-
Od biedy można by jakiś przełącznik dodatkowy zrobić i z klimą odpalać ręcznie wiatrak.
albo wpiąć się w przycisk od klimy... tak żeby załączył się razem ze sprężarką...
sezon chyli się ku końcowi... ale nie lubie mieć w aucie rzeczy które nie działają... jak są to mają działać....
może ktoś jeszcze coś ciekawego podrzuci... narazie muszę pozbyć się tego zasranego wiatraka...
a może problem jest gdzie indziej....
bezpieczniki ok
-
Tez myślałem o ręcznym przełączniku ale po 1 trzeba by pamiętać o tym żeby go każdorazowo zalaczac, po drugie ten dodatkowy przełącznik będzie drażnil zwyczajnie. Lepiej podłączyć to tak żeby załączalo sie razem ze sprężarka klimy
-
Potwierdza się ,że mój patent z wentylem za "stówkę" z E46 jest dobry :)
Pisałem już kiedyś ,że te zamienniki mi się nie podobają - miałem to w ręce ale nie montowałem .
-
No cóż... myślałem że w tych pieniądzach to będzie coś na czym da się polatać.
Jest jeszcze temat tego czujnika ciśnienia....
w którym miejscu on się znajduje ?
jak sprawdzić czy działa ?
czy w inpie pokazałby się błąd tego czujnika jeśli byłby niesprawny ?
-
Jak załącza sprężarkę to czujnik jest sprawny. Niesprawność czujnika powoduje wyświetlenie błędu.Czujnik jest na osuszaczu.
-
OK, nie wiem gdzie osuszacz... ale sprężarka się załącza. Klima działa.... wiatrak nie.. ;P
a u mnie ten patent z wiatrakiem od E46 też zadziała ?
-
Wiatraki z E46 działają na 100% w X5,E65 i E39. Wszędzie jest takie samo sterowanie więc i w E38 powinno działać .Wentyl z trójki musi być ze sterowaniem PWM . To,że jest moduł na zewnątrz nie stanowi problemu.
-
Wentylator (zamiennik z aukcji) zamontowany i śmiga aż miło po włączeniu klimatyzacji. Dopiero teraz chłodzi tak jak powinno.
-
Extra.
Cieszy mnie że klima śmiga... oby pogoda sprawiła by się jeszcze przydała... ;)
kolejny raz przewaga przedlifta nad poliftem ;);)
Ja swój dzisiaj odesłałem. Mają 14 dni na rozpatrzenie reklamacji/ zwrot kasy...
Teraz mam dylemat czy kombinować z wiatrakiem od e46. Czy kupić zamiennik w okolicy 1000pln... czy dać się wzbogacić aso za 2100pln...
autko ma być u mnie dłużej... ale tak mówiłem za każdym razem jak kupywałem BMW... i po 2-3 latach zmieniałem... ah te pasje...
-
Myślę, że nowy wentylator z ASO to przerost formy nad treścią, każdy motoryzacyjny psychol lubi nowe części z ASO (ja kiedyś uwielbiałem zapach woreczków z nowymi częściami z ASO) :D ale to taki fetysz. Pokusiłem się nawet o kupno z ASO nowego przedniego zderzaka m-pakietowego do e36 włącznie z dokładką i listwami :D wyszło ponad 2100 zł + 400 zł lakierowanie :D na szczęście mi przeszło... człowiek z czasem mądrzeje :)
Wyjmij 2000 zł z bankomatu (tudzież skarpetki), połóż na stół. Obejrzyj dokładnie każdy pieniądz z każdej strony i zadaj sobie zaje... ście ważne w życiu pytanie, czy warto ? :D
...to o tyle niebezpieczne, że w pewnym momencie samochód, który miał sprawiać mnóstwo radości staje się obiektem trosk i zmartwień. Nie daje spać po nocach, pożera budżet...
-
Rzeźba wyjdzie max 10% z tej kwoty pytanie czy warto wywalac 2000 zl na wentylator
-
Tak jak pisałem wcześniej , kupiłem do mojej e 38 najpierw taki badziew jaki Ty oddałeś.
Jak się zepsuł to udało mi się kupić sam oryginalny silnik wentylatora (w których jest moduł sterujący) , za ten silnik dałem jakieś 100 zł , przełożyłem i działa prawie 3 lata .
Teraz kupie sobie taki używany silnik z e46 na zapas ,bo 2000 zł w życiu by nie dał za taki wentylator.
Twoja kasa i tak zrobisz co chcesz :peace:
-
Jest jesCze kilka innych rzeczy na które z chęcią przeznaczę 2k pln 😉
Ale nie bedzie to wiatrak. Z Aso.
Jak szukać takiego sprzętu.u mnie prawdopodobnie jest moduł sterujący w silniku wiatraka.
Po symbolu?
Duzo pracy jest z wyjęciem ??
Chciałbym go dokładnie obejrzeć sobie
-
Oryginalny wiatrak ma moduł w silniku.
Żeby go wymienić trzeba zdemontować zderzak i parę innych drobnych elementów.
Już wcześniej ktoś napisał jaki wiatrak pasuje.
-
-
-
Dzisiaj dzwonili.... uznali moją reklamację... więc dostanę zwrot kasy... tyle chociaż z tego dobre....
Mógłby ktoś z Was mi podpowiedzieć jak dokładnie miałbym zrobić sobie ten wiatrak żeby działał...
jakoś nie mogę złożyć w całość informacji które są na forum...
dzięki
-
U mnie silniczek wentylatora byl zatarty, bede miał zupełnie inny podpięty pod stara kostkę jak bede to mial i bede to zakładał to Ci to opisze i porobie zdjęcia
-
spoko.,
czekam w takim razie na jakieś info,....
mam jakieś 6 miesięcy zeby to zrobić... bo w tym sezonie tylko nabiłem i odgrzybiłem... ale nie korzystam bo ciśnienie za bardzo rosło...
-
Odgrzeje trochę kotleta.
Mianowicie zdiagnozowałem u siebie nie działający wentylator klimatyzacji.
Nowy ori cena z d... używka nie wiadomo ile pochodzi a do tego ich cena to jakiś absurd, zamienniki z tego co czytałem są niskiej jakości więc zostaje wentylator z E46.
I tu pytanie do tych, którzy faktycznie taką przeróbkę mają u siebie w aucie...dużo jest przeróbki przy tym?
Oryginalny silnik jest przykręcany na 4 śruby a ten z E46 na 3. DO tego dochodzi sterownik, który trzeba przymocować gdzieś do obudowy
Może ma ktoś jakieś foto jak to wygląda po przeróbce?
-
Ja założyłem w końcu zamiennik firmy polcar kosztował coś 590 zł działa bez zarzutu