A ja sądzę, że już nie pomoże zaciskanie węży czy wycieranie. Życie uczy że pomoże wymiana lub oprawienie nowych węży. W razie czego jest dobry warsztat na Grochowskiej ;)
Wersja do druku
A ja sądzę, że już nie pomoże zaciskanie węży czy wycieranie. Życie uczy że pomoże wymiana lub oprawienie nowych węży. W razie czego jest dobry warsztat na Grochowskiej ;)
Powiedzcie mi czy w każdej 7 jest wyjcie kabli do podpięcia magla z servotronic -iem ?
Niet.
Ale tzn ze gdybym przełożył magiel z servo to mogę nie mieć gdzie go podpiać?
A mógłby mi ktoś zademonstrować jak wygląda wtyczka
jeśli macie servotronic może ktoś zrobić zdj gdzie jej szukać
Po pierwsze - to czy jest servotronic czy go nie ma nie przesądza o tym jaki się leje olej do układu. U mnie np nie ma servotronica a leje się CHF.
Wtyczka od servotronica z tego co pamiętam ma 2 piny i wyglada podobnie jak np. wtyczka od czujnika temp. zewnętrznej. Do tego jest dodatkowa wiązka przewodów i mały moduł (sprawdza prędkość auta na podstawie sygnałów z licznika).
Toś teraz namieszał :) W takim razie nie mam pojęcia co ma zalać Arkus :) Najprościej sprawdzić jaki olej jest aktualnie.Cytat:
Zamieszczone przez xsilver
Co do servotronika to nie wystarczy przekładnia z tą opcją. Do tego jest jeszcze przekaźnik znajdujący się za lewym głośnikiem w nogach z przodu. Pewnie dodatkowy bezpiecznik itp. Wydaje mi się, że nie działa to na takiej zasadzie jak siedzenia elektryczne z tyłu czy grzanie, że kostki już są przygotowane...
Zgadzam się z przedmówcami :)
Przekładnie nie przesądza jaki olej, wtyczki nie będzie przygotowanej a i trzeba dołożyć elektryki :)
Jednak warto :)
Czyli teoretycznie gdybym miał magiel i wiązkę to mógłbym doposażyć moje autko w servotronic.
A powiedz mi jeszcze czy jest sens bawić się w to servotronic przydaje się na co dzień ?
Jeszcze sterownik i coś tak jeszcze...
Moim zdaniem nie warto się w to bawić. Duże więcej ci da zmiana przekładni na taką, która ma krótsze przełożenie, albo nawet zmiana kierownicy na mniejszą.
A moim warto
jest to mega dobrodziejstwo (miałem w E32 i mam w E38) a skoro łatwo dało się w E38 dołożyć to i w E32 się da.
Zgłębiaj kolego temat.
Polecam lekturę WDS. Niestety do E32 jest tylko na papierze :/ a to utrudnia sprawę
Co to jest WDS
Myslę ze się z tym pobawię jeśli wszystko jest wporządku to powedruje do mnie servo
Wiring Diagram System - czyli schematy :)Cytat:
Zamieszczone przez jarek88
Nic nie cieszy tak jak samodzielne dołożenie czegoś do wozu :)
Jak się uda - będziesz zadowolony
Wszystkie schematy są w Bentleyu do E32.
All nie mam tego ,,Bentleyu do E32.,,
Gdzie i co odkręcić by wypuścić płyn z układu wspomagania celem jego wymiany?
nie wiem jak jest u was, ale ja spuszczałem olej najnormalniej w świecie poprzez śrubkę która jest w pompie,(tak samo jak w misce olejowej) Jutro mogę dostarczyć zdjęcia bo akurat wymieniam olej w silniku :)
Super ;)Cytat:
Zamieszczone przez tomi5
Śruba na imbus nr 8, bez podkładki, zamiast niej jest mały o-ring na końcu gwintu, przy łebku.
http://img688.imageshack.us/img688/2885/20100511007.jpg
Pozwolę sobie wejść w temat. Wspominałem kiedyś tam ... w tym temacie że "... moje wspomaganie "wyje" ...." było tak jak już kupiłem auto, więc dzisiaj wlałem UWAGA ? ! ? Zagęszczacza do oleju !!! :shock: Poprzednio wymieniłem olej na nowy ATF II i zrobiło się gorzej ( ceramizer też nie dał rady, bo pompa do wymiany ), więc co mi tam, albo rybki albo akwarium, ZAGĘSZCZASZ wlany i............... kręci się jednym palcem "Kiere" ale.........dalej wyje ! 8/ No, ale jest jeden Plus - mam przynajmniej wspomaganie ;D
Pompę i tak muszę kupić, ale czy już teraz ?? :]
Witm, odswieze temat by nie zakladac nowego.
Otoz powiedzcie mi jakie u mnie moze byc wspomaganie (rok auta 94),czy servotronic montowany byl od poczatku produkcji?
Pytam poniewaz przymierzam sie do zmiany plynu ze wzgledu na to ze na wolnych obrotch kierownica czsem ciezko chodzi wystarczy dodac deliktnie gazu i kiera chodzi super. A drugi powod to ze tego plynu jest malo w zbiorniczku i nie wiem co zalac ,nie chce mieszac roznych plynow. Jak poznac jakie mam wspomaganie i jaki plyn jest dobry?
Sorry,teraz sie zorientowalem ze napisalem to w temacie o e32, moja to oczywiscie e38
Na zakrętce zbiornika powinieneś mieć napisane co masz zalać.
na zakretce nie ma zadnej nalepki, jest wytloczone "only oil" czy cos w tym stylu.
na samym zbiorniczku rowniez niczego nie ma , oprocz wytloczenia "ZF"
Więc sprawdź dokładnie co i w jakim stylu jest tam wytłoczone ;)
A nie przypadkiem "ATF OIL ONLY"???
(http://7er.pl/showthread.php/14356-J...l=1#post217990)