czyli musze tez to kupić jak robic to odrazu.
Wersja do druku
czyli musze tez to kupić jak robic to odrazu.
jak już ściągniesz kolektor ssący to zobaczysz czy są spękane a przy okazji wymień sobie uszczelkę wanienki wody(czy jak to się zwie,po demontażu będziesz widział o co mi chodzi)
Witam.
Kup czujniki jeżeli potrzebujesz na Autowanda.pl czujniki są po 166zł Bosch, a uszczelki kolektora Ajusa po 31 zł. Na Silesi zapłacisz więcej czasami warto szukać na innych stronach po numerach części bo nie wszystko mają tanie (jak to ktoś napisał wyżej) Ceny oryginałów wystarczy porównać z "Nimi" a z ASO Litwa i różnica może być spora. Przy czujniku OEM jest 100,18 zł różnicy.
Pozdrawiam.
rzeczywiście, jak macie M60 po 93r to są tańsze czujniki http://autowanda.pl/?page=catalog/browse&cat[cat]=3be850a5&cat[cmf]=2f5&cat[cmo]=505&cat[cve]=404&cat[gen]=1236&offset=0&sort=1
A jak to jest z tymi czujnikami potrzebuje 8 tak ??
jeśli chodzi o czujnik spalania stukowego to 4szt., uszczelki kolektora dolotowego też 4szt.
To wiem bo sa podwójne tak ;>??. Ale chodzi mi o czujniki spalania stukowego
4szt, po dwa na każdy rząd cylindrów.
czyli tragedii chyba nie ma. musze zebrac czesci wszystkie i zobaczec czy ogarne to sam ;p
Myślę że jak masz jakieś pojęcie o mechanice to problemu najmniejszego nie powinieneś mieć ;)
troche tam wiem co i jak ;p ale wiadomo jak jest jak sie samemu robi to wiadomo że sie zrobi po swojemu a wiemy jak jest u mechaników;p . W planach mam odme świece wszystkie uszczelki które tam będą przy okazji czyszczenie przepustynicy i kolektorai te czujniki stukowe.
A jaki powód takich prac?
Ja zrobiłem to wszystko... i auto dalej mi kuleje :D
Nie żebym Cię zniechęcał ;)
To może być bolesne dla oka ;p
Ja mam jeszcze w planie silniczek krokowy, tylko muszę gdzieś pewny dostać. Jak to nie pomoże to wtedy wezmę się w końcu za ogarnięcie diagnostyki :P
Ja mam cichą nadzieje że to pomorze. U mnie faluje na zimno i na ciepło. I czasami przy starcie bez trzymania gazu sie nie obejdzie bo zgaśnie. ale po chwil jak już złapie jakąś tam temperature to zaczyna falowac
Niech to szlak!! 4 dni miałem spokój i wczoraj znów to powróciło, to samo co u ciebie na filmiku, lewe powietrze wykluczam bo pojawiło się to wczoraj nagle nie wiadomo skąd i na ciepłym silniku. Auto postało dziś w grzanym garażu i dalej to samo, z ciekawości odlaczylem klemy na sekundę i odrazu silnik zaczął pracować idealnie ale po przejechaniu kilometra znowu to powróciło
Tak na marginesie odpięcie klem nie powoduje jakiś negatywnych skutków ??. Ja walcze z tym już dłuższy czas i narazie lipa;/
Odpiecie klem nie powoduje nic złego, zresztą niech wypowie się ktoś mądrzejszy :), ale jeżeli po Odpieciu aku polepszylo się na chwilę to pewnie wina jakiegoś czujnika który wariuje, najgorsze jest to ze nawet w okolicy nie mam żadnego mechanika ani elektryka z dobrym kompem żeby mi to ogarnął tylko prędzej na forum się więcej dowiem
ja bede szukał i wymieniał od najbardziej podejrzanych ;).
taniej wyjdzie jechać nawet do innego miasta na porządną diagnostykę, niż podmiana części z nadzieją że trafisz akurat na uszkodzoną, powodzenia
myslałem troche tez o serwisie bmw w Katowicach
w Katowicach, Sosnowcu masz sporo warsztatów zajmujących się bmw, sprawdź w polecanych i jedź na diagnostykę, bo wydasz 3000tysi a silnik dalej będzie kulał. Wtedy po pierwsze, twoja opinia o forum będzie kiepska bo doradzili ci wymianę części dobrych na dobre, opinia o bmw też poleci na łeb na szyję, bo po kilku takich podmiankach kupicie audi.
to działaj, wymieniaj :) jeżeli wydasz 3tysi i trafisz to fajnie, jeżeli wydasz drugie lub trzecie 3tysi to jeszcze fajniej było by przeczytać powyższy post ponownie :)
spokojnie nie stresujmy sie ;)
No wiec właśnie wróciłem od elektrykomechanika. Komputer wykazał błąd czujnika stukowego numer 3. Z tego co czytam na forum to właśnie mam typowe objawy uszkodzonego tego czujnika:/.
Mi pokazało zas Błąd czujnika tlenu. Ale czujniki stukowe tez wymieniam.
pytanie. Które z tych części potrzebuje do wymiany odmy?? tak żeby to było zrobione jak się nalezy
Poniżej link.
http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...oleju/vDF75033
odma to ten element nie oznaczony prostokątny prawy górny róg, do niego uszczelka i ewentualnie rurka z oringami, rurka niby zwykłe alu, ale ja miałem pogiętą bo ktoś wcześniej miał za grube ręce do roboty, jeżeli masz ją całą to same oringi. Odma montowana jest na tylniej ściance kolektora.
Czyli element 7,8 i 9 tak ??. A co z elementem nr. 1 ? warto go wymieniac ??
Numer cześci:
Odma: 11.61.7.501.562
Uszczelka odmy: 11.61.1.729.728
separator oleju jest chyba za rozrządem więc przy okazji pasowało by wymienić rozrząd :)
sorka chodziło mi o membrane. A tak marginesem mówiąc jak jest z tą odmą ? Warto ją wymieniać?? za co ona odpwiada??
Za prawidlowe odpowietrzanie skrzyni korbowej aby nie dochodzilo do wydmuchiwania uszczelek i żeby nie pojawiało się nadciśnienie
to jest element eksploatacyjny który prędzej czy później padnie (co około 100tys) więc lepiej wymienić odmę niż czujniki stukowe na zapas.
A gdzie znajduje sie konkretnie odma ??