Staszek prosze rozpedz sie i walnij glowa w sciane.
Wersja do druku
Staszek prosze rozpedz sie i walnij glowa w sciane.
Panowie, popatrzcie na swoje książki serwisowe, które są od nowości i sami sobie odpowiedźcie ile przebiegu mają te auta, skoro po 3 latach użytkowania w karcie jest ok 90tys, a co się dzieje przy 20 latach? Strach to policzyć. A po drugie to jest limuzyna i ma dla niemca służyć do latania po autobanach a klocki szybko lecą, dlatego takie są wpisy, ale auto zjeźdża do Polski i nikt nie chce widzieć na liczniku 500 czy 600, lepiej wygląda 200 lub 300.
Z ciekawosci zajrzałem teraz do swojej ksiazki dla przypomnienia.
Ostatni wpis mam z 2006 roku przy przebiegu 138835 i wtedy to auto przytargali do Polski.W tej chwili jest niecałe 200 z tym, ze od 4 lat nie jezdzi to mysle, ze realny.Przebieg sprawdzali w serwisie i nie było zastrzezen.Kierownica wyglada gorzej niz u Stacha
ale kilkunastoletnimi autami juz malo kto po 30k rocznie robi, więc mnożenie przebiegu rocznego z pierwszych lat życia auta przez jego wiek nie ma sensu. Generalnie to nowe auta kupują ludzie (i firmy) którzy dużo jeżdzą (pomijam kwestie starych grzybów w nowych fabiach itp)
Tak sobie piszecie tak dyskutujecie tak hahacie a ja Wam znów powiem, przebieg w kilku/kilkunastoletnim aucie nie ma znaczenie... znaczenie ma STAN ! A o kierownicach gałkach itp nie będę sie powtarzać ;)
Nie no, znaczenie ma jak najbardziej.Nikt mi nie powie, ze po 800tys skrzynia czy silnik beda w takim stanie jak po 200.Cisnienie w cylindrach itp itd.
jak ktoś trzyma auto hobbystycznie i posiada np 2 inne do jazdy na biedronke po zakupy ??
ja któregoś roku zrobiłem 4 tys km w ciagu roku oczywiscie , niemcy moze latają i po 50 tys rocznie ale polak już nie koniecznie , niemiec spluwa na e38/ e32 a dla polaka to szczyt marzeń takie to są realia ,. ja sprzedając swoje auto bede musiał podkrcić przebieg ale do przodu bo nikt mi w 3 z przodu nie uwierzy w przebiegu ?? bo kiere na godzinie 11 mam zjechaną od sygnetu ??
Widzialem w niemczech taksówkę z banką przebiegu silnik skrzynia chodziła idealnie facet niechciał innego auta bo je dobrze znał i chyba posiadał je jak miało 3 lata
Ale impex żartobliwie to np w F przy 800 tyś będzie już 8 silnik :D
Kamiloo patrząc na forum 7 niemieckie to nie do końca niemiec spluwa na e32 czu e38 :)
Aldik może nie każdy ale uwierz mi że dla wielu Niemców lub Brytyjczyków e38 e32 to staroc i nie robi na nich wrażenia w Niemczech byłem wiele razy chwilę nawet mieszkalem . tam naprawdę wiele rzeczy się nie naprawia regeneruje u nas wszytko się naprawia co tylko się da... W wakacje byłem ponad tydzień w Niemczech padła mi przeplywka nie byłem pewien czy to ona chciałem jakąś założyć używana i zweryfikowac ostatecznie dojechać do polski na tej używce więcie jaki miałem problem zeby znaleźć uzywke? Jeden Niemiec popukal się nawet w głowę i dał wizytówkę z adresem warsztatu BMW... Mało który bogaty Niemiec jeździ e38 lub e32 , chyba że auto traktuje hobbystycznie i posiada je kilka lat.. W e38 często widzialem Turków i ruskich . ogólnie coraz gorsze sztuki przychodzą z zachodu , chyba że ktoś sprowadzi coś w cenie powyżej 3 tys euro .
Wysłane z mojego IdeaTabA1000-F przy użyciu Tapatalka
Jest tak jak pisze Kamiloo_ w Niemczech e32 , e38 i e65 to stare graty jakich nie chcą , chyba ,że ktoś ma sentyment. Nie wiem kiedy ostatnio widziałem e32 czy e38 , jak juz to e65 poliftowe , ale też mało kiedy.
No i macie i nie macie racji :) W każdym bądź razie i tak rozchodzi się o kase ;)
Aż Milo się czyta zgodne odpowiedzi bez żadnych wyzwisk i ublizania itp:-) bo o to się rozchodzi że serwisy w Niemczech są drogie a Niemcy wygodni i nie chca sobie pozwolic na kaprysy takich leciwych aut tylko pasjonaci marki trzymają stare egzemplarze i jest także sprawa ubezpieczeń która są drogie jeżeli chodzi o starsze auta w angli z tego co się nie myle to ubezpieczenia są na osoby nie samochody i to też chyba nie grosze . tak jak pisze Elvis wiele razy byłem w Niemczech ale nigdy nie widzialem na mieście e38 lub e32 , tylko grube fury i nie koniecznie BMW lub ostatecznie skody lub toyoty
Już też bez przesady. Często niemieszki jeżdzą starszymi samochodami zimą jako winterauto, a na lato mają cabrio (przynajmniej w tych rejonach które odwiedzam)
Dokładnie , jest tak wtedy jak co poniektóry się nie włączają do dyskusji na szczęście ,wiemy o kim mowa:RpS_razz:
Przez ostatnie ponad rok duużo się najeżdziłem po Niemczech , po Bavarii też , przez ten czas widziałem z 4 szt e32 , może 6-8 szt e38 (tylko benzyny) i pare e65 ,ale tylko po licie.
Brak dieslów e38 jest podyktowany brakiem filtra DPF , co blokuje wjazd do wielu miast. E65 ma więc ma szansę i stoją takie auta w komisach.
Druga sprawa żaden normalny Niemiec nie jeżdzi starą 7er , chyba ,że ma numery na lato (z datą na tablicy rejestracyjnej)
Takie 7 er jak my mamy w większości mają albo Turcy ,albo Polacy ,albo Ruscy.
Co do serwisu to dla normalnego Niemca ,serwis jest tani ,ale nikt z nich nie będzie wkładał kasy w starego trupa jakie są w większosci na tym forum , oczywiście bez urazy , bo moje BMW tez jest stare :chuncky: ale sentyment i pasja jest.
Aldik nie chodzi tutaj żeby się licytować ,ale jak widziałeś więcej wymienionych modeli 7er na drodze w Niemczech niż napisałem to gratuluję.
Wiem o co chodzi z tymi strefami w miastach ją mam nalepke na szybie zielona ale widzialem tazke 730D z żółtymi i niewiem czemu ją mam zielona a niektórzy żółtą..Za diesle są większe opłaty jakieś podatki , pozatym jak usłyszałem od taksiarza wolą benzyny wyjeżdzasz z miasta a tu autostrada i dajesz ogień a diesel dłużej się dogrzewa i szkoda turbin mniej jeździ diesli poprostu
W e38 730 d musisz mieć żółtą naklejkę bo nie masz DPf, jak nakleisz zieloną i POLIZEI zauważy to wtedy pełny program :chuncky:
Sam się czaiłem po Wiesbaden bez naklejki ,ale sie udało :biggrin-new:
Szukaj w aucie czegoś takiego:
http://www.ebay.de/itm/Dieselpartike...4AAOSwcBhWYbJH
Najłatwiej rozpoznać po hmm... większym spalaniu i zielonej plakietce :)
Jeśli auto nie wychodziło seryjnie z DPFem, a ma zieloną plakietke to znaczy, że ma zamontowane to ustrojstwo. Niemiec by się nie odważył podrobić plakietki. Z tego co patrzyłem po autach w DE ostatnio to już mało się ostało diesli na żółtych plakietkach, sporo osób to montuje
Młodzi i w średnim wieku raczej w e38 i pokrewne roczniki nie celują, chyba że miłośnicy marki. Często się spotykałem w Niemczech z sytuacją gdzie dziadki trzymały tego typu auta z podejściem "kupiłem 20 lat temu w salonie, jeździ dalej, jest wygodne, po co mi nowe". To jest podobnie jak u nas, starsi ludzie też często dalej jeżdżą jako pierwszy właściciel jakimś nie wiem Lanosem, Polo, Cinquecento itp. Po prostu na zachodzie obecnego emeryta/dziadka było stać żeby iść do salonu i kupić e38, e39, e36... Także, ze stwierdzeniem że tam gardzą tego typu autami się nie zgodzę. Mam znajomych w Niemczech, kiedyś często po auta tam jeździłem jako student, żeby dorobić i często widziałem na autostradzie starsze modele Audi/BMW/Mercedesa - aczkolwiek, prowadzone przez panów w kapeluszach.
Z resztą, u nas też jestem traktowany jako kosmita bo mam 3 pełnoletnie beemki, a ile się nasłuchałem "weź sprzedaj ten złom i kup coś nowszego, jakąś e60" itd... A kupiłbym jeszcze Audi Coupe z motorem 2.3 7A ale nie mam już gdzie tego trzymać. Cóż, jednak wolę swój złom, z którego jestem bardzo dumny ;)
Generalnie strzeliliście zajebisty offtopic, a ja popcornu nie zrobiłem.
Autor tematu był obejrzeć auto? :D
Możesz zrobić popcorn tylko zrób więcej :-) autor wspomniał że wybiera się w weekend do sprzedawcy jestem bardzo ciekawy recenzji tego auta i tej wytartej kiery może sprzedajacy podejrzal forum i wymienil wychodząc na przeciw tym co oceniają samochód po kierze zapoda może ala ALU pedały gazu i hamulca :-)
I zagadał, temat sie rozwinął, weekend trwa, a ten nie pojechał, eh co za ludzie ;D :)
To może sie jeszcze poobrażamy ? Jakieś zdjęcia kierownic ?
Wekend się kończy a recenzji brak a szkoda chyba że zaraz się pojawi
Auto zostało zakupione, lakier fabryka na całym aucie, tylne nadkola okolice 240-280 mikronów, wyposażenie całe działa, brak "pixelozy" na wyświetlaczach, skrzynia i dyfer suche, silnik nie wydaje niepokojących dzwieków. Przed zakupem odbyłem 2 jazdy próbne, sprawdziłem auto na kanale i miernikiem lakieru oraz przyjrzałem się historii serwisowej.
Jak narazie wrażenia pozytywne :)
Pozdrawiam