Akurat w tym aucie co mam silnik chodzi ładnie i nigdy nie widział LPG także decyzji należy do ciebie
Wersja do druku
Akurat w tym aucie co mam silnik chodzi ładnie i nigdy nie widział LPG także decyzji należy do ciebie
Supermen, bez przesady, jak juz ogarnie glowice, sprawdzi pompe oleju, to co tam moze pasc, najwyzej druga glowica :)
silniki sa malo awaryjne, tylko osprzet
sobie uszczlki kiedys wymieni najwyzej jak mu puszcza (kolektor dolotowy)
czy przewody, nawet uzywki kupi
a z nowym silnikiem ma dokaldnie takie samo prawdopodobienstwo ze padnie, tak jak i ze uszczelka pod glowica moze pasc za miesiac
jak zdjales glowice to widzisz jak to w srodku mniej wiecej wyglada, poza tym mowil ze silnik ladnie pracuje, to po co ma szukac??
totalny bezsens ladowanie sie w kolejny niepewny silnik
kupi glowice, sprawdzi i jakos to bedzie, pod warunkiem ze ogarnie chlodzenie
przyjrzyj sie tym uszczelkom gumowym grubym na glowicy czy nie sparciale, nie popekane, to newralgiczny element
bo moze lepiej od razu uzywki kupic (nowe 2tysiace)
bo jak one puszczaja to bedzie nierowno chodzic, nie bedzie mial mocy
w razie czego szukaj uzywek po lifcie, sa lepsze i trwalsze (ponoc nie parcieja)
nie sluchaj ich, nowy silnik to bezsens w towim wypadku, rozgladaj sie za glowica tylko bo na 99% bedzie strzelona
powiedz mechanikowi tez niech odkreci miske olejowa, wyczysci smoka i dokreic pompe oleju
i potem bardzo dokladnie ogarnac uklad chlodzenia
no ale to lpg to tez bym zdjal, przez to wlasnie padaja glowice, temeratura wyzsza
same problemy z gazem w takich silnikach
tylko kolektor bys musial uzywke dorwac
uszczelke pod dekle zaworow, to nowa kup, juz tak nie dziaduj bo one lubia puszczac :)
dwie od razu bym wymienil
Uszczelki pod kolektor dolotowy może złapać na silikon temperaturowy dobrej firmy i będzie git!
Bylo pytanie sa odpowiedzi teraz czekamy na efekty. Kolega chce pomocy to mu ja zaoferujmy byleby nie rozgmeral wszystkiego na raz.
Wiec zdejmij glowice daj do regeneracji i napisz nam jak sie na jej temat wypowiedzieli i ile cie to kosztowalo.
głowice wróciły z zakładu. Zostały sprawdzone co do szczelności (są szczelne :welcoming:) ale w jednej musieli frezować gniazda. Dotarte są wszystkie zawory i cała impreza kosztowała mnie 620 zł plus 100 zł za transport do tego uszczelki pod głowicę 440 zł. Mechanik obiecał że weźmie się za robotę w piątek wieczorem
Jak złożą Ci silnik to sprawdź czy wszystko działa. Jeśli tak to od razu niech się biorą za naprawę układu chłodzenia. Nie jeździj tym autem bo znów go przegrzejesz i remont będzie na darmo.
Da sie ? Da sie ! :D I zrób jak pisze kolega powyżej - nie jedź zanim nie będziesz miał pewności co do sprawności układu chłodzenia - wyszyść koniecznie chłodnice, sprawdź visco, zmień termostat.
a sruby???
bez srub nowych nie skladaj!
uszczelki dwie 440?
jaka firma, cena dobra
mega szczescie ze szczelne glowice
kurde, exrpesowo ci to zrobili
A baka katowice po rabatach kpl Ajusa uszczelek na głowice i jeszcze jakiś małych 347zł brutto - ale widze na zamówienie chyba.
Natomiast Reinz 189,99 sztuka po rabatach
śruby to mechanik zamawia a jak tego nie zrobi to mu przyniosę szpilki do więźby He He :P
Uszczelki zakładamy Ajusa. To z polecenia tego mechanika. Mówił że nie zakłada innych z prostego powodu Elring, Victor Reinz to zamienniki w wielu samochodach a Ajusa idzie na pierwszy montaż. To są jego słowa ja tylko powtarzam. Ogólnie przekonał się do nich przy Rover 1.8 gdzie robił uszczelkę niejednokrotnie i 2 na 3 samochody wracały z powrotem dopóki nie zmienił na Ajusa-e. Wisko jest do wymiany to pewne 100%. Wentylator el chłodnicy zadziała jak jest klima pusta ???
Wentylator chłodnicy klimy jak jest pusta nie zadziała.
akurat reinz w m73 to jest oryginal
jesli chodzi o sruby jak i uszczelki
choc mysle ze ajusa te zbedzie ok, ja bym zalozyl ajusy ale nie mogli dostac choc byly tansze
i dali reinza
wentylator przedliftowy jest zaje sie prosty wiec na krotko go mozna sprawdzic
ale niech koledzy doprecyzuja
INPA go włączy.
Zanim zalorzysz glowice zalej cylindry nafta, sprawdzisz tym sposobem szczelnosc cylindrow. Wymienili ci uszczelniacze zaworow, dotarli zawory czy tylko sprawdzili pod katem pekniec ?
Jesli chodzi o wentylator to najpierw sprawdz czy kreci sie bez oporow (palcem go pokrec). Jesli cos obciera to prawdopodobnie odleil sie magnes i jest troszke roboty ale to nic trudnego.
Jestem pod wrażeniem zaangażowania kolegów w pomoc, oby tak dalej.
PietrekGolab pisz na bieżąco co się dzieje bo jestem ciekaw co z tego wyjdzie.
Powodzenia
Jak już się tak uparł to trzeba chłopakowi pomóc chociaż nie wierzę ,ze to będzie zrobione perfecto.
A moze trafi w totka i zrobi perfect do konca. ;-)
Zakładając że głowice są szczelne i zawory ok to cóż ma się nie udać :)
Wentylator coś szura w środku :( mój mechanik kazał mi kupić ten termostat http://allegro.pl/behr-oe-termostat-...7.html#thumb/2
co o nim sądzicie ? bo cena jak za termostat sporawa :P
Oooooo Cena jak cena ale czy nie ma do tego silnika termostatów o niższej temp otwarcia ?
to podobno jest oryginał i jak nie kupie tego to wpierdol dostanę :/
Cena całkiem OK, a Behr w wielu modelach szedł na pierwszy montaż.
ty pietrek to jednym słowem artist jesteś ! :smug: obserwuje cały ten temat od poczatku, życze dalej tak dużej wytrwałości !
Hola, hola mechanik zle ci podpowiedzial!
przed liftem termostaty sa inne, bez grzalki (bez wtyczki)
maja 90 stopni, sa tansze
ten co pokazales jest po lifcie 105 stopni i ma grzalke
taki potrzebujesz
http://allegro.pl/termostat-bmw-e31-...581790870.html
kupuj smialo
zobacz ze jest bez wtyczki (bez grzalki)
Dokładnie to od 09.1998 szedł 105 stopni. Czyli tak jak Franco pisze lift.
Co do uszczelek to Erling i Rainz to najlepszy wybór.
Popychacze hydrauliczne wymień. Koszt mały a sądzę, że czas na nie. Jak już masz silnik otwarty to głupio byłoby tego nie zrobić.
@Supermen ,po winie to już się nie da nic sprawdzić a jak by się nawet jeszcze dało to i tak to jest wtedy obojętne :triumphant::RpS_lol:
@Pietrekgolab ,Ty powiedz temu mechanikowi ,że mu go kupisz ale jak nie będzie pasował to on ma wpierdol i płaci ze swojej kieszeni za jeden i drugi :biggrin1::biggrin1::first:
popychacze nie takie tanie
24x25-30 :)
ja nie zrobilem tego i zaluje bo sie czasem odzywaja na goracym, nikt mi nie podpowiedzial, ale czlowiek po fakcie madrzejszy
2 raz bym od razu zmienil
a uszczelniacze taniej, a to raczej wiekszy mus
sprawdzaliśmy ten termostat. Jest z czujnikiem ale nie ma do niego żadnego kabla. Ten wahler z alledrogo jest inny jak ten w aucie ja mam szybkozłączkę a nie na opaskę aha i numery oryginału się zgadzają. to co ja mam tam podmieniony termostat czy jak \??? Sprawdzaliśmy dziś te uszczelki pod kolektory ssące. Mechanik nie ma do nich żadnych zastrzeżeń są w bardzo dobrym stanie. Mówił że kiedyś miał klienta z takim problemem że guma się rozpadała i zasysało lewe powietrze i silnik chodził jak w matizie. Co do hydroregulatorów zaworów to też mi je sprawdził 3 słabo trzymają (słabiej od reszty) więc 75 zeta to nie tragedia :) zaoszczędzone pieniądze zainwestuję stukające zawieszenie bo łupało sakramencko że aż strach było jeździć. Jakiś płyn ma być dobry podobno nie jakiś z kauflandu bo te tanie szybko wrą. ja się na tym kompletnie nie znałem ale po tym samochodzie to chyba branżę bede musiał zmienić bo się tyle rzeczy dowiem :P
Jeśli chodzi o płyn chłodniczy, to polecam Prestone (żółta bańka), lub koncentrat BMW, chociaż Prestone jest świetny i łatwo dostępny w razie czego.
No to jak miałeś termostat na 105 stopni to nie dziwota ,że ten motor gotowało.
To po kiego h.ja ktoś tak robił? na życzenie sobie zabić silnik ??? totalna głupota tym bardziej że nie ma szans zmienić go bez przeróbki na szybkozłączkę.... Chyba że jest zmieniony motor ??? to wszystko zaczyna mnie powoli wku.wiać sory za ostry język ale jest sobota wieczorem a jak na budolańca przystało rypnąłem sobie we szyjkę troszku
hm, czy motor jest poliftowy to sprawdzisz patrzac na oslone kanalu wodnego miedzy glowicami jak sa zdjete
jesli jest tam zawor odprowadzajacy plyn to jest polift z termostatem 105
jesli go nie ma to jest przedlift
gdyby byl silnik polift w przedlifcie to ten zawor musialbybyc zaslepiony
moze tylko termostat ktos zly wladowal, ale to dziwne :)
w polifcie termostat jest 105, ale ma grzalke ktora kontroluje temerature otwarcia wiec moze sie otworzyc i przy 90sciu jesli komp tak chce
W termostacie najważniejsze są jego wymiary. Temp. otwarcia mozesz dobrac sobie indywidualnie do potrzeb czyli:
Jeśli będziesz używał silnika w sporcie zakładasz termostat z niską temp. otwacia
Jeśli bedziesz używał silnika wyłącznie w cyklu miejskim zakładasz termostat z wysoką temp. otwacia
Jeśli chcesz używać silnika do wszystkiego zakładasz pośrednią temp. otwarcia pamiętając o starym indiańskim powiedzeniu (jeśli coś jest do wszystkiego to jest do ..)
Tu na przeciw wyszły termostaty sterowane elektroniczne.
Pamiętając jednak o wadach silników V12 ja bym zastosował termostat z niską temp. otwarcia tak żeby temp plynu nie przekroczyla 92 stopnie.
Biorąc więc pod uwagę silnik nad którym pracujemy i wielkość układu chlodzenia termostat powinien mieć temp. otwarcia okolo 84 - 87 stopni.
Efektem bedzie troszkę wieksze spalanie niż w przypadku temp. wyzszej ale za to zywotność silnika wzrośnie znacząco nie wspominając o głowicach.
Wybór jednak zawsze nalezy do właściciela.
dzwoniłem do mechanika , i mechanik sugeruje czy aby najlepiej nie było by wogóle wyjąć termostatu ?
on mówi że wkońcu nie wie jaki tam ma być , i że na 100% ten silnik to jakaś hybryda z dwóch silników . jutro do niego podjade , i porobie jakieś zdjecia i wrzucę na forum jak sie uda to może wy mi pomorzecie rozstrzygnać ostatecznie co to za silnik , mechanik twierdzi żę całkiem możliwe że dół silnika jest m70 a góra wrzucona z m73 przed liftem i termostat wraz z wentylatorem kilmy z polifta , bo wentylator w przed fl powinien miec 4 piny a mój ma 3 i wtyczki nie ma tylko kable pozagniatane w szybkozłaczki.
poszukałem troche na internecie i jedni pisza że termostat musi być a inni że bez termostatu to je przesrane jak na kwiotki mróz.
mam nadzieje że jutro ostatecznie uporamy sie co zrobić z tym termostatem , nie ukrywam że kończy mi sie już $$ i wolałbym go wybebeszyć niż płacić 400zł ;-( poradzcie co robić bo nie wiem czy mogę ufać mu na 100% , wole iśc do niego z jakąś wiedza juz żeby widzial żę się znam na autach i nie jestem w ciemie bity
wentylator z polifta na pewno nie masz jest on sterowany z dme silnika i nie ma prawa działać w starym alalogowym układzie to ze masz trzy piny nic nie znaczy takie również były polift ma 3 piny w tym jeden cienki przewód sterujący .Co do termostatu musi być jak w książce napisali jazda na ciąglę niedogrzanym silniku jest też szkodliwa dla silnika po drugie auto więcej pali nawet w okolicach 2-3 litrów na 100km
Lepiej niedogrzany 5*do10* niż przegrzany to oczywiste, ale zakładając ze cyrkulacja płynu będzie prawidłowa nawet na dużym obiegu w co wątpię bez tego termostatu to on będzie miał biedę się do 60* zagrzać a to już jest bardzo niekorzystne dla silnika. Termostat musi być.
Powrzucaj zdjęcia tego silnika to może będzie wiadomo co tam jest na modzone.
Piotrek, przeciez ci napisalem jaki masz termostat kupic
nawet podalem linka, on jest tanszy niz ten co znalazles
na bank bedzie pasowal, bo przedliftowy mozna zlaozyc i do polifta i tez bedzie dzialal
i nawet ludzie tak robia, zeby miec nizsza temperature
wiec kupuj taki jak napisalem, bez grzalki przedlift
i zobacz na ta oslone kanalu wodnego miedzy glowicami, czy z 1 strony jest taki zawor, kranik
jak nie ma to masz przedlifta na pewno
http://www.realoem.com/bmw/enUS/show...diagId=11_1239
nr 1
watpie zeby komus sie chcialo robic taka hybryde z m70, to tez sporo kosztuje
masz na pewno m73 przedlift tylko ktos sie z termostatem pomylil i tyle
Tak jak pisze Franco a przerobić króćce na ten termo to raczej nie jest żaden problem.
Nie ma szans żeby blok był M70 a góra M73