Miro - umawiam się u zupełnie nowego mechanika na wymianę oleju w skrzyni w okolicy świąt.
Powinienem przed tą wymianą robić takie zlewki/dolewki sam?
Wersja do druku
Miro - umawiam się u zupełnie nowego mechanika na wymianę oleju w skrzyni w okolicy świąt.
Powinienem przed tą wymianą robić takie zlewki/dolewki sam?
Adasio, ale ASO byłoby bardziej na rękę wymieniać mi ten olej i to pewnie najlepiej co miesiąc zamiast wymiany jednej skrzyni na 17 lat.
Więc jeśli to takie bezpieczne to dlaczego zaznaczali, że ewentualne usterki lub trwałe uszkodzenie skrzyni jest na ryzyko klienta?
Co to jest hilza? :) Bo miska to wiem :)
Ja bym tak zrobił na Twoim miejscu jak masz możliwość gdzie to zrobić . Stracisz z 2 stówki na olej dodatkowo ale będzie mniejsze ryzyko. To stara szkoła z takim mieszaniem oleju ale mało kto o tym wie. Każdy działa zero jedynkowo . Albo zmieniają albo nie zmieniają. Największą tragedią dla takiej skrzyni jest wymiana dynamiczna.
Na takie podlewki możesz kupić olej chociażby z Febi albo Ravenol . Na pełną wymianę tylko olej oryginalny ZF.
Ale to jest moje zdanie a każdy niech sobie zrobi jak chce.
Tak zrobię, już się umówiłem na sobotę na pierwsze zlanie 2L. Dzięki Wielkie za pomoc.
Ravenol ma jakiś symbol? - autor tego wątku nie podał a nie chcę się pomylić.
K2 to bym chyba raczej nie miał odwagi wlać ale Febi lub Ravenol to bez obaw. Jak potrzebujesz olej ,filtr czy cokolwiek do ASB to pisz do Sebka administratora tego forum.
Bedziesz miał taniej i pewne. https://7er.pl/member.php/2-Sebek
Skorzystałbym z chęcią ale już umówiłem się na sobotę z mechanikiem a w piątek mamy święto więc jutro zawijam kiecę i lecę szukać czegoś w okolicy.
Kupię 2L Ravenolu - nie będę kombinował.
Jeśli wierzysz bardziej ASO niż mnie który miał to auto 10 lat i wymieniał.olej. I nigdy żadnych problemów z skrzynia nie miał to cóż mogę rzec - rób jak uważasz.
A gilza to taka mała część która często nikt nie wymienia a potem salroblemy ale przecież ASO wie więc ich zapytaj
Adam przecież napisał że będzie wymieniał. Jak czytasz ? :)
Adasio, miałem na myśli to, że z jakiegoś powodu ASO nie chciało wykonać wymiany oleju na własne ryzyko, czyt. z gwarancją.
I to mnie skutecznie odstraszyło.
Dzięki Wam wiem już więcej i zabieram się za wymianę oleju zgodnie z radami Miro czyli zlewka/dolewka i później cały olej.
Napisz coś więcej o tej gilzie :)
Ok, dzięki Miro. Zdoktoryzuję się z tego przed ostateczną wymianą (napisałem już też do Sebka).
Panowie, nie chcę wsadzać kija w mrowisko i od razu napiszę, że już kupiłem 2L Ravenola na dolewkę, ale przy zakupie dostałem bardzo dobrą ofertę na ten olej:
https://pl.commaoil.com/passenger-ve...ducts/view/180
Warto czy tylko Ravenol i koniec kropka?
Też się nada ,ma normę taka sama jak olej ZFa.
Dzięki Radekk.
A czy ktoś już może ma ten olej w swojej skrzyni?
A czy opinia jednej osoby, która miała JEDEN egzemplarz, nawet przez 20lat, jest bardziej wiarygodna od warsztatu, który niejedną usterkę przerobił?
Czy bierzesz pełną odpowiedzialność, jeśli po wymianie oleju, użytkownik forum zrobi 2-3tys. km i skrzynia padnie? Wtedy będziesz się tłumaczyć jak dzieciak, że to nie przez wymianę oleju, bo na początku nic się nie działo?
Co do wymiany oleju, to aso wykonuje takie zabiegi i zaleca, tyle, że w USA, gdzie te skrzynie były popularne od dawna. W Europie dopiero zaczyna się to zmieniać.
Cursor - jutro (jeśli meteoryt nie spadnie na wioskę) jadę zlać 2L oleju ze skrzyni.
Doleję 2L Ravenola i wrzucę na forum filmik lub zdjęcia jak wygląda zlany olej.
Zobaczymy co tam się dzieje.
Na razie uzgodniłem, że zrobię 3 zlewki/dolewki po 2L i potem wymienię cały olej na nowy (nie chcę też być testerem Comy i raczej wleję też Ravenola albo ZF-a).
Uznaję, że jest to najbezpieczniejszy sposób w sytuacji kiedy olej nie był nigdy wymieniany.
Nie dostałem tylko odpowiedzi, czy przy wymianie oleju wymienia się też elektrozawory bo o hilzie już wiem, że tak.
Panowie, jeszcze mam jedno pytanie przed jutrzejszym zlaniem oleju ze skrzyni.
Czy jeśli poci mi się miska, a na dolewkę mam 2L, to powinienem spuścić np. 1.5L żeby ewentualnie uzupełnić możliwe braki?
Bo jak rozumiem nie da się sprawdzić poziomu oleju w takiej skrzyni, więc jeśli brakuje oleju to po zlaniu 2L i wlaniu 2L nadal będzie ubytek.
Tak wyczytałem tu i ówdzie: https://7er.pl/showthread.php/46782-...leju-w-skrzyni
Dziękuję Miro - ty tu chyba jesteś na etacie :)
Podane linki są bardzo przydatne ale nie odpowiadają na pytanie czy jutro mam zlać mniej oleju niż chcę dolać?
Ja jutro jadę tylko na zlanie oleju i dolewkę i mam 2L Ravenola - sam olej będę zmieniał w całości korzystając z tych instrukcji później.
Jeśli się okaże, że po dolewce oleju brakuje to zostanę w czarnej d..ie za przeproszeniem czy mam ten brak oleju - olać?
Odnośnie zakupu zestawu do wymiany skrzyni to napisałem do Sebka kilka dni temu ale póki co nie otrzymałem odpowiedzi.
to sobie jutro zadzwoń do Sebastiana 690 215 855 :)
skrzynia musi mieć między 30*C a 45*C i olej powinien zacząć wypływać przez ten boczny otwór z którego wykręcisz śrubę tak jak widziałeś w linkach które Ci wkleiłem i którym oczywiście będziesz wlewał olej. Oczywiście podczas wlewania oleju auto musi mieć włączony silnik !
Miro, rozumiem. Zastanawiałem się tylko czy skoro miska się poci (zapewne od dłuższego czasu) to może wystąpił ubytek oleju w skrzyni biegów.
A ponieważ mam tylko 2L Ravenola to nie chcę pogłębić tego ubytku.
No nic - zleję niecałe dwa litry a doleję pełne 2 i niech się dzieje wola nieba.
Odkręć tylko boczną srubę na zgaszonym silniku i zobaczysz ile Ci zleci. Nie pozwól aby zleciało więcej niż te 2 litry bo nie masz więcej. Później zakręc śrubę odpal silnik przemieszaj w biegach tzn na chwilę daj D potem R i nie gasząc silnika idz pod auto odkręć śrubę i wlewaj olej aż zacznie wypływać. Skrzynia powinna podczas uzupełniania poprawnego poziomu oleju mieć około 40*C . Temperaturę oleju pokaże Ci INPA a jezeli nie masz programu to może być termometr na podczerwień lub w najgorszym wypadku (chociaż ja bym tak nie zrobił) na czucie .
Tu masz filmik z ZFa i pod jego koniec wszystko ładnie widać.
https://www.youtube.com/watch?v=ZRrgmfM8VlQ
Super, wezmę kompa i powinienem dać radę.
Dam znać jak poszło.
Spokojnej nocy :)
a nie możesz jak by co dolać starego oleju jak ci braknie te 2 litry ??? Wystarczy go zlać w cos czystego i przecedzić przez pończoche np.
Panowie, żeby nie dublować wątków, umieszczę informacje po pierwszej zlewce oleju ze skrzyni w swoim wątku.
I jak efekty po zlewce oleju?
Odnośnie automatycznych skrzyń biegów i wymian oleju... :
https://youtu.be/MSGkGXgvmwE
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk