Więc ja zrobiłem na 15W40 około 150 tys , więc chyba olej nie jest winien złej pracy silnika ?Jestem umówiony na diagnostyke , zobaczymy co wyjdzie .
Wersja do druku
Więc ja zrobiłem na 15W40 około 150 tys , więc chyba olej nie jest winien złej pracy silnika ?Jestem umówiony na diagnostyke , zobaczymy co wyjdzie .
to napewno nie wina oleju.Panowie ja bym proponował nie odzywać sie na tematy o których nie macie pojecia bo osmieszacie sie tym co piszecie ... najlepszy jest ten z awatarem tdi .
Pietrek jak masz coś dla mnie to pisz śmiało a nie lejesz wodę
Panowie Pietrek i NikosWariat, sprawy prywatne na PW!
No właśnie Sylwku niech piszę na pw
Witam
Dziś postanowiłem wymienić świece , kiedy rozkręciłem cewki okazało się że 6 i 8 cylinder tzn. cewki i świece zalane są olejem , wyczyściłem wszystko benzynką ekstracyjną , nie mogłem dokładnie wyczyścić cewek bo nie miałem spreżonego powietrza , złożyłem wszystko do kupy przejechałem ok. 5 km. wszystko super autko chodzi jak należy , super przyspiesza i jest elastyczne , a dodatkowo obroty wróciły do normy . Ale kiedy zaczymałem się na światłach silnikiem lekko zaczeło telepać i znowu problem wrócił ...
Teraz moje pytanie czym najlepiej wymyć cewki z oleju żeby to wszystko działało jak należy ? czy może jednak cewka i świece po takiej kompieli w oleju już całkowicie padły ?
Najpierw zmień uszczelki pokryw zaworów - jakoś ten olej na świecach musiał się znaleźć :)
Wtedy zobaczysz jak auto się zachowuje - jeśli nadal będzie lipa wtedy zabierasz się za świece i cewki.
Uszczelki już zamówione . Ale nie możliwe jest żeby po 5 km olej znowu zalał cewki i świece tak szybko ?Cytat:
Zamieszczone przez Neuf
Czym najlepiej wymyć cewki z oleju ?
Od góry olej raczej nie naleciał ... Cewki też są bez oleju - Świeca też oleju nie puszcza ...
Przyjrzyj się jeszcze raz tym uszczelkom pokrywy zaworowej - zmień także te w środku elementy. Innej przyczyny nie widzę :)
http://bmwfans.info/parts/catalog/E3...er_head_cover/
2 cewki i 2 swiece byly zalane olejem dosc mocno , teraz nie wiem jak je dokladnie wymyc i czym ? uszczelki sa na 10000 % do wymiany i je juz zamowilem .Cytat:
Zamieszczone przez Neuf
Zmieniaj więc uszczelki - Cewki powycieraj , dla spokoju jakimś odtłuszczaczem pryśnij - np. płyn do mycia okien z alkoholem (pryskaj na końcówki nie w gardło ). Wypłucze to ładnie i wystarczy - one nie muszą być jakieś hermetyczne - ważne aby dobrze przewodziły i pozbądz się śladów oleju.
Zmywacz do hamulców też odtłuszcza ale troszke szkoda nim pryskac po gumie.
Witam
30 min temu rozebrałem wszystko jeszcze raz zero śladu oleju z pod uszczelek , ale na cewkach było troche oleju ale minimalnie , wyczściłem wszystko jeszcze raz i zero efektów dalej problem ten sam ....... :sad: więc co może być nie tak ? Panowie a co ile wymienia się separator oleju ?
Tego Ci nie powiem. Ale na pewno wymień najpierw uszczelki, cewki (nie dwie tylko wszystkie bo mają zbliżoną żywotność) i świeczki. Sprawdzałeś błędy? Być może winna jest któraś (albo obie) sonda, ale tego dowiesz się po podłączeniu do komputera. Podejrzewam że wyskoczy cała długa lista błędów.Cytat:
Zamieszczone przez pasjonat
Byłem umówiony na diagnostyke ale nie pojechałem . Kiedy zobaczyłem zalane świece i cewki olejem pomyślałem że problem rozwiązany a tu nadal mam problem ...Cytat:
Zamieszczone przez ginspirations
Z nowości które zauważyłem to jest to że kiedy jade bez gwałtownych zmian obrotów to silnik się nie telepie a i obroty są ok , ale kiedy muszę mu dać kopa i musze zatrzymać się na światłach to cały się telepie , nie pali na wszystkie cylindry i nie chce się wkręcać na obroty .
PS. Możliwe że sonda-y mogą robić takie jaja ?
Kolego Pasjonat powiem Ci że masz podobne objawy jak mój silnik miał, z tym że mój kopcił ostro. Ale to już inna sprawa.
Druga rzecz to że Olej mineralny to profanacja dla tego silnika i takie jest moje zdanie.
A co było nie tak w Twoim przypadku ??Cytat:
Zamieszczone przez bitek-bitek
Dużo rzeczy, ale nie mówie że u Ciebie jest to samo, mój silnik już dogorywał ale go zreanimowałem i dostał drugie zycie. Proponuje Ci sprawdzic kompresje na wszystkich cylindrach moze Twoj silnik ma stan zapalny :-)Cytat:
Sprawdze chodz watpie że coś z kompresją nie tak . Wiem że jeśli jade płynnie bez gwałtownego przyspieszania to super silnik chodzi obroty takie jak powinny być żadnego telepania , ale kiedy daje mu buta to zaczyna się wszystko od nowa czyli obroty spadają i cały się telepie nie chodzi na wszystkie cylindry .... :sad: Podłącze go pod kompa i sprawdze co tam nie halo , możliwe że sondy mogą robić takie problemy ? :sad:
bitek zapomniałeś że twój silnik został dobity przez olej mineralny
Nikoś i po co mi przypominasz? :D Mój silnik już dawno zapomniał co to olej mineralny :-) Ale tak masz rację zajechał go olej mineralny.. a druga rzecz osoba która go skatowała na oleju mineralnym którego parametry ... źle który w ogóle nie ma parametrów dla naszych silników.Cytat:
Zamieszczone przez NikosWariat
Też jeździłeś na 15w40? Nikoswariat dalej obstawiasz że to wina oleju a zarazem popychaczy?
Ja nie, mechanik poprzednich właścicieli zalewał go mineralem bo miał najechane ok 300 tys.Cytat:
Troche dziwna sprawa z tym olejem , 15W40 ma niby najlepsze smarowanie więc o co chodzi ? Jutro odłacze sondy zobaczymy co się bedzie działo ...
15w40 czego ma lepsze smarowanie ?
Przecież 15 W 40 zachowuje swoje parametry może przez 1500 km może mniej, zależy jaką kto ma nogę, po drugie ten olej nie chroni silnika w ekstremalnych warunkach eksploatacji, przy wysokich temperaturach robi sie z niego "woda"
Smarowanie silnika . Tak słyszałem .....Cytat:
Aha , rozumie ....Cytat:
Zamieszczone przez bitek-bitek
ja nigdy więcej, do żadnego auta nie wleję 15w-40 ani innego minerala... 10w-40 półsyntetyk to jest minimum na czym jeźdzę i od tego momentu koniec problemów z silnikami. w explorerze mam prawie 300 tys przebiegu i zero zuzycia oleju. a 15w-40 to nie lepiej smaruje tylko lepiej zapycha i syf zostawia. o tym, który lepiej smaruje to mozemy porozmawiać jak ustalimy warunki testowe. czy to ma byc -30 czy plus 40 stopni celsjusza itd itp. ja teraz najprawdopodobniej przejde na 10w-60 castrola.
A jak długo jeździłeś na 10W40 ?Cytat:
Zamieszczone przez bigboykr
explorer - 120 tys km, wczesniej tez najprawdopodobniej taki szedł. w 730 - dpiero zaczynam ale bedzie 10-40 albo 10-60. raz w zyciu zrobilem blad przechodzac na minerala i nigdy wiecej.
Czyli 10W40 jest bardziej odpowiednie niż 15W40 nie mówiąc o 10W60 o którym mówił już na samym początku kolega Nikoswariat .Cytat:
Zamieszczone przez bigboykr
Kolego zamiast wydawać na Felgi 18 , 20 czy na Ringi
zapewnij odpowiednie warunki czemuś co daje napędza te felgi oraz zasila akumulator by ringi świeciły
Napisałem 10W60 to olej odpowiedni do kogoś kto ma ciężka nogę
jeżdżąc na 15w40 tylko zarzynasz auto i dzięki tobie potwierdza się że ludzie kupują samochód nie maja na eksploatacje i tylko dobija te samochody , sprzedając auto będziesz sprzedawał auto z dobitym przez Ciebie silnikiem a potem nic dziwnego , że znaleźć nie dobity samochód w Polsce to sztuka
ale to Twoje Auto , Twoje Pieniądze i Ty decydujesz jaki olej lejesz dla mnie możesz nawet lać Kujawski
z tym że to Forum Pasjonatów Tego samochodu a nie osób które lubią katować i zarzynać swój samochód
ps.Sorry że tak ostro ale inaczej do ciebie nie dociera
Dokładnie Nikoś, mineral do to fitów i polonezów, chociaż to jest zbyt mocno powiedziane bo sąsiad ma dużego fiata i zalany jest półsyntetykiem, ale to już inna bajka bo auto utrzymane perfekcyjnie.
Cytat:
Pytam tak dużo o ten olejem bo wymieniałem olej ok. 500 km temu i szkoda mi go od tak wylać .... , ale z tego co widze musze to zrobić . Sory jeśli zawracam wam tym głowe , ale chce mieć dużo info na ten temat , w sumie to po to jest to forum . Nie chce zarzynać silnika , chce się nim cieszyć jak najdłużej . Niestety nie wiedziałem że olej który leje jest nie odpowiedni do tego silnika ...
to go zlej i daj komuś co ma poloneza lub dolewa olej do jakiegoś trupa na
pewno się przyda
pamiętaj każda za oszczędzona złotówka przez nadmierną pazerność złotówkę daje 4zł wydatku min .
Sorki ale olej musisz zmienić !!
Zadawaj pytania jeśli masz wątpliwości - po to jest to forum.
Kiedyś wleliśmy 10w40 do 320d E46 (na żądanie klienta)... Kontrolka smarowania paliła się cały czas, gasła jedynie przy 2tyś obrotów...
Poszukaj oleju 10w40 narazie o parametrach jak najbardziej zbliżonych do 5w40 - proponuje Neste - oni mają taki olej.
A jak szkoda ci tego syfu który teraz wlałeś hmmm wolisz kupic olej czy silnik ??
Neuf czyżby brak panewek ?
Za gęsty olej - autko było świerze :)Cytat:
Zaleliśmy 5w30 i jak ręka odjął :>
koledzy a takie zmiany olejów poprzedzaliście płukanką silnika, czy po prostu nowy, odpowiedni olej i jazda?
Z tego co się już dowiedziałem od kolegi NikosWariat to płukanka , olej i filtr .Cytat:
Zamieszczone przez jarogmur