Cytat:
Zamieszczone przez DAN V8
Mam pytanie czy podczas jazdy moge przelaczyc skrzynie na tryb sportowy?? czy nie zaszkodzi taka operacja skrzyni? Pytam poniewaz sprzedajacy moja obecna niunie mowil ze zmiana nawet z D na sport albo na manual musi sie odbywac po calkowitym zatrzymaniu auta z wcisnietym do konca hamulcem. i teraz trapi mnie pytanie czy to odnosi sie takze dop trybu sport?
Boss trafnie podsumował :D Chociaż do wyprzedzania mamy przecież przycisk kick-down pod pedałem (sprawdzaliście to? :] )
Podobnie jak z przełączniem z D na N nie musisz używać przycisku w gałce tak i przelaczanie miedzy trybami jest jak najbardziej naturalna czynnoscia!!!
No pomyśl, co możesz uszkodzić zmieniając wyłącznie charakterystykę pracy skrzyni - przecież to sama elektronika ;) I obroty tez napewno nie mają znaczenia bo przeciez zmiany biegu dokonuje urządzenie, a nie Ty "wajhą" ;)
Ja używam N sporadycznie, ale manuala wrzucam zawsze gdy mnie troszkę ponosi. Na M to jest calkiem inny samochod.
Przykładowo jest mokra nawierzchnia, szerokie skrzyżowanie/zakret, puste ulice.... zbliżasz się do zakretu powiedzmy 30km/h, wyłączamy ASC, szybki ruch łapką w lewo...w dół, ostry skręt i delikatnie operujemy gazem na wysokich obrotach - i mamy poezję napedu na tył ;) Nic sie skrzyni nie może stać bo przecież ty wydajesz jej tylko polecenie a jak ona to zrobi ciebie już nie obchodzi:)
Zmian z D na S czy też M dokonuję normalnie podczas jazdy nawet powyżej 100km/h i zapewniam Cię że w ten sposób nie ma szans niczego uszkodzić (głowy nie dam ale 99,9%). Wydaje mi sie że wszystko na tym drążku to jest wyłącznie elektronika :/ To ma wogole jakieś bezpośrednie połączenie z mechaniką skrzyni???