To jest M760Li
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Wersja do druku
To jest M760Li
Przyjechał na sezonową wymianę silnika ? Hmm ale że trzeba koła ściagać do tego i to tylne hmm
Aby auto było w pełni sprawne to po transporcie drogowym jest składane na nowo hehe. Auto na laweta i z lawety zjeżdża odpalam kluczem tzw.transportowym na którym może 2km przejechać i gaśnie. Aby auto normalnie uruchomić jest wysyłany kod z fabryki do dealera i diagnostyka kompem wprowadza ten kod i auto wychodzi z trybu transportowego. Skrzynka z bezpieczniki w bagażniku jest rozgrzewające j mechanizmy coś tam też składają. Ogólnie 3 4 godziny trzeba. Fajna sprawa tak się z boku przyglądać. Czekam na więcej.
W czwartek premiera nowej 5er wiec znowu coś się będzie działo .
Miejsca pod maska jak na lekarstwo, gazownicy za te paręnascie lat będą "zachwyceni" :)
To srebro wokół panelu klimy ...........
Zgadzam się. Srebrny widok panelu klimatyzacji mnie też odrzuca. Ta część wyposażenie nie podlega konfiguracji. Tylko srebrna może być. To nie aluminium tylko właśnie coś z orawdziwym srebrem związane i BMW się tym chwali. Osobiście b to jakoś wymontowanie i dał na hydrografika aby dopasować do reszty dekorow
Z serem? :D
Podłokietnik:
https://media.conrad.com/medias/glob...B.EPS_1000.jpg
Juz poprawiłem 😂
No i co tam jak tam w temacie M760Li?
A co ma być. ...czekam cierpliwie na telefon....na feriah byłem. ...ja jestem cierpliwy hahah.
Na premierze 5er było fajnie.
Jął zawsze. Spokojnie. Zdam foto i video relacje z jazdy.
Oglądam filmik z m760 i coś mi się wydaje że nowe bmw to już seryjnie mają problem z uszczelniaczami zaworowymi:rofl:
https://youtu.be/lRLbAooiibo?t=2m50s
11 marca będzie M760 Li na testach......
Ciekawe czy znajdzie się na nią jakiś kupiec we Wrocku :)
No i tu byś sie zdziwił :p
To, że są ludzie, których stać, to mnie nie dziwi, ale ilu się zdecyduje? W tym budżecie można wybierać w wielu innych, fajnych autach ;)
Spędziłem dziś pół dnia za kierownicą M760Li Xdrive przy okazji sesji zdjęciowej którą robiliśmy dla Classic Auto (E32 + G12). Robocze fotki dostępne na moim fanapge na FB.
Jeśli chodzi o samo auto to jest to jakiś kosmos. Ryczy i zakur*ia. A na poważnie to nie jeździłem w życiu niczym szybszym. Nie zdążyłem się pobawić wszystkimi zabawkami. Auto było porządnie dopasione - dziennikarska testówka z BMW Polska. Zaskakująco zwinnie się prowadzi chociaż gabaryt jest duży. Rozczarowująca jest ilość miejsca nad głową z tyłu - nawet w najniższym położeniu siedzenia zawadzałem głową w sufit a mam 180 cm wzrostu. Mimo wszystko poproszę dwa takie :D
No zobaczymy. Ja mam za tydzień na 2 dni 😂 Czyli żona mnie z tyłu nie powozi.
Jeździłem w życiu różnymi szybkimi autami, ale to jest jakaś inna kategoria szybkości. Przy tym auto wydaje fajny dźwięk, nie wiem na ile on jest prawdziwy a na ile sztuczny, ale wierzę, że bierze się on naturalnie z wydechu a nie z głośników. W trybie sport coś się przestawia w wydechu (wyraźnie to słychać) i auto zaczyna ryczeć. Fajne to ;)
Skrętne koła powodują że auto jest całkiem zwinne jak na swoje gabaryty.
Aż mi ślina leci. Muszę też wycyganić M760Li na test :hail:
Qba, a jak skrzynia biegów? Przy okazji moich zdjęć do CA, również miałem okazję się przejechać tamtą dziennikarską 750 i powiem szczerze, że skrzynia to pomyłka. W trybie sport przełożenie z 1 na 2 trwało wieczność - taki skok kangura (1, nurkowanie, skok na 2 do przodu). Czuć było, że po prostu skrzynia nie nadąża za silnikiem. Według mnie masakrycznie źle się to odczuwało.
A i jeszcze co do nurkowanie przodu - zawsze przy zmianie biegów, a szczególnie przy mocniejszym hamowaniu - to chyba nie powinno mieć miejsca w takim aucie, ale jednak...
Co do zwinności, to rzeczywiście - odczuwalna jazda jak kompaktem :-)
Jeżeli chodzi o skrzynię to zrobiłem jej prosty test który robię zawsze - przy powiedzmy 50 kmh szybko wciskam gaz i od razu go puszczam. Większość samochodów na taki manewr w ogóle nie reaguje, taki ma czas reakcji. Tutaj od razu zrzuca biegi i wyrywa do przodu. Więc wielki plus. Stare E32 przechodzi ten test bezbłędnie. Ale spróbujcie tego samego z czymkolwiek z silnikiem 50d. Nie ma szans.
Nurkowanie przodem i podnoszenie go do góry przy przyspieszaniu tutaj występuje. Faktycznie dziwnie to wygląda.
To już wiem co posprawdzam. W 750d skrzynia reagowała prawidłowo moim zdaniem zrzuca szybko biegi na sport+
Mam na myśli dosłownie "puknięcie" w pedał. W jak najszybszym czasie wciśnięcie go do dechy i odpuszczenie.
To chyba w zwykłym trybie to robiłeś. W sport+ jadę 50km/h i robie kickdowna i od razu odpuszczam to o 2 biegi w dol zrzuca....zawsze.
Czytając te wypowiedzi można by pomyśleć, że Zf4hp z e32 to szybka skrzynia :) Skrzynia w 50d ma taki sam czas reakcji oraz zmiany biegu jak 50i czy też 760i. Przeciętny kierowca jest w stanie zmienić bieg dwukrotnie zanim skrzynia w E32 zdecyduje się na jakikolwiek ruch w górę, czy w dół. Ten sam kierowca nie jest już raczej w stanie zmienić biegu tak szybko jak robią to skrzynie 8hp w seriach F. Nie mówiąc już o czasie reakcji tych skrzyń, ponieważ wykraczają one poza granicę percepcji człowieka. Nie wiem jak można próbować porównywać 4HP do 8HP jeśli chodzi o czas reakcji oraz zmiany biegów. Jest to ogromna przepaść. Skrzynie 6HP drugiej generacji są już tak szybkie jak dobry kierowca ze zwykłym manualem (2 lub nawet 3 krotnie zmnieszony czas reakcji w porównaniu do 6hp 1 gen.), ale 8hp są szybsze od człowieka tylko trzeba umieć je obsłużyć. Nie wypowiadam się na temat skrzyń 8HP drugiej generacji, które zastosowano w serii G, ale myślę, że może być tylko szybciej...
W nowych skrzyniach za wszystko odpowiedzialny jest software, który nie do końca może być jeszcze dopracowany.
W starych takich jak e32, sterownik był hardwareowy, analogowy, soft mógł się ograniczyć tylko do układów programowalnych, co i tak jest imitacją hardware'u. Akurat 4HP tak wolno nie przerzuca jak jest sprawna. Znam wiele automatów, w których właśnie jak Kuba napisał, pedał w podłogę i odpuszczenie i jakby nic się nigdy nie zdarzyło.
Skrzynie 8hp są już dawno doskonale dopracowane pod względem oprogramowania, więc ta dziennikarska 750i pewnie ma skrzynie w trybie awaryjnym:)
Jeśli chodzi o prędkość zmiany biegu i czas reakcji 4HP to nie potrafię się przychylić do Twoich odczuć odnośnie jej prędkośći. 6HP 1 generacji jest irytująco wolna. Natomiast 4HP można traktować jako ciekawostkę, obiekt kultu i delektować się każdą chwilą (to była wieczność ) podczas zmiany biegu.
Oczywiście, skrzynia 4HP nie jest jakaś bardzo szybka, ale spokojnie nie odbiega szybkością działania od zwykłych skrzyń automatycznych niektórych samochodów produkowanych do dzisiaj.
Ale jeśli podczas mojej jazdy dziennikarską 750 czułem, że samochód w trybie sport pomiędzy 1 a 2 na chwilę jakby się zatrzymywał, to nie jest dobrze. Przy zwykłej jeździe nie było to tak odczuwalne. Ale przy sporcie i gazie w podłodze już bardzo.
Miałem skrzynię 8hp45 w X1. Jeśli chodzi o płynność zmiany przełożeń to jest genialna, natomiast reakcja na kickdown, czy na naciśnięcie pedału gazu względem 4hp24 nie wypada wg mnie lepiej. Być może ma na to wpływ że auto miało turbo i zanim to wszystko się ogarnęło i nakręciło to mijała chwila. Nie wiem. Natomiast spontaniczność reakcji na gaz w E32 względem X1 jest nieporównanie lepsza. I nie mam tu na myśli samych przyspieszeń czy osiągów.
To o czym piszesz nie ma żadnego związku z szybkością reakcji skrzyni. Silnik wolnossący zawsze szybciej zareaguje na naciśnięcie pedału gazu niż doładowany (ze zrozumiałych chyba względów), natomiast reakcja skrzyni to inna sprawa i to ona właśnie sprawia, że słabsze auto o takiej samej wadze przyspieszy znacznie szybciej i ma lepsze osiągi. Powtórzę jeszcze raz, że między skrzyniami 4hp, a 8hp jest przepaść jeśli chodzi o reakcję jak i ogólną szybkość działania.
różnica Qba przedew wszystkim wynika z silników w e32 masz duży niewysilony silnik N/A który ma bardzo dobrą reakcję na gaz a w x1 masz małe gówno do tego z turbo także co z tego że skrzynia może szybko zrobić redukcję skoro silnik musi się napompować.
A tym czasem w Abu Dabi można sobie wziąć fioletowe 760 z "Premium Selection" :D
https://youtu.be/5dxGBXsBPwc?t=917
Poliftowa F'ka robi robotę
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2017...2f1ec7f7ea.jpg
Zaczynamy zabawe