Auto może się usypiać i nadal ciągnąć prąd, ja za 1 razem tak miałem. Zwarcie było w webasto, ale auto się usypialo normalnie
Wersja do druku
Auto może się usypiać i nadal ciągnąć prąd, ja za 1 razem tak miałem. Zwarcie było w webasto, ale auto się usypialo normalnie
Sprawdzę jak będę w Pl na święta teraz powiedziałem jak i żona będzie odpinac kleme na noc a międzyczasie aku będzie ładować
Kłopoty z prądem w e65 są trudne do diagnozowania, zwykłym multimetrem nic się nie zrobi, przy natężeniu rzędu 20-30 Amperów momentalnie grzeją się kable a tyle jest w instalacji gdy auto się wybudza, jedyna metoda to multimetr cęgowy , wypinać bezpieczniki , klamki i inne sterowniki i obserwować czy auto nadal pobiera prąd za mocno, WDS bardzo rzetelnie opisuje schemat działania Power Module, zarządzanie prądem przez auto i wskazówki do diagnozy, polecam lekturę, bardzo dużo można się dowiedziec
Masz jakis link do tego rozdzialu WDS
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
Nie ale bez problemu się znajdzie, nie mam teraz dostępu do kompa
Może od dziś zanim jutro zaczne dzialac stworzmy liste modulow oraz gdzie sie one znajduja.
Kto wie niech dodaje.
W Q7 raz mnie ale taki przypadek ale to wina akumulatora była- raz trzymał a raz nie. Podstaw drugi i sprawdź czy po nocy będzie ok!
Nie aku juz bylo podmieniane. Na obu tak samo.
Widziałes ? Wysłałem Ci rozmieszczenie modułów w tym PDFie od któreś tam strony
Edit Od 35 strony:beguiled:
Dzieki
Widzę ,że i tak to nie są wszystkie ale większość.
Fajny materiał
Front prac w każdym razie jest ale to dopiero jak po bezpiecznikach nie dojdę
Dzięki [emoji106]
Wielkie dzieki za pomoc chlopaki. Problem rozwiazany. Lysy i Logis mieliscie racje to zamek drzwi przednich. Nie bylo slychac aby ciagnal non stop ale po wyjeciu bezpiecznika juz sie usypia.
Po pracy malo czasu aby dlubac. Dzis cieplej bylo to onna robota. Wczesniej to mi sie nawet bezpiecznikow nie chcialo wyjmowac.
Zamek rozpialem z kostki i juz po podpiciu sie usypia normalnie. Nie mniej jednak bede wymienial go.
Navi o stacyjka gasna po okolo 1min od zmkniecia. Fotele 15-20min.
Bede szukal zamka w dobej cenie i zamka w klapie.
Brawo WY
Brawo TY. W końcu to sam uczyniłeś własnymi rękami.:nod:
Sprawdzę je w pierwszej kolejności Hehe
Nie moge znaleść zródła poboru prądu....
Aż 10A bat pada po 3 godz na zero
wszystkie bezpiwczniki i bez zmian
Jakies pomysły?
Niestety tak jak pisałem. Musisz wypinać moduły po kolei. Ja w Mercedesie mimo wyjętych wszystkich bezpieczników też ciągło mi 0.5A. Jak ich nie wyjąłem to ciąglo 1.7A. Urzadzenia maja pewna kolejnosc i jak ktores nie usypia sie to trzyma te nastepne. Musisz sprawdzic takze rozrusznik i alternator. Rozepnij je ostroznie. Przekazniki tez wyciagaj.
Miro dolaczyl gdzie sa moduly w E65
10A to bardzo dużo, nie.pamietam masz comfort Access ? Jeśli tak odłącz klamki i tak jak przedmówca alternator i rozrusznik odłącz. W bagażniku główny kabel jest od tego . Dokładnie na WDS sprawdź
Użerałem się kiedyś z dużym poborem prądu w E65 .System się usypiał ale po chwili wzbudzał się na nowo.Żadnych błędów nie było . Winny był alternator . Drugi taki przypadek rozgryzłem w minutę :)
A co mówi diagnostyka komputerowa?
Otwórz bagażnik, zarygluj zamek i zamknij auto.
Sprawdź czy do pół godziny uśpi się czytnik nawigacji.
Możliwe, że któryś z elementów na światłowodzie nie usypia się
Jeśli światłowód będzie otwarty/przerwany(przez uszkodzony moduł) to też potrafi doić prąd. Przykładowo zmieniarka potrafi w nieskończoność sprawdzać płyty w magazynku
Diagnostyka nic nie mówi żadnych błędów
Wszystko się usypia wszystko gaśnie i jest cicho oraz nie wzbudza się ponownie mimo to prąd pobiera
Może alternator, rozrusznik bo silnik i skrzynia były wyciągane ale co lepsze na org module gdzie jest błąd control unit fault. Działa wszystko ok usypia się itp
A na kupionym niema błędów ale zżera prąd
Kupiłem drugi moduł bo może jest ten uszkodzony i we wtorek zmienię go
Jak problem będzie dalej to biorę się za szukanie
Od rozrusznika to jeden z kabli przy klemie plus?
Po zmianie modułu dokodowałeś go i dopisałeś nr VIN?
Oczywiście, nie jestem w tym lewy 😉
Nawet programing w winkfp i dalej nic
Dziś przyjdzie moduł i zobaczę bo za 50 zł to niechce mi się całego auta bebeszyc a może akurat to on
Jednak trzeba szukać bo na drugim module to samo...
Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
Zrobione
Winowańcą był dynamic drive
Nie był do końca odpowietrzony zawór przedniej osi
Dopiero po starcie procedury uruchamiania DD w Ista d system się odpowietrzyl i wszystko ruszyło
[emoji106]
Gratulacje :)
Ale jakim cudem się zapowietrzył ????
Silnik był wyciągany
Aaaaaa . No to gratulacje @twin7 za ogarnięcie tematu.
Dzięki jak coś mam sprawny moduł do opchniecia
Pzdr
Kurde jednak to była wina modułu Hehe
Wczoraj postanowiłem poskrecac wszystko do kupy i podmieniłem moduł na ten pierwszy co kupiłem bo 2 lata młodszy był
Po składałem do kupy i rano bateria dead
W momencie roboty podmieniłem też moduł i dlatego mu przeszło więc nie przez zapowietrzony DD to bylo
Jak widać moduł bez błędów i niby działający bez zarzutu też może być uwalony
Pzdr
Witam wie ktoś po jakim czasie powinny się wyłączyć gniazdka zapalniczki? Jest możliwość zmiany tych czasów usypiania?
No właśnie to jest takie nie bardzo w E65. Usypia się długo bo po 20 albo 40 minutach. Nie pamiętam dokładnie ale jak byś potrzebował plusa po zapłonie np do kamerki czy nawigacji to najprościej z gniazda OBD II Nie da się tego (podobno) przekodować z tym usypianiem. W E60 prąd znika po wyjęciu klucza co mi się właśnie podoba.
No właśnie o kamerkę mi chodzi tylko chciałbym zeby miała zasilanie przez cały czas raczej kamerka nie rozładuje mi aku. Czy podpięcie sie pod bezpiecznik od alarmu załatwiło by problem? Alarm chyba sie nie usypia? Gdzie mogę znaleźć plus aktywny przez cały czas? Aktualnie kamerkę mam podpięta pod któryś z bezpieczników przez taki rozdzielacz który sie wpina w miejsce bezpiecznika i od góry jest miejsce na dwa bezpieczniki ten który wyciągnęłem i dodatkowy.