga sprawa ja kupujac samochód dostalem 3 kluczyki. pierwszy z pilotem, drugi bez pilota i trzeci plastikowy odlew, nie powinienem miec 2 pilotów?
powinieneśCytat:
Zamieszczone przez mogewszystko
dla potomnych przypomnę:
"INICJALIZACJA PILOTA.
Po wymianie baterii pilot zdalnej obsługi wymaga inicjalizacji (zbędne jeżeli wymiana baterii nie trwała dłużej niż jedna minute i jeżeli nie został wtedy naciśnięty żaden przycisk). Obowiązuje to także przed użyciem nowego nadajnika (np. gdy poprzedni miał usterkę).:
1. Wsiąść i zamknąć drzwi kierowcy.
2. Kluczyk zapłonu obrócić w zamku kierownicy na chwile (max. 5 sek.) w położenie 1 i z powrotem ustawić na 0.
3. Przycisk 1 pilota (otwieranie drzwi) nacisnąć i przytrzymać. Przycisk 2 (zamykanie) nacisnąć krotko trzykrotnie raz za razem w ciagu 10 sek. nie puszczając przy tym przycisku 1.
4. Puścić przycisk 1.
5. Centralne ryglowanie sygnalizuje ryglując i natychmiast odryglowując, ze inicjalizacja pilota jest skuteczna.
W razie braku reakcji centralnego ryglowania trzeba ponownie przeprowadzić inicjalizacje pilota.
Jeżeli posiadasz jeszcze dalsze klucze z pilotem (łącznie do 4), trzeba je także inicjalizowac, każdy w ciągu 30sek. po poprzednim.
Nie wolno jednak przy tym poruszać zamka kierownicy".
Potwierdzam, wczoraj wymieniłem bateryjki w kluczykach - w jednym zajęło to 30 sec, drugi zostawiłem na 1 h..oba bez wciskania jakiegokolwiek guzika. Wszystkie funkcje zadziałały, od razu bez kodowania :]Cytat:
Po wymianie baterii pilot zdalnej obsługi wymaga inicjalizacji (zbędne jeżeli wymiana baterii nie trwała dłużej niż jedna minute i jeżeli nie został wtedy naciśnięty żaden przycisk).
Witam kupilem drugi kluczyk przelozylem bebechy i silnik niechcial mi odpalic myslalem ze imobilajzer jest w tych plastikach a nie w tych bebechach czy jak mam to zrobic
Macie jakies pomysly
Odkopię stary temat.
Po tym jak siadł mi akumulatorek w ostatnim kluczyku postanowiłem zamówić nowe.
Prze lutowałem je w kluczykach i niestety klapa.
Jeden z nich udało mi się w końcu zakodować (2 browarki czasu to trwało) a drugiego wcale.
Dodam, że oba kluczyki pojeździły po ok 2h w aucie.
Kluczyk, który przypisałem działa jak chce, częściej nie działa jak działa, drugi nadal jest martwy.
Może ktoś zna lepiej sposób ładowania tych akumulatorków, ładują się one tylko podczas jazdy czy gdy w ogóle kluczyk jest w stacyjce (pozycja 0).
Nie wiem, czy coś źle zrobiłem, czy akumulatorki są trefne a może nie ładuje mi stacyjka (jak to w ogóle sprawdzić?!?).
W moim E38 po lifcie nigdy nie wyskoczył mi komunikat o złym stanie baterii itd.
Akumulatorki jakie zamontowałem to Panasonic VL2020-VCN względnie mam jeszcze jedną sztukę VL2020/HFN aby podejść do wymiany jeszcze raz.
Ja również odgrzebię temat. Ostatnio przestał działać już drugi klucz, w zasadzie pilot i nie można zdalnie otworzyć ani zamknąć auta. Kluczykiem się da otworzyć, alarm się rozbraja i z odpaleniem nie ma problemu. Przejrzałem temat i wnioskuję że jedyne wyjście to nowy klucz z serwisu?? Klucz plastikowy, po FL rok 2000
Podepnę sie i ja pod temat kluczyka.
Przestało mi działać zamykanie z pilota, otwieranie i klapa bagażnika działa. Rozebrałem kluczyk, przeczyściłem i dalej nic.
Kluczyk przedliftowy z 3 przyciskami.
Czy wymiana pilota pomoże? Programuje się go jak nowy kluczyk?
a może wystarczy wymienić baterię?
a jak nie bateria to kup pilota przełóż i zaprogramuj, czasami bywa trudno i za którymś razem z kolei się udaje
Wydaje mi się ze jakby to była bateria to nie chciałby kluczyk otwierać samochodu ani otwierać klapy. Po naciśnięciu guzika zamykania dioda nie miga...
to być może elektronika, właśnie na jakimś forum reklamuje się jeden gość co naprawia kluczyki jak nie dają znaku życia, więc sądzę że można by się mu bliżej przyglądnąć, może któryś lut trzeba poprawić? A jak nie zadziała to kupisz nowy środek
Więc zacząłem od baterii, przerzuciłem z innego pilota i kluczyk ożył. Mam tylko jeszcze luźną tę folię na pilocie i nie wiem czym ją przymocować do pilota.