Ja szukałem 2.8, to że wziąłem M60B30 to tylko dlatego że była niedaleko, skrzynia chodziła bez zarzutu i miała dokładnie taki środek jak chciałem. Sam silnik v8 tej pojemności (3.0 i 3.5) uważam za bezsens
Wersja do druku
Nie wiesz dlaczego? Ano dlatego, że pytający z góry uprzedził, że nie ma parcia ani na dźwięk ani na moc. W takim wypadku śmiało można polecić mu silnik m52.
Ja kupiłem V8 bo chciałem V8 i tyle. Chciałem 4.4 ale że wszystkie które oglądałem "nie jechały" i znudziło mnie już szukanie dlatego kupiłem 3.5 w pełni sił.
Może jednak nie do końca, bo 3.5 jedzie już jako tako od dołu, szczególnie z vanosem, w przeciwieństwie do 3.0
Polecamy 2.8, bo kolega pytał o wybór pomiędzy 3.5 a 2.8, a w dodatku napisał że koszty serwisu są ważnym czynnikiem mającym wpływ na wybór, więc co Twoim zdaniem mamy mu polecić? Sam jeśli miałbym teraz kupować dupowóz (a E32 sobie zostawić na weekendy) to również wybrałbym 2.8. Do jazdy po mieście, dojazdy do pracy i do sklepu po bułki nie potrzebują tysiąca koni ani brzmienia V8.
Polecam zdrowe 728 przedlift. Nawet jeśli będziesz musiał na starcie zrobić uszczelkę głowicy, odmę, paski, rozrząd to nie zabije Cię to finansowo. Sam przeszedłem przygodę z 728 z '97 i jak trafisz to będziesz zadowolony. Szukaj raczej auta z całą, nie bitą budą, reszta jest do ogarnięcia bo napęd to e36 i e39. V8 to już więcej cylindrów, dwie głowice, więcej świec itp. Blacha jest lepsza w przedlifcie, miałem robione dolne ranty drzwi razem z wymianą uszczelek, listew i zaprawki; nawet tam gdzie było grubiej szpachli to nic nie wylazło. Blacharz powiedział, że przynajmniej ruda była jako nalot a nie wżery jak w MB czy poliftowych BMW, także trzymaj się przedliftowych (podobnie jak z poliftowymi e46 czy e39). Bak chyba tak samo polifty i przedlifty. Skrzynia 5hp18 jest prosta i ciężko ją zajechać z tym silnikiem. Ja bym gazu nie zakładał chyba, że dużo jeździsz ale kto już e38 jeździ na co dzień... :-)
PS: mam bez lpg, spalanie wg. komputera w mieście... 11.5-11.8 l i nie jeżdżę emerycko :-)
Akurat w tym silniku bardzo łatwo jest dobrze wystroić LPG. Nawet stare Stag 300-6 doskonale działają w tym przypadku.
Ja :-) i to V12Cytat:
Zamieszczone przez marcin1981m;
podepnę sie i w e38 tylko v12 :amen:
No właśnie sęk w tym, że szukam E38 do jazdy na co dzień i chyba jednak 2.8 zostanie.
Pamiętam jak kupowałem E39, szukałem eko więc patrzyłem na 2.0, ewentualnie 2.5 M52TU - przejechałem się m52b20 i b52tub20 - powiedziałem - nie ma szans, to ledwo odjeżdża z parkingu, więc poszedłem dalej "a może 528i ?". No i szukam szukam... ale w tej cenie (10-12 tys.) 528 wyglądało jak dom o poranku po grubej imprezie ;/. Zacząłem się przyglądać 523i bo jak się okazało - ludzie najczęściej biorą albo 2.8 albo 2.0 i te 2.5 są w znacznie lepszym stanie niż reszta (no może nie wszystkie xD) no i udało się fartem trafić coś takiego 523iA w wyposażeniu bogatszym niż nie jedna 540i.
Niestety strasznie przywiązuję wagę do oryginału (wybrzydzam) i jak widzę takie E38 728i nawet w ekstra stanie ale z felgami 19 cali albo zmienionymi światłami, jakieś pseudo (X)Zenony to choćby było super autem już się boję z racji tego, że w tamtej e39 w briefie były 18-stki wpisane i 17-stki (8j przód i 8.5j albo 9j tył styling 32) wynik tego był taki - przekładnia do regeneracji, drążki kierownicze (kompletne), amortyzatory wylane, tuleje belki z tyłu i coś tam jeszcze na start było do zrobienia mimo, że auto miało 240 -250 tys. km oryginalnego przebiegu.
W 735iA kij z tym spalaniem - ale z tego co widzę koszta serwisu i CZĘSTOTLIWOŚĆ napraw (tu chodziło mi o te x3) są nie wymierne do 728i.
PS. moja E39 sedan z tym wyposażeniem + LPG ważyła jakieś 1800kg i miała 170km w AUTOMACIE - do poruszania się po mieście była spoko, podejrzewam nawet, że katalizator był delikatnie przypchany a i tak dało radę wyprzedzić coś tam (tyle ile ja wyprzedzam to starczyło :wink: )
Kończąc temat - wybór padł na M52B28 EWENTUALNIE M52TUB28.
PYTANIE - czy procedura dołożenia elektrycznych foteli jest skomplikowana ? Ponieważ zależy mi na tym (ultra wkur**ia mnie ten zwykły w e36) a nie chcę ograniczać wyszukiwania tylko do tych już z elektrycznymi, więc jak ?
PYTANIE NR. 2 Czy DSC III warte jest coś ? Czy jest duża różnica między ASC a DSC tak w rzeczywistości ?
3. Czy lampy po liftowe są "lepsze" pod jakimś względem np. widoczności od przed liftu ?
Z fotelami nie ma problemu ale zanim co kół wiek kupisz oglądnięcia sobie 728 i dla kompromisu 735 b35 nie jest tak awaryjne jak b44
1. Fotele ważne żeby miały takie kostki jak masz w aucie wiązkę, bo kostki były przedlift i polift.
2. Nie wiem, nie znam się.
3. Są chyba nawet gorsze, bo dobrych zamienników brak, a cena w ASO przyprawia o zawał. Natomiast szkła przedliftowe są dostępne od Boscha bez problemu.
Bo może mają inne priorytety i zdają sobie sprawę z czym wiąże się posiadanie V8 ;) A właśnie dlatego, że mieli M52 to polecają go jako dobry rozsądny motor ;) Ja też miałem V8 w E32, teraz mam R6 i również bardzo go polecam. Bezproblemowy motor. I proszę nie porównujcie go ani do E36 316 ani E39 520 bo mi ręce już opadają...
W ogóle stwierdzenie "najlepszy silnik do e38" jest co najmniej komiczne. To coś na zasadzie benzyna czy diesel. Każdy ma inne priorytety i dla jednego ważne będzie V8 a dla kogoś innego np zawieszenie EDC albo inne "pierdoła".
Ja osobiście uważam że E38 żeby jeździło się nim naprawdę w pełni komfortowo OBOWIĄZKOWO musi mieć (TO TYLKO MOJE ZDANIE!):
V8 lub V12 nie mniejszy niż 3.5L (teraz tylko 4.4 lub 5.4) to jednak dusza tych aut
XENON
Servotronic
Grzane stołki komforty lub kontury
EDC - ale to już z mniejszym naciskiem
Fabryczny zawias z normalną oponą (ja akurat postawiłem na wygląd kosztem komfortu ale na 18 jest znośny)
Porównując to do fury która tego nie posiada gdyby ktoś (hipotetycznie) jechał tym autem i tym bez bajerów wypisanych powyżej nie wiedząc że oba to E38 to by uznał że prowadził dwa różne dupowozy.
Co do bajerów kwestia zapotrzebowania wiadomo suwana kanapa i inne bzdety z tyłu nie dodadzą mi komfortu (nie mówię że bym nie chciał)
Ale jak mówiłem zresztą nie pierwszy "wszystko ma swoje priorytety ,wady ,zalety" :)
No, chyba trochę przesadziłeś ;) Jadąc w letni dzień nijak nie poczujesz, że masz grzane stołki i ksenony. Co do servotronica to kolega ma w swojej i zgodnie doszliśmy do wniosku, że u mnie gdzie go nie ma układ zapewnia lepsze czucie drogi. U mnie wspomaganie chodzi ciężej i mnie to bardzo pasuje, lepiej czuje się auto w zakręcie ;)
Problem w tym że nie jeżdżę tylko w dzień a mowie jakie są moje preferencje :) Servotronic jest elementem wyposażenia który możesz ustawić do swoich potrzeb. Jak chcesz to i się może utwardzać do 0 przy prędkości 2km/h ^^
Ja ustawiam sobie NCS Expertem i NCS Dummy, ale jeżeli nigdy nie kodowałeś to może być na początku wyższa szkoła jazdy. Opisywałem dokładnie tę procedurę w innym wątku o nazwie "servotronic - prośba o sprawdzenie" i "System servotronic od podstaw"
Piszesz "Co do budżetu chciałbym przeznaczyć około 15-16-17 tys. (już z LPG) z tym, że już z podstawowym serwisem tj. 3k na start."
....A ja tyle to wydałem na naprawy przez ostatnie 2 lata.... :-P
Więc raczej kup sobie 2,8 albo 4,0... :-P
Przejechałem się dziś 2.8 automat z 1998 w LPG za wystawionym za 8,5 tys. Ci którzy mówią że ten silnik to kibel grubo przesadzają. Auto poza tym że trochę pogniłe to przyspieszało ładnie, uważam że Ci którzy odradzają ten silnik że muł, nie jedzie itp nie mają racji , ładnie ciągnie z samego dołu, mam wrażenie nawet że lepiej niż m60b30, uważam że to bardzo dobre połączenie kosztów i osiągów
A co to ma do rzeczy? Mam B40 na co dzień i również uważam, że B28 to wcale nie jest jakiś mułowaty silnik. Takie o nim opinie wydają zazwyczaj Ci, którzy nigdy nim nie jechali i wiedzę na jego temat czerpią z internetu, od innych takich samych znaFców. Takie błędne koło.
Nie do tego zamierzałem nawiązać. Sam uważam np B28 jako "ogólnie" lepszy od M60B30. Bardziej chodziło mi o odczucia jazdy między M62B44 a M62B44TU. Akurat miałem auto i z B28, B44, B44TU i B40 i uważam że "te same " lub "bardzo zbliżone parametrami" motory mogą powodować zupełnie inne odczucia z jazdy. Co do M60B30 to wg mnie najmniej optymalny wybór spośród całej ww. gamy silników. Zresztą temat z tego co widzę dotyczy M62TU. Nie wiem czy zauważyłeś ale jeśli już się gdzieś wypowiadam to zazwyczaj w tematach na temat których mam jakiekolwiek pojęcie. Nie nabijam niepotrzebnych postów (przynajmniej staram się aby większość coś wniosła do tematu), a co najważniejsze staram się w jakimś stopniu pomóc na tyle, aby moje wypowiedzi były (przynajmniej w większej części) przydatne dla innych :)