opcja 1 masz racje
opcja 2 - zalezy czy ci ktos dobierze odpowiednie jezeli tak auto jezdzi normalnie ...
opcja 3 wydaje sie najbardziej sensowna , robilem taki do E30 325i i bylo super :)
Wersja do druku
opcja 1 masz racje
opcja 2 - zalezy czy ci ktos dobierze odpowiednie jezeli tak auto jezdzi normalnie ...
opcja 3 wydaje sie najbardziej sensowna , robilem taki do E30 325i i bylo super :)
osobiście tez bym poszedł za 3 wariantem ... najbezpieczniejszy wariant tak wygląda bo podzwięk metaliczny jest do bani a strumienice to musi dobry kozak robić a nie pan jurek ze stodoły za rogiem ...
Zadzwoń sobie do ultera. Może mają takiego kata jak potrzebujesz albo tłumik o podobnych parametrach. Masz jeden duży kat- a większość uniwersalnych jest do 2 litrów. Hmm co do strumienic też słyszałem różne opinie a przelotki zrobią auto troszkę głośniejsze.
Nio i o to mi chodziło panowie o szybka reakcje ;)
Nio strumiennicy to on mi nie dobierze napewno tylko wspawa to co podejdzie jak wywnioskowałem z rozmowy zreszta do tego by sie hamownia przydała ale zostawmy to..
czyli tłumik.. boje sie tylko rzywotnosci tego wynalzku.. :/
pzdr
zywotność raczej słabsza troszke od oryginału .... :) ale już bedziesz wiedział gdzie wymieniac i jak to robić :) zawsze to jakiś wariant
Ale dobierz dobrze tłumik bo możesz zdusić silnik. Dlatego warto pogadać z kimś kumatym w tej dziedzinie ;)
Kata nie che bo jezdze na gazie i nie chce go wypalic, poza tym wrócił bym do tego co było przed cała sytuacja czyli miałem kata którego sam wybebeszyłem.. koles u którego byłem współpracuje z firma pokroju ulter zapomniałem nazwy wiec na to samo wyjdzie ;)ale dzieki za pomysł.Cytat:
Zamieszczone przez EVAN CORTEZ
BTW katy sa dwa ;) w jednej obudowie.
Koles zajmuje sie tłumikami górecki mnie do niego wysłał. Po znajomosci robia dla niego czasem tłumiki na zamówieni.. pytałem czy cos mierza pojemosc układu etc to mnie podsumował ze aktualnie bez wkładu kata moj układ tez ma mizerna pojemnosc znaczy zgoła odmienna od orginału co faktem jest niezaprzeczalnym ;) samo wykonanie odbywa sie w ten sposób ze koles mierzy wielkosc kata (musi sie to dobrze wkomponowac w kanał jak wiemy ;) ) i na tej podstawie daje wymiary do tłumika który jest poprostu obudowa z rura przelotowa która posiada otwory i ew. jakims wypełnieniem dookoła w celu wygłuszenia ot cała filozofia.. takze hmm sam nie wiem co o tym myslec heheCytat:
Zamieszczone przez EVAN CORTEZ
pzdr
drugi wariant będzie ok kiedy:
założysz strumienice łuskową
taką pod kątem nie prostą
zawirujesz spaliny przy sondzie lambda bo inaczej będzie wariować
ja śmigam szybko i bezboleśnie i co najlepsze cicho !
co masz na mysli piszac:
Znalazłem taki cos:Cytat:
Zamieszczone przez bonopingwin
Wariant nr 3 abstra***ac od opisów tych aukcji mam wierzyc w to ze to jest nierdzewka? co powiecie na takie rozwiazanie dwa osobne tłumiki przelotowe w miejsce aktualnych 2 puszek po katach?
tu juz konkretny wynalazek tez wierzyc ze to nierdzewka? poza pierdołami które pisze w aukcji jak to widzicie?
oczywiscie strumiennic dziesiatki na allegro ale bez dobierania pod auto mija sie to z celem?!
pzdr
katalizator stawia spalinom naturalny lekki ale jednak opór, dzięki czemu spaliny nie przelatują koło sondy zbyt szybko, dając jej czas na odczyt. Strumienica jest tzw bardziej gładka i spaliny zbyt szybko przelatują koło sondy. Powoduje to mylny jej odczyt. Na sąde zakłada się mini obrączkę lub coś innego aby "zakotłować " i spowolnić spaliny
Jako ciekawostke dodam ze katalizator wygłusza wydech do 50% wiec znacznie..Cytat:
nio jasne sprawa jest oczywista tylko powiedz jak ja zrealizowac od strony praktycznej? cała sonda w pierscieniu? iles jej wystaje ponad pierscien? jak wspawac pierscien? trzeba ciac miejsce z drugiej strony sondy zeby sie tam dostac?
jeszcze tu klik myslicie ze faktycznie dobieraja strumiennice do auta czy to tylko czcze mrzonki? zna ktos firme AWG? :D tak sie nad tym zastanawiam tylko nie wiem do jasnej jaki bedzie ten dzwiek bo o to mi najbardziej chodzi! :/
pzdr
ja zleciłem to profesjonalnej firmie, strumienice dobrali odpowiednio do starych katów i śmiga, moje przerabiali ale ostatnio u nich widziałem takie fajne pod kątem
porozmawiałem sobie z Panem od aukcji na temat strumiennic i wychodzi na to ze strumiennica to nic innego jak tłumik przelotowy ze specyficznie nacieta perforacja.. podobno dobór takiego tłumika przelotowego jest mało realny ze wzgledu na kształt i pomieszcznei go pod autem ponadto jest bezzasadny w zwiazku z powyzszym..
Co do teori z sondą to dowiedziałęm sie ze:
"spaliny cały czas otaczają sondę, jeżeli powstaje różnica rzędu 0,02-0,05 sek w przelocie to i tak bezwładnosć strumienicy nie zdąży zareagować (...) sondy mają swoją bezwładność, bo inaczej silnik by zgłupiał (...) aby sonda zmieniła dawkę musi upłynąć jakiś czas"
tak mniejwiecej odnosi sie do info o obudowywaniu sondy.
Coi do samego doboru strumiennicy to w przypadku łuskowej o jakiej jest mowa w gr wchodzi jedynie przesuwanie jej blizej badz dalej kolektora co moze dac rózne efekty... innej mozliwosci osobiscie nie widsze.
Decydowac sie wiec bede najprawdopodobniej na wynalazek z mojego ostatniego linku jedyne co mnie smucie to to ze zdaniem mojego rozmówcy metaliczny podzwiek bedzie dalej wystepował mniej słyszalny ale bedzie a całkowite jego wyeliminowanie da tylko kat!
I teraz duża prosba!! Czy ktos kto ma najlepiej R6 i zamontowana strumiennice mógłby nagrac dzwiek silnika przy dodawaniu i odejmoaniu gwałtownym gazu lub/i pod obciazeniem ??
pzdr i dzieki za zainteresowanie
przy V8 nie ma metalucznego dzwięku
a może być dzwięk z kończącymi się katami :)
hehhe nio taki dzwiek to ja miałem kat jeszcze był w porzdku i mam filmik od 0do100km piekny dzwiek!Cytat:
Zamieszczone przez Neuf
To widze ze Cie podobny temat czeka..
pzdr
jak przestanie ganiac to wtedy cos zaczne robic narazi jest ok i tylko przy spuszczaniu gazu jak se na parkingu dodam troszke obrotow to slychac jak kat oddycha i brzeczy :) czyli narazie to ja w koszta nie wchodze :)
Cytat:
Zamieszczone przez MiBhell
MiBhell ja na strumienicach smigam juz od dawna i roznymi autami (strumienice mam nawet w busie!!) zawsze odczuwalny jest przyrost mocy- w E32 730i R6 tez mialem luskowe strumienice- auto lepiej chodzilo i bez zadnych dodatkowych niepozadanych efektow dzwiekowych- dzwiek wydechu zrobil sie po montazu strumienic o pol tonu nizszy- lekko bardziej tubalny, wiec zmiana na + :]
p.s: w zadnym aucie nigdy nie mialem klopotow z sonda L :)
p.s2: strumienica luskowa wyglada wewnetrznie jak lufa pistoletu- lufy sa tak skonstruowane zeby jak najszybciej odprowadzic gazy po wystrzale wiec i w strumienicy spaliny troche przyspiesza ;)
wiekszosc skupow zlomu :)
ja zawsze calosc gonielm wiec wiecej Ci nie podpowiem
no dobra płacę 50 zł za sztuke :) ktoś chętny się zgłasza nawet za przesyłkę zapłacę :)
Cytat:
Zamieszczone przez Neuf
Gdzie moge sprzedac swoje stare katy - prosze o namiary ? Musza byc cale wyspawane czy wystarczy ich wysypana zawartosc ?
Pytam - bo w piatek wywalam katy - ale chcialem oproznic orginalne obudowy - zebym w razie kontroli w niemczech nie mial klopotow....
Ja płace 100 za sztuke i tez za przesyłke zapłace haahhaCytat:
Zamieszczone przez Neuf
A katy musz wyciac w całosci bo sam monolit to nie jest dobry pomysł poza tym jak zostawisz puszkki to popełnisz ten bład który ja popełniłem i bedziesz tego załował ;)
pzdr
witam ja wywalilem z mojego poprzedniego auta katalizatory e38 730 i bylo gorzej zaczela wiecej palc i nie wydaje mi sie zeby byla szybsza tylko dzwiek inny bardziej sprtowy i dlatego wszyscy mowia ze auto sie lepiej zbiera ja bym zalozyl uniwersalne :)
masz na mysli tłumik przelotowy?!Cytat:
Zamieszczone przez radi
Jak skoncze juz robis swoja.. to podjade na hamownie i wtedy wyjdzie szydło wz worka haha ale kiedy to bedzie.. jak skoncze robic.. ;) :D
nie wiecie za ile można sprzedać zużyte dwa katy od 740i (jeden jeszcze dobry)??
Myśle że w granicach 200-250 za sztukęCytat:
ja np sprzedalem juz zapchany od 2.0 vanos, za 400, a od v8 z e38 wezme ok, 800-1000zl za komplet, wiec ktos Ci troszke malo daje...
A gdzie tyle dają??
sprzedałem swoje dwa za 600 zl na allegro i zaznaczyłem że jeden jest uszkodzony...Cytat:
Zamieszczone przez Anatol