Szwed dobrze mówi, ale wiadomo. 750 w langu jest niezwykle miłe ;)
Polecam.
740 dobry samochód (740d jest szybsze ale nie za 23k PLN) a i 2.8 polecam. Najgorszy wybór to 3.0i M60 i 2.5 tds.
owocnych poszukiwań
Wersja do druku
Szwed dobrze mówi, ale wiadomo. 750 w langu jest niezwykle miłe ;)
Polecam.
740 dobry samochód (740d jest szybsze ale nie za 23k PLN) a i 2.8 polecam. Najgorszy wybór to 3.0i M60 i 2.5 tds.
owocnych poszukiwań
Ale się ubawiłem :hihi: Nm skończyły się w dieslu :faint: tylko I raz słyszę żeby benzyna miała więcej Nm :evil:Cytat:
Zamieszczone przez NikosWariat
Cytat:
Zamieszczone przez chemik666
Kolego... Chcesz dowiedzieć się o wrażenia z jazdy autem z jakimś konkretnym silnikiem - i podjąć decyzję - na podstawie suchych wypowiedzi na Forum?? :roll: Wyszukaj kilka egzemplarzy z interesującymi Cię motorami, przymierz się, zobacz który leży Ci najbardziej... Nikt z nas nie jest Tobą i za Ciebie nie oceni.Cytat:
No chyba że bardzo zależy Ci na usłyszeniu jak każdy chwali to co ma lub co chciałby mieć... :hah:
740 4.4L to dość mocne auto - ale nie mitologizujmy ;) Kiedyś (poprzednią 740) dla jaj ścignąłem się z Lexem LS 430 (od 2001 roku) - muszę powiedzieć że wyraźnie mnie odstawił :)Cytat:
Zamieszczone przez martin81
Szwed - wiesz przecież dobrze, że kombinacji wyposażenia jest tyle co egzemplarzy E38... :) Nie można powiedzieć że 728-740 to to samo auto - bo przecież nawet 740 między sobą potrafią różnić się o lata świetlne.Cytat:
Zamieszczone przez szwed_kaskader
Ok - 750 z reguły jest mocno dopasione. Ale i tu są różnice, a i golasy się zdarzają.
MateuszE38 - tu masz odpowiedź :evil:Cytat:
Zamieszczone przez sylwekk
Wiadomo, że 740d jest w 100% porównywalne z 750i a 740 jest wolniejsze, ale 7er to nie sprinter i nie o to chodzi. tylko 740d kosztuje sporo więcej niz wyznaczone 23 K pln
zgadzam sie w stu procentach!!!Cytat:
Zamieszczone przez sylwek7
tak nM się skończyły
MOC = obroty x moment obrotowy tak z grubsza pisząc
niestety silnika diesle jak wszyscy wiemy nie kręcą się jak benzyniaki z powodu zwłoki zapłonu.
Zwłoka zapłonu to czas od momentu wtryśnięcia do momentu samozapłonu.
więc skoro obroty mamy ograniczone to brakuje nM
szybszy silnik to taki co ma więcej koni mechanicznych i lepszy rozkłada mocy (moc średnią)
co do wrażeń z przyspieszania , wrażenia w 740d będą większe z powodu rozkładu momentu , turbiny zaczynają dmuchać moment obrotowy gwałtownie idzie w górę a 740i rozkład momentu jest równomierny stąd nie czuć przyśpieszenia
a co do mojego Szałasu (tak mówię o swoim bmw) to stary 15 letni trup i nie jest wcale najlepszy
Wracając do tematu kolega miał diesla i z tego co sugeruje nie chce diesla (tak zrozumiałem) , on doskonale wie że w dieslu zaczynasz grać melodie i zaczyna brakować skali
za 23 000pln kupi zadbane 728 ;) a 740d którego mu proponujecie na pewno nie .....
Nie Zgodzę Się Dane Techniczne Nawet Same Mówią Co Innego !!Cytat:
Wiadomo, że 740d jest w 100% porównywalne z 750i a 740 jest wolniejsze
Przyspieszenie od 0 do 100
740iA 7 sekund
740dA 8,4 sekundy
750iA 6,6 sekundy
od 0 do 120
740iA 9,4 sekundy
740dA 11,9 sekundy
750iA 9,1 sekundy
Pierwszy Kilometr ze startu za trzymanego
740iA 27,1 sekundy
740dA 29,1 sekundy
750iA 26,7 sekundy
Tak samo się nie zgodzęCytat:
Najgorszy wybór to 3.0i M60 i 2.5 tds.
M60B30 bardzo fajny silnik na pewno lepsze to niż M30b35
2,5 TDS fakt nie zbyt szybki , bardzo trwały i bezawaryjny (pod warunkiem że nie ma zrobione miliarda km)
Nie podzielam.... ;)Cytat:
Tak się zastanawiam, po pewnym namyśle, czy pośród serii 7 jest model spełniający oczekiwania kolegi.... Z ciężką nogą 4.0 i większe pożerają w mieście poważne ilości paliwa i na pewno nie da się utrzymać spalania na max 15 litrach przy założeniu, że chce się depnąć. Natomiast mniejsze silniki nie dają tej frajdy z jazdy (ani 2.8, ani 3.0 - diesla pomijam celowo, bo kolega nie chce).
Wg mnie warto rozważyć rewizję poglądów i zdecydować się na coś, o czym wspomnieli powyżej koledzy, mając świadomość apetytu na benzynkę, przekonać się do diesla albo rozważyć zakup auta z niższej serii.
A potem na forach są tematy typy - "co myślicie o wahaczach Sang-Fang" bo ktoś po takich radach porywa się na 750 i jeździ nią do kościoła i to nie zawsze ...
Dziwi mnie stwierdzenie, że m60b30 i tds to najgorszy wybór ... TDS wiadomo że nie jest rakietą , ale nie każdy kupuje e38 po to żeby zostać mistrzem prostej...
A co do m60b30 - najgorszy wybór :what: Mam ten silnik od chyba 2001 roku i nie mogę o nim złego słowa powiedzieć - szczerze mówiąc to wolałbym kupić np e38 730 w manualu niż 740 w automacie ...
740+gaz to chyba jedyne rozwiązanie :roll:
Moim zdaniem kolega zawraca nam gitarę - ile to kosztuje przeszukać ogłoszenia - wybrać np 728 manual , 730 manual i 740 - umówić się na oględziny i przejechać - sam sobie odpowiesz na pytanie co ci wystarczy !
Kolego, mialem 728 i zalowalem ze nie kupilem 740tki. 2.8 to bardzo fajny silnik ale niestety brakuje w nim mocy, szczegolnie odczuwalne jest to z 4 osobami na pokladzie w momencie wyprzedzania- zawsze kick down.... w 740 lub 750 juz tego nie ma- nie trzeba zylowac silnika zeby wyprzedzic inny pojazd..... 730 to jest pomylka. Kiedys ktos mi powiedzial, ze w beemie nie pali pojemnosc tylko garki i mial racje. Spalanie 3.0 v8 to minimalna roznica z 4.4 v8. A jak to i to przyspiesza to chyba sam wiesz... Ale kazdy swoje chwali. Ciesze sie ze nie masz problemu ze swoim motorem i zycze ci zebys nie mial z nim problemow do konca jego uzytkowania :) Spalanie auta jest indywidualna sprawa kazdego kierowcy- jedni jezdza i zalewaja 30 l inni 20 l. Jezdzic ekonomicznie tez trzeba sie nauczyc.Cytat:
Zamieszczone przez xsilver
To nie chodzi o to zeby byc mistrzem prostej, tylko wtedy kiedy trzeba miec co przycisnac pod prawa noga. Sory ale tds tego nie ma.... 3.0 to tylko dzwiek V8, nic wiecej....
Nie rozumiem tez stwierdzenia ze wolalbys kupic 3.0 manual niz 4.0 automat. W tym momencie zaprzeczasz troche sam sobie, ze nie kazdy kupuje e38 zeby zostac mistrzem prostej. A co powiesz o 4.0 w manualu?
740 4.4L to dość mocne auto - ale nie mitologizujmy ;) Kiedyś (poprzednią 740) dla jaj ścignąłem się z Lexem LS 430 (od 2001 roku) - muszę powiedzieć że wyraźnie mnie odstawił :)Cytat:
Zamieszczone przez martin81
..... powiedziałem/napisałem ,że potrafi pokazać - ale nie ,że jest najszybsze ;)
.....aha i chyba pierwszy raz słyszę .że w 740i w automacie nie czuć przyśpieszenia :x
Nie ma co robić offtopu - kolega już mniej więcej coś wie - moim zdaniem powinien teraz pojezdzić i zobaczyć co mu odpowiada.
Racja -bo prawić tak możemy w nieskończoność,a to poprostu indywidualna sprawa każdego z Nas co do upodobań, osiągów itd ,itd ;)Cytat:
Zamieszczone przez xsilver
no dzis na gieldzie bylem,byla 730.niby czuc ze to juz konkret moc...ale bylem zawiedziony troszkie..chwilami mialem wrazenia ze bym swoja 320 ją zrobil ale to tylko wrazenia.chyba przy slaby ten silnik na prawie 2 tony.
To był automat czy manual ? Automat ma duże opóźnienie przy starcie .
Po 1 - e38 730 nie waży 2 tony tylko ok 17xx kg - w zależności od wyposażenia i skrzyni ...
A jeżeli masa taka sama jak mojej e32 w manualu to gwarantuje ci że mnie byś nie objechał 320d - bo tak jak pisałem się z takim mierzyłem ...
Może coś było w niej uszkodzone - nie wiem - ale jak znajdziesz zadbany egzemplarz w manualu to myślę, że po 320d osiągi będą lepsze i to sporo. Tylko oczywiście musisz się przyzwyczaić do tego, że każde m60 trzeba przekręcić po obrotach - to nie dezel z momentem z dołu.
Zawsze po przejażdżce e38 będziesz zawiedziony :) ja jak kupowałem 750i też uważałem, że to jedzie gorzej niż 1.9tdi :D
Te auta są bardzo dobrze wytłumione, mają wygodne miękkie fotele a jak jeszcze do tego dochodzi automat płynnie zmieniający biegi to już w ogóle nie czuć tego przyspieszenia ;)
to automat byl.napisalem ze to tylko wrazenie .to jest nie realne zeby 2.d objechal 3pb.przynajmniej nie moj haha!1 raz tez jechalem automatem.nie jestem zadowolony wogole ,niewiem czy to ten egzemplarz czy silniczek.brakowalo mi takiego kopa jak moja 320d ma ja wejdzie na obroty ze turbo ja buja!tak jak kolega pisal tam nic nie cuzc hahah
Chemik666 jak bym ci polecił dwie wersje: 728 lub 740.W rodzinie jeździ 728 w dość rzadkiej wersji iL z tym silnikiem.Motorek zupełnie bezawaryjny,części zamiennych do tego silnika jest pełno.Silnik montowany był m.in. w e36,e39.Myślę,że w e38 też idealnie się sprawdza.Często ze szfagrem zamieniam się na auta ,więc miałem okazję trochę ją potestować.Spalanie w mieście nigdy nie przekroczyło 15 litrów(skrzynia steptronic).Auto oczywiście wyposażone w sekwencyjny podtlenek gazotu ;) . Osiągi nie są powalające,ze startu zatrzymanego nie ma żadnych szans z e32,ale nie jest też zawalidrogą.Za to w trasie rozwija skrzydła,wysoka prędkość nie powoduje przeciążania silnika za sprawą 5 biegowej skrzyni automatycznej,przy ok 160..180km/h silnik sobie mruczy :) .730i odradził bym,chyba,że będzie w idealnym stanie i za dobre pieniądze.Osiągi także nie są powalające,startowałem z kilkoma e38 3.0i każda dostawała baty,nieważne czy była w manualu czy automacie.Zaznaczam,że w mojej e32 silnik jest po remoncie, 12 bar na każdym cylindrze,dyfer zmieniony z 3.45 na 3.64,skrzynia manualna ;) .Więc albo 728 ze względu na niskie koszty obsługi(silnika),bezawaryjność i dość małe spalanie albo 740i.740i ponieważ niedawno miałem okazję przejechać się tą wersją i rzeczywiście wrażenia z jazdy są niezapomniane :)
Ja sie podepnę pod wcześniejszą wypowiedz Szweda. 750iL. Nie kupie innego auta choćby mi za darmo dali. Jestem tak zadowolony z tego auta że aż słów brak. Ciul ze spalaniem. Ja sie mieszczę w katalogowym a nawet mniejszym spalaniu. Już kiedyś było powiedziane że ten silnik jest tak elastyczny że może spalić i 9 i 30 litrów. Wszystko zależy od kierowcy, trasy, stanu auta. Ale jedno można powiedzieć. Że nie ważne czy 750 będzie mega golasem. Ten golas i tak dużo ma ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Supermen
AMEN ;)
Akurat co do Waszej bezstronności można mieć podejrzenia! ;DCytat:
bractwo plemników - dwunastu plemników :D :D :D
Tak śledzę ten temat jakiś czas. Mam jednak wrażenie, że to wszystko donikąd prowadzi. Do Autora tematu (nie obraź się oczywiście) ale: pytanie zawarte w temacie jest chyba najgorszym jakie można zadać. Dlaczego? Ponieważ na to pytanie każdy da Ci inną odpowiedź i uzyskasz bardzo wiele (często bardzo rozbieżnych) poglądów i co ciekawe każdy może mieć rację. W ten sposób będziesz miał mętlik w głowie i mimo najszczerszych intencji ludzi, których pytasz o radę. Pamiętaj, nie ma czegoś takiego jak "najlepszy silnik". Gdyby tak było, to po co BMW produkowałoby tyle innych wersji? Najwięcej tu zależy od osobistych preferencji. Przejedź się po prostu wszystkim od 725 do 750 i oceń sam, co najlepiej spełnia Twoje oczekiwania. Wtedy, jak wstępnie wybierzesz szukaj, pytaj o wady, zalety, najczęstsze usterki itp. itd. danego silnika i albo się utwierdzisz w przekonaniu, albo zweryfikujesz wybór. To chyba najlepsza droga do zakupu, jaki Cię usatysfakcjonuje. Bazując w takiej kwestii wyłącznie na opiniach innych możesz być potem niezadowolony. Taka mała dygresja ;)
Jeśli już pytasz to biorąc pod uwagę Twoje kryteria polecałbym Ci M62 (3,5 lub 4,4). Silnik ten nastręcza względnie mało kłopotów i jest jakimś kompromisem między mocą a ekonomią. Biorąc pod uwagę że lubisz "przycisnąć" 2,8 może Twoich oczekiwań nie spełnić, co wcale nie oznacza, że jest za słaby czy nieudaną konstrukcją.
dzis smigalem 4,4 uu rakieta boze wrazenia niesamowite w gazie gosc mowi ze 25 l to juz max a srednio to 20l.w automacie.a sa w manualu te silniki?bo jednal przezwyczailem sie do manualu ale bym sie skusil i na auto.ogolnie bymsmy sie dogadali ale widac ze zapuszczona i raczej tylko pokazowka z wierzchu a w srodku chlew posrysowana juz na poczatku ja skreslilismy ale chodzil ozeby sie przejechac.bo silniczek wydawal sie nie zly.no juz nawet nie szukam 728:)rozejrze sie za duzym i w gazie
ale frajda uuuuuuuu.
Był manual 6-cio biegowy - ale ciężko je znaleźć i często mają skrzynie nie pierwszej świeżości ( szczególnie synchronizator 2-go biegu ) .
Ale jak znajdziesz w ładnym stanie to nic tylko brać .
Ale zawężasz sobie poszukiwania - bo musi być 4,4 , do tego , manual , w gazie i w bdb stanie - możesz tego szukać długo ...
ja mam takiego ale nie sprzedam
nie wiem czy to prawda ale seryjnie było 147 sztuk ?
znaczy wiecie jakby i 735 lub 4.0 albo 750 w gazie sie trafilo tez bym wzial!nawet w automacie.a jak z przebiegami w 7?bo w deislach to sie orientuje co sie dzieje.ale w benzynach?
mój ma 339 000km i jeździ dalej ;)
jak już tak szukasz to szukaj 4.0 lub 4.4 w manualu
a jak z jej awaryjnoscia po takimn przebiegu
?juz szukam intensywnie
tak jak i w każdym innym silniku każdy można zarażnąć
w mojej 320 d to w silniczku nic nie pyka poprostu igla.ale zawiesznie to mnie serio wkurza.
zawieszenie zawsze można zmienić ?
wiem wiem.ale chodzi mi o to ze zawsze cos
Cytat:
Jak jeździsz po dużych dziurach to tak będzie prawie w każdym BMW ...
dokładnieCytat:
Zamieszczone przez NikosWariat
poza tym koledzy od początku proponowali 4,0-4,4,widzę że przejażdzka wyjaśniła wszystko.Osobiście także uważam,że pytanie niezręczne...a dlaczego??Nie muszę chyba powtarzać,powodzenia w zakupie.
pozdrawiam
hehe kolego to tylko wrażenie bo 7er to wielka limuzyna, nie czujesz przyspieszenia, przeciążeń, hałasu itd. Moc 7er widać na skrzyżowaniach gdy się rusza z pod krzyżówki, inne auta zawsze giną w lusterkach :DCytat:
Coboss nie przesadzaj. Jak już tak mówimy o tycm ruszaniu z pod świateł to mysle , że prawie 9 sek w przypadku 730d to nie jakieś mega przyśpieszenie. Może kierowcy z którymi sie ścigasz i wydaje Ci sie , że ich objeźdzasz nie wiedzą o tym wyścigu?
730d wcale nie jest szybka. Jeździ dosyć żwawo ale nie poraża osiagami.
Kolego średnio 20 l/100 km? to chyba jednak ta 740 nie była rakietą . Nawet moje dorżnięte 4,4 nie paliło 20 litrów i to po mieście cięzko było mu tyle spalić.Cytat:
No ale w sumie jak miało kompresje 10 na cylindrach to nie dziwie się że spalało 20/100, a moze miala mniejszą kompresję bo 10 to miałą moja i palila 15-16.
Ale nie mówię o ściganiu się tylko normalnej jeździe. Nie zawsze miałem BMW i nie tylko nim jeżdżę wiem jaka jest wielka różnica. Wsiądziesz do Civic i myślisz, że masz F1 ;D a tak na prawdę to średniej szybkości auta... Dla tego kolega myślał, że jego 3er jest sporo szybsze a pewnie nie jest.Cytat:
Zamieszczone przez EVAN
Ważne że udało mu się przebrnąć przez silniki i już mamy kolejnego miłośnika V8 od BMW :)