Same oc za 730d zapłaciłem 980zl a za 740i zapłaciłem 780zl miałem jedno i drugie prawie dwa razy mniej
Wersja do druku
Same oc za 730d zapłaciłem 980zl a za 740i zapłaciłem 780zl miałem jedno i drugie prawie dwa razy mniej
Nie tylko Ty :grumpy:
W zeszłym roku na e38 740i 429zł oc i nnw w tym roku e65 938zł oc i nnw
W Niemczech nie ma czegoś takiego, jak "pełne zniżki". Tutaj jest kilkadzieścia klas SF. Liczba za SF, np. SF-4 odpowiada ilości lat bezszkodowej jazdy. Do tego dochodzi ilość km rocznie, bo oni tutaj robią przelicznik i im więcej jeździsz, tym więcej trzeba płacić. Tak, jak wcześniej wspomnieli - można sobie wyliczyć na portalu check24.de, czy verivox.de w zakładce Kfz-Versicherung. Do tego tutaj jest sporo opcji ubezpieczenia, z czego najważniejsze:
- AC z tzw. wolnym wyborem warsztatu, że jak przywalisz, to możesz albo wybrać kasę albo dać np. do BMW, bo oni mają swoje najtańsze warsztaty na umowie;
- następnie rozszerzone zwierzęta - czyli dzikie mniejsze, niż pies (za mniejsze nie płacą, jak nie masz rozszerzonych), ptactwo i zwierzęta domowe, bo wychodzą z założenia, że domowe są ubezpieczone przez właścicieli.
- deklarowany udział własny w odszkodowaniu, jak piszesz zero, to jest zawsze bardzo drogo.
Poza tym, najtaniej jest zawsze w listopadzie, bo do 30.11 można wypowiadać ubezpieczenia, które w większości firm są od 1.01.-31.12.
Na przykładzie moich danych - 4 lata ubezpieczenia w DE, zero szkód, małe miasto, 15.000km/rok, 730d F01, udział własny w AC 300âŹ, wolny wybór warsztatu, rozszerzone zwierzęta: najtańsza oferta 1617,25EUR. Jak dam 0EUR udziału własnego, to stawka rośnie do 2463EUR. Do tego podatek dokładnie 341EUR.
Dla 750i dokładnie jest to 1448EUR i 2667EUR + 246EUR podatku.
Zaleta w Niemczech taka, że jak faktycznie przysadzisz, a BMW wystawi rachunek na >10.000EUR, to nikt nie dyskutuje i w pewnych przypadkach nawet nie polecą zniżki (np. za szybę, czy zwierzaka).
Z tą rejestracją w Czechach to ja bym się nie rozpędzał. Raz, to meldunek, a dwa to pewnie tam też nie jest tak tanio, jak się wszystkim wydaje. Poza tym, kto będzie co roku na przegląd do Czech jeździł. Możemy PiS-iorom podskoczyć ze swoim straszeniem.
Tak a propos ubezpieczeń... Kolega mi dzisiaj pisał, że podobno 80% rynku ubezpieczeń jest w rękach PZU, a PZU jest w większości państwowe. Te rzekome 10 lat na minusie to sranie w banie - reperują sobie budżet, nabijając przy tym nas w butelkę chrzanieniem o nierentowności, Ukraińcach, niskim PKB, które tworzą w większości "biedne" banki... Eh, szkoda gadać co się w tym kraju dzieje...
Dzis rozmawiałem ze znajomym byl u agenta niedawno i mu powiedział ze oc rosnie caly czas w każdym miesiącu są 4 podwyzki i do wiosny ubezpieczenia maja wzrosnąć jeszcze o 40% względem tego co jest teraz. Najniższe oc co mu zaoferował za poloneza 1.6 lpg (kupiony od dziadka, stan salonowy) to 1200zl - masakra!!!!!!! Jeszcze trocje a niedlugo znowu czeka nas powrót do starych czasów i znów autobus pociag albo rower wróci do łask a samochód będzie dobrem luksusowym... juz inny znajomy z pracy sprzedaje auto bo autobusy ma za darmo a oc dostał x2... dopiero sie zacznie. Tu na forum moze nie , ale sa ludzie ktorym naprawdę zacznie sie palic grunt pod nogami przez te podwyżki... swoja droga dla mnie jest to skandal. Mam 5 lat bezszkodowej jazdy, kierowca zawodowy , ostatnio płaciłem w maju 900 zl za calosc jak wbilem niedawno w internetowy kalkulator to wyszlo 1400za rok, to ile bedzie w maju? 2000 ??? Ciekaw jestem kiedy w ludziach cos pęknie...
W ludziach nigdy, dopiero jak wpływowym osobą w tym kraju coś zaczyna wadzić to potrafią skrzyknąc ludzi - bo mają na to fundusze i media za plecami . Inaczej niestety kiepsko to widzę. Kowalski z Kowalskim sie noe dogada. Juz słyszałem niejedną opinie zwykłych ludzi w stylu "jak kogoś nie stać to niech nie jeździ " To samo się tyczy akcyzy, ale jedynymi co protestują to handlarze i tez kiepsko im to idzie. A że handlarzy nikt nie lubi to też i kowalski ma to w dupie.
A jak ktos mieszka na wsi i musi autem do pracy jeździć bo PKSy po likwidowanie a busy jeżdżą tylko wtedy kiedy frekwencja jest wystarczaja? To co ma na rowerek przy -20?
xxxxxxxxxxx edit by ADMIN
p.s. masz ochotę na reklamę na forum - napisz do mnie PW.
Też tak myślę. Świat jest coraz bardziej chory pod każdym względem.
Z przykrością muszę powiedzieć, że mam takie samo zdanie. Polak za cwany i zbyt samolubny, żeby martwił się o dobro ogólne. Jakoś do dziś nikt na ulicę nie wyszedł, że paliwo po 5zł, a zarabiamy 2.000zł, gdzie w Niemczech 1,30 a zarabia się też 2.000. Czesi nas wyprzedzili, Słowacy też, Węgrzy tak samo... Idziemy w kierunku Białorusi i Ukrainy. Widzę jak tutaj Turcy i Araby się trzymają razem, a Polacy... niestety bardzo często swój gnoi swojego.. To samo niestety u nas się dzieje i wszędzie chodzi o kasę.
W Polsce tylko 1% obywateli płaci II-próg podatkowy (przychód ponad ok. 85.000zł brutto/rok), a w Niemczech kwota wolna od podatku to ponad 8.600EUR. Samo mówi za siebie.
Co do OC... Ludzie przestaną je kupować i tyle.
dokładnie 1.9% za 2016 rok
aż się nie chce wierzyć patrząc na forum siódemek, chyba, że ładujecie całą kasę w auto
dla mnie te statystyki są celowo manipulowane, żeby biedniejszą część narodu trzymać w spokoju. Nie mam żadnych czynnie pracujących znajomych, którzy zarabialiby mniej licząc 170 tyś/rocznie na rodzinę
Ale tu w gre wchodzi szara strefa plus zaniżanie dochodów - a im większe podatki tym ta patologia rośnie hmm chociaż źle się wyraziłem, patologia tworzy taki stan..
Dokładnie, to podstawa opodatkowania musi przekroczyć te około 85000 złotych, żeby wskoczyć w drugi próg. Jak ktoś ma duże koszty uzyskania przychodu, to wtedy nawet pomimo dużej kwoty brutto nie przekroczy podstawą opodatkowania drugiego progu.
I wtedy to się zaczną cyrki. Dużo ludzi nie zdaje sobie sprawy, że jak spowodują szkodę bez ważnego OC i ktoś przy tym mocno ucierpi, to będą musieli do końca życia płacić miesięcznie znacznie więcej niż roczna składa OC po podwyżkach.
Bo problemy tak naprawdę ,zaczynają się dopiero jak się coś stanie.
Ale niektórzy sprawy sobie nie zdawają w jakie problemy sie pakują jak uszkodzą komuś auto a co gorsza zrobią kogoś inwalidą.
Masz racje, ale każdy .. a może sie uda/... w sumie z osób o których wspominałem to nikt od lat nie mial z tym problemu. Zaoszczędzili juz znaczącą kwotę, szczególnie że są w tej grupie handlujący.
Może czas zrobić liste kto głosował na dobrą zmiane.....Bo to staje sie mało zabawne.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Problem polega tez na tym ze nasz kraj w żaden sposób nie pomaga obywatelom weźmy przypadki gdy wystawisz fakturę a ktos Ci nie zapłaci,nikogo to nie obchodzi Vat i dochodowy musisz wykartkowac.
Co do nie zapłaconego vatu to zwracasz się do urzędu i oni oddają.Wiadomo że musi minąć jakiś termin od płatności fak.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Tak jaro ale musisz wykartkowac i dopiero się prosić o zwrot.Miałem raz taką sytuację co prawda kwota tylko 600 z groszem i tak mi nie wrócili bo ten który mi nie zaplacił nie dał mi zaświadczenia ze swojego US że jest płatnikiem Vat...Mój znajomy miał jeszcze gorzej faktura na ponad 80 tys vatu koło 20 i dupa w bardzo szybkim czasie US mu konta zablokował i wjebał komornika.
Ty przytaczasz tutaj sposób rozliczania się przedsiębiorcy. Szary obywatel na umowie o pracę ma bardzo niewiele opcji odpisania sobie od dochodu; w zasadzie tylko dziecko dzisiaj można odpisać. W Niemczech można sobie odliczyć 0,30EUR/km dojazdu do pracy. To jest bardzo dużo. W Polsce co możesz? Nawet netu już nie wolno.
Wprowadzili by dziesięcinę i duże kary za niepłącenie i większość dla świętego spokoju by płaciła a i z innych krajów by się do nas pchali drzwiami i oknami jak do raju podatkowego.
Płacenie faktur to temat rzeka w mojej profesji.Tylko nieliczni płacą jak termin wypada.Poprostu trzeba być czujnym na nowe firmy,kontrachentów itp....Takie czasy
Korzystał ktoś z Was z rankomatu, pewna to strona? W piątek kończy mi się OC, agent robił mi symulację i u niego wychodzi ok 1300 zł, a z rankomatu pokazuje niecały 1000 do zapłaty w AXA, zachęca aby skorzystać.
Rankomat to nic tylko interaktywna reklama. Jak zrobisz symulacje i podasz dane to co najmniej pierwsze pięć pozycji od góry do Ciebie zadzwoni. Ja kiedyś próbowałem, ale w końcu wszystko było za drogie i nie kliknąłem, żeby zadzwonili, a i tak przez kilka dni się telefon urywał. Nie wiem, czy ceny się zgadzają potem z rzeczywistością, bo to pewnie dopiero przy transakcji wychodzi.
Pewne na 100%. Tydzien temu kupiłem na auto żony tez w AXA przez rankomat. Wszystko ok.
@Ttrol Ty jak zwykle propagande siejesz. W tym masz mistrza :bounce:
Można jeszcze w mbanku.
Axa tam sprzedaje a jest dużo taniej.
Ps.Zawsze podaję lipny telefon
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka