widzialeś swoja skrzynie , olej jaki miales kolor oleju ?? jakieś opiłki ?? wczesniej olej byl wymieniany u Ciebie ??
Wersja do druku
Opiłki były w niewielkiej ilości na magnesie. Olej w miarę normalny, filtr też bez żadnych "niespodzianek". Śruby odkręciły się bez kłopotów. Skrzyni nie widziałem ale mechanik stwierdził, że wszystko jest ok :-)
Praktycznie ile wyszło tyle weszło. Mechanik stwierdził, że prawdopodobnie olej był wymieniany co najmniej 50.000 km temu, bo nie był mocno zużyty. A filtr nie zawierał jakichś niespodzianek :-)
Mam zasadnicze, ważne dla mnie pytanie. Chodzi o uszczelkę miski i filtr oleju. Czy firmy Mann będą dobre, kosztują o połowę mniej niż OEM, a nie chciałbym jakiegoś chłamu. Wiem że te chińskie sie kompletnie nie nadają, mogą uszkodzić skrzynię. Mann jest dobry dla silnika a jak do skrzyni? polecacie ?
Mann jest idealny , tylko prawdopodobnie "made in china" :anonymous:
Sam zawsze zakładam Manna
No ale może tylko produkcja China a nie jakością też.
Dziękuję za odpowiedź
Dokładnie ,zakładałem taki parę razy i wszystko gra :anonymous:
MANN są dobre mam do nich dostęp , z innej beczki dziś kupiłem filtr odmy separator pompy orginal , tak sobie patrze jest oe nr i logo bmw ale made i czechy , za ori zaplacilem 128 zl dla porownania jakies najgorsze g____no typu kraft kosztuje 20 zl do silnika uzywam filtrów bosch ale powoli ludzie zaczynaja na nie narzekać , a tak ogolnie ktos pamieta z glowy jaki idzie olej skrzyni do 730 d ??..... silnikowy kupiłem juz castrola 5w40 , ale bylem świadkiem jak pewein warsztat kupuje mobila bo tańszy
Do 730d Mobil LT 71141, taki będę kupował, jest jeszcze ravenol 5/4HP,
własnie kupiłem zestaw uszczelka i filtr MANN za 76,80 zł :) więc cena atrakcyjna.
Kupiłem... w sensie że właśnie jedzie kurierem i jutro chyba będzie.
Jak działają wasze steptroniki ? Zmiany biegów są odczuwalne ? bo ja już jestem przewrażliwiony i wmawiam sobie że ze skrzynią jest coś nie tak.
To zależny jakie kto ma odczucia, u mnie z 1 na 2 czuć zmianę, czyli takie jakby spowolnienie auta po wciśnięciu sprzęgła na manualu (gdzieś na amerykańskim forum czytałem, że 5hp24 ma jakiś specjalny system który podczas zmiany biegu obniża moment obrotowy), od dwójki w górę przy normalnej jeździe bez ciśnięcia gazu na silę to już tylko na obrotomierzu widać chyba, że jedziesz po drodze równej jak stół to wyczujesz zmianę.
Weź pod uwagę, że to jest automat hydrauliczny, a nie jakaś bezstopniowa skrzynia więc zawsze wyczujesz zmianę biegu. Jeśli nie szarpie i nie masz kopnięcia przy zmianie biegów to nie ma się czym martwić.
Warto też zmieniać olej, bo zużyty przepracowany olej traci swoje właściwości i nagrzewa się do temp wyższej niż nominalna co powoduje przypalanie się tarczek ciernych.
Wracając do tematu oleju:
Czy ktoś kupował w ap-oil lub petrostar 10l oleju rozlewane z bańki 20l?
warto taki kupić (chyba nie wleją lotosa), czy może butelki 1l?
http://allegro.pl/mobil-atf-lt-71141...543588273.html
http://allegro.pl/mobil-atf-lt-71141...497149029.html
Wnioskuję że skoro chcesz kupić 10l to będziesz robił wymianę statyczną, nie lepiej zajść Ci do sklepu motoryzacyjnego i kupić od ręki, pewny towar? U mnie w okolicy kupowałem litr po 29zł, a do statycznej potrzeba Ci nie więcej jak 7 l, warto ryzykować zakup rozlewanego nie wiadomo czego i z czego? I zaoszczędzić przy 10 l koszt raptem jednego litra? No ale Twój wybór, pozdrawiam :)
Dzięki. Własnie jak zdejmę miskę to będę wiedział jaka metodą wymienię olej. Jak nie będzie dużo syfu to odepnę przewód chłodnicy i wyposzczę tez z konwertera.
Bardziej tez skłaniam się ku mobilowi ale zastanawia mnie Ravenol chociaż rożni się trochę parametrami od Mobila
Mobil ATF LT 71141
cSt przy 40 stC ..........................37,2
cSt w 100 stC ..............................7,4
Wskaźnik lepkości ASTM D 2270 ................168
Gęstość w 15 stC kg/l, ASTM D 4052........................ 0,855
Ravenol 5/4HP
Gęstość przy 20 o C g/ml.............................................. 0,847
Lepkość przy -40 o C mPas(cP) ......................................<17900
przy 40 o C mm 2 /s................................................. .....31,8
przy 100 o C mm 2 /s................................................. ....7,1
Temperatura zapłonu COC ..............................................160
Temperatura krzepnięcia o C............................................ -42
jaki masz przebieg ?? moim zdaniem przy wiekszych przebiegach trzeba juz myslec o 5w40 lub 30 takie jest moje zdanie moge sie mylic , nawet w serwisie u wyzy tez tak powiedzieli tylko ze bardzije sklaniaja sie do 5w30 , mysle ze bieda sie nie stanie
Tak jak pisałem , druga uszczelka jest do AUDI bo ma taką samą skrzynię ,ale inną miskę:stung:
U mnie zależy kiedy, czasami praktycznie nie czuć zmiany, a czasami znów czuć leciutkie szarpnięcie, coś jak bym szybko puścił sprzęgło w manualu ale bez przesady...
Przy ostrzejszej jeździe tzn. pedał w podłogę przy wyższej prędkości czasami czuć wyraźnie że szarpnie, ale to przy wysokich obrotach.. Tak ma być ?
A i dodam że po butowaniu strasznie gorąco się robi pod samochodem, czuć ewidentnie, czy to normalne czy raczej coś nie tak ?
Ja przy kick downie miałem szarpnięcie przed wymianą oleju. Po wymianie szarpnięcie zniknęło i przyspieszenie jest w miarę gładkie. W każdym razie różnica jest zauważalna.
Jestem po wymianach
- olej w skrzyni biegów
- olej silnikowy
- separator odmy
- filtr paliwa
- filtr powietrza
reasumując inne auto , lżej przyspiesza i chyba mniej pali :D
jezeli chodzi o skrznie , po oględzinach odkreconej miski skrzyni stwierdzono troche opiłków na magnesach mechanik powiedział ze to średnia ilośc bywa mniej i wiecej, olej koloru jak olej silnikowy brakowało około 0.8 litra przy spuszczeniu
przy odkrecaniu urwano jedną śrube miski ( koszt śruby 40 pln )
filtr oe bmw nie dali zadnego zamiennika
czas pracy około 2.5 godziny wszytko robione powoli dokladnie miska skrecona na koniec kluczem dynamometrycznym
Moje odczucia żadnych zastrzeżeń biegi chodzą bardzo płynnie o wiele lepiej , auto lepiej przyspiesza nie czuć w takim stopniu jak poprzednio przełożeń na postoju łatwiej wrzuca sie biegi czasem czułem wiekszy opór przu wrzucaniu z P na D
serwisant przypomniał mi ze jak staje na wzniesieniach to czasem lepiej zaciagnąc reczny pozniej wrzucic bieg P bo chodzi o tą zapadkę i gorzej pożniej z niej wybić bieg , Ojej napewno był umnie zmieniany po wymianie zostal wyciagniety filtr Man
Reasumując dziś jade przez cała Polskę do Niemiec
Po powrocie będziesz wymieniał jeszcze raz? (stary się zmiesza z nowym)
Ja czekam na olej i też robię wymianę.
tak odrazu jeszcze nie ... zrobie np 20 tys i wymienie drogi interes żeby wymieniać co 2400 km
W serwisie powiedzieli zeby wymieniać co 60 tys max ale zrobie jeszcze jedna wymianę szybciej to niewiem za ile czasu kalendarzowego w ciagu ostaniego roku zrobilem tylko 7 tys km
olej silnikowy zmieniłem z powodu upływu 12 miesięcy od wymiany :D
Olej w skrzyni wymiesza się w sumie już po paruset km, potem można co 60 tyś
wymienie nie wcześniej ni np 10 tys , nie slyszałem zeby np ktoś wymienial olej co np 2-3 tys w serwisie też nikt nic nie wspominał
Nie jest przymusem wymienianie wcześniej. Pisałem tak jak inni mówili, wymieniają statycznie 2-3 razy by wymienić te 98% oleju z układu by był czysty.
no to co ile km plukaliście swoje skrzynie tak mniej albo wieciej ??
Ja tego nie robiłem, ale na rozum to olej zaczyna się mieszać już po pierwszych km, akurat jak wrócisz z Niemiec, skrzynia po autostradzie dobrze się przepłucze, a wszystko co zalegało zostanie w filtrze, wtedy warto by zrobić drugą wymianę.
Szkoda że zakładałeś OEM filtr, mogłeś za połowę ceny kupić MANN i przy drugiej wymianie OEM.
No ale to od Ciebie zależy czy wymienisz czy nie.
Ja dzisiaj wymieniłem olej i filtr. Weszło 6l.
Po pierwszych 4km jazdy (bez resetu adaptacji skrzyni, zaraz po zalaniu do pełna i zakręceniu korka) mogę powiedzieć, że nie to auto. Lżej się prowadzi, zapewne takie odczucie bo stary olej już nie trzymał parametrów, a nowy spełnia swoje zadanie.
A co myślicie o zalaniu przed wymianą oleju do skrzyni płukanki Liqui Molly do skrzyń automatycznych? Tak jak przy silniku cały syf zleciałby ze starym olejem i nie trzeba by było już robić drugiej wymiany. Tylkom że nie wiem czy nie trzeba by było zrobić wtedy wymiany dynamicznej bo przy statycznej część płukanki mogłaby zostać w skrzyni..
Instrukcja serwisowa mówi o statycznej wymianie, dlatego warto ja zrobić 2 razy. Płukankę robią w serwisach ASB przy dynamicznej wymianie, ale specjalna maszynę maja do tego, wysysa ona stary ulej i wlewa nowy.
http://7er.pl/showthread.php/37908-I...-oleju-5HP-6HP
Zastanawia mnie dlaczego wymiana dynamiczna jest bardziej ryzykowna od statycznej skoro cały syf ze skrzyni zostaje usunięty od razu i cały olej jest wymieniony. Przecież przy statycznej wymianie dzieje się to samo tylko trzeba robić to na 2 razy.
Też nie wiem, sam chciałem dynamicznie wymienić ale zrezygnowałem.
Może dlatego, że jest mało warsztatów które maja sprzęt i wiedza jak to zrobić, a jak robisz sam w garażu (zdjęcie przewodu z chłodnicy oleju) musisz uważać by nie wypuścić za dużo oleju by pompa nie pracowała na sucho.
W kwestii pracy skrzyni, chyba chodzi o to, że jak bardzo zużyta, to płukanka rozszczelni ją i pogorszy prace skrzyni. Zmieniając statycznie sam kontrolujesz prace skrzyni, widzisz czy sie pogarsza czy nie.
Takie moje przemyślenia, innym nie widzę.
Takie moje przemyślenie, zmieniłem olej jakieś kilkadziesiąt kilometrów temu, potem wstawiłem do warsztatu na wymianę simmeringów (wyjęcie skrzyni). Zlano nowy olej - był czarny. Niby oczywiste, bo nie wymieniłem przecież całego (weszło ok. 6 litrów), nowy się szybko zmieszał i "przejął" kolor, ale dało mi to inne światło na drugą, w miarę szybko wykonaną wymianę - do tej pory uważałem to za nadgorliwość, ale w tym konkretnym przypadku to raczej niegłupi pomysł.
relacje po wymianie oleju i przejechaniu 5 tys km ..
skrzynia chyba ok
ale szczerze ledwo wróciłem do polski , nastąpił taki problem
wracajac pieknymi nie naszymi autostradami po zagrzaniu samochodu wyczułem szarpanie w silniku , nie równa prace tak jakby silnik kulał zjechałem na parking otworzyłem maskę zauważyłem ruchy silnika podskakiwanie .. obroty na obrotomierzu nie falują ogolnie mialem problem z ruszeniem z miejsca brakowało mocy podczas jazdy wyczuwałem stuki i szarpanie temperatura silnika wzorowa auto raz zgasło na biegu park odpaliło normalnie i pojechałem dalej . Miał ktoś jakieś takie objawy ?? na co zwrocic uwagę ?? przeplywomierz? jakiś wtrysk