Powiem tak. Stuka mi w innym aucie popychacz hydrauliczny więc postanowiłem zastosowac ceramizator i nic jak stukal tak stuka więc nic on nie daje.Szkoda kasy
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Wersja do druku
Powiem tak. Stuka mi w innym aucie popychacz hydrauliczny więc postanowiłem zastosowac ceramizator i nic jak stukal tak stuka więc nic on nie daje.Szkoda kasy
nic nie daje bo cerazmizator nie jest od tego. wlej motodoktor , zageszczacz do oleju , znajomemu właśnie cykały popychacze wlaliśmy to w 90% ucichło
Motodoktor by nie pomógł tak myślę bo to auto dla mnie do jazdy żebym go żenił to może bym wlał. Przy 3000 obr cichną bo wtedy pompa ma większą wydajność,może by zalać innym olejem co sądzicie?Teraz mam shella 10W40
Raczej stosować należy syntetyk. Ludxie mylnie wlewaja mineralne oleje lub pół syntetyczne myśląc ze to pomoże. Lej 5w30 fuchs valvoline liquy molly albo amsoil. Zalanie gestszym olejem jeszcze bardziej obciąży silnik.
mcdziubek ma rację. Motodoktor, jako zgęszczacz też tak naprawdę ujmuje mocy silnikowi, tworząc większe opory silnikowi. Przerabialiśmy kiedyś z kolegami motocykl, a że miał sporo zwiększoną moc, eksperymentowaliśmy z ciśnieniem roboczym pompy olejowej. Okazało się, że gdy przesadziliśmy, silnik tracił moc w takim stopniu, że nie miał siły utrzymać niższych obrotów, a na wysokie nie dawał rady się wkręcać.
miałem na celu jedynie wyjaśnić że na stukające popychacze bardziej sprawdzi sie moto doktor a nie ceramizer . ceramizer jest do sprawnych silników i ma zapewnić im niby wiekszą żywotność , a jeśli stukają już popychacze to taki silnik nie jest sprawny. wtedy na chwilę może je uciszyć moto doktor.
o ile sie zastanawiam czy zastosować ceramizer ( wszystko ok z silnikiem ) tak tylko dla testu to jeśli np. cykały by mi popychacze , motodoktora bym nie zastosował , nie lubie druciarstwa i czegos na chwilę :pride:
mam nadzieję że teraz mnie zrozumieliście :pride: pozdrawiam
Przy stukających popychaczach, motodoktor i tak pewnie nie pomoże. Kiedyś w VW Passacie szklanki popychaczy ucichły mi po zmianie oleju na rzadszy.
Napisałem że caramizator nic nie pomógł, bo kilka postów wyżej ktoś napisał że jak wlał ceramizatora to mu silnik ucichł więc to jest kit z tym ceramizatorem
Ceramizator nie jest cudownym lekiem na zajechany silnik - stosuje sie go po to aby jeszcze przedluzyc zywot sprawnego silnika, ale jesli jest juz zuzyty to pomaga tylko... remont.
Praca sprawnego silnika robi sie cichsza i bardziej przyjemna dla ucha stad byl ten post o silniku ktory ucichl
Według mnie, lepiej zainwestować w lepszy (czytaj: drogi) olej, niż w ceramizator. Chyba, że ktoś nie liczy się z kosztami i zastosuje jedno i drugie. Wtedy można liczyć na wolniejsze zużywanie się elementów silnika.
Boss silnika nie mam zajechanego owszem słychać trochę popychacze ale nie ma tragedii. Myślę że bardzo chciałeś uwierzyć w ten ceramizator i dlatego silnik Ci ucichł.Skoro twój silnik jest spoko to po co wydawać kasę na ceramizator.
Do głośnych popychaczy jest specjalnie dedykowany środek od Liqui Moly:
http://mobiltop.pl/image/cache/data/...ly-500x500.jpg
(zdjęcie losowo wybrane z googli)
[QUOTE=gregor.26;418915] Skoro twój silnik jest spoko to po co wydawać kasę na ceramizator.
Choćby po to, żeby jak najdłużej był spoko ;-)
Ok. Czy teraz przy wlanym ceramizatorze można zastosować tan preparat co przedstawia KamilW
Uzylem stwierdzenia "zajechany silnik" nie pod katem Twojej osoby tylko ogolnie- bo czesto slysze wypowiedzi ze dany uszlachetniacz nie dziala bo zalany do silnika w stanie agonalnym jak na zlosc nie pomaga- wtedy na takie akcje niestety jest juz za pozno.
Osobiscie zalalem Ceratec (Liqui Molly) do kilku beemek- benzyny M60, M62TU i diesle M57, N57 w kazdym minimalnie poprawila sie kulutra pracy i spadlo spalanie- mi to wystarczy. W kazdym byl dobry jakosciowo olej a same silniki w nienagannym stanie.
O co Ci gregor.26 chodzi.
Tak jak napisałem na pierwszej stronie, również potwierdzam poprawę pracy silnika po Ceratecu LM, stosowałem w wielu autach. Jest ciszej i zmniejsza się spalanie bardzo wyraźnie.
A kasę się wydaje po to, żeby jak najdłużej było dobrze, czy to tak ciężko zrozumieć. Ten środek nie służy do leczenia, tylko profilaktyki. Jeżeli dla Ciebie to jest tak dużo i się nie opłaca, to po prostu nie kupuj, ale pozwól zastosować innym.
Czy moge wlać ceramizator na stary olej czy koniecznie na nowy?
Z tego co wyczytałem to lepiej wlać jak jest olej świeżo po wymianie
Lepiej w świeży olej bo on potrzebuje trochę pobyć w silniku żeby utworzyć tą powłokę.
Juz miałem kupić liqui moly ceratec http://pages.ebay.com/link/?nav=item...d=310837700400
ale znalazłem
Liqui moly mos2
Niech no ktos powie czy to tak samo dobre? http://pages.ebay.com/link/?nav=item...d=221376144838
Ja bym wziął ceratec działanie podobne mają te produkty ciężko stwierdzić który jest lepszy.
Panowie czy do skrzyni biegów też jest dobry taki preparat? bo jest jeszcze taki specyfik http://liquimoly.sklep.pl/pl/p/Racin...il-Additiv/123
mos2 lałem do hondy i nie widziałem różnicy, poza tym że trochę oleju ubyło, potem przestałem stosować ten dodatek a kupiłem olej valvoline maxlife
Wlasnie zmieniam olej. Tą razą daje 5w30 valvoline synpower. To ktory zatem ceramizer zakupic?
Odświeżam.
Decyduje sie kupic ten ori Militec z USA. Ale ile buteleczek mam wziąć skoro w m62 wchodzi troche ponad 7 litrow oleju, czy jedna buteleczka Militec 250ml wystarczy?
Ja wlałem NULON, o którym pisałem. Przyleciał do mnie z Australii i jest rewelacyjny. Napiszę osobnego posta na jego temat, ale póki co, nie miałem kiedy podpiąć kompa, żeby jakieś screeny dać.
Powiem tylko, że w TDSie mojej pani zredukował zużycie paliwa o co najmniej 2 litry ! i silnik stał się mocniejszy , u mnie wyraźnie wzrosła moc i reakcja na gaz, silnik chodzi równiej na wolnych obrotach i zmienił się gang silnika przy przyspieszaniu.
możesz pokazać jak wygląda opakowanie tego Nulon?
czy chodzi ci o ten nulon?
http://pages.ebay.com/link/?nav=item...d=130915596889
Edit.
znalazłem twój nulon teraz pytanie mój silnik ma najechane dwieście osiemdziesiąt osiem tysięcy kilometrów to który nulon mam zamówić e10 e20 czy e30 długotrwała ochrona?, jeżeli kwalifikuje mój silnik jako zużyty to nulon e30 też będzie okej?
Ja wlałem E20, czyli taki do sprawnych silników (i to trochę za mało, bo dawka jest na 6 litrów, a ja w silniku mam 7,5). Mój silnik ma 340 tys (oczywiście na liczniku) Swego czasu, gdy NULON był dostępny w PL, używałem go w różnych autach i lałem zazwyczaj E10. Najlepsze efekty miałem w maluchu. Zamykałem w nim licznik i byłem zmuszony wymienić uszczelkę pod głowicą na wzmacnianą i przeguby półosi na sportowe, bo zwykłe się rozlatywały ;-)
Oczywiście, jeśli Twój silnik jest zużyty, możesz nalać E10, jest gęstszy i zawiera większe cząsteczki teflonu.
W każdym razie gwarantuję odczuwalny efekt.
Aha, ten z linku raczej nie lej. To chyba zagęszczacz oleju, jak MotoDoktor, tylko zapewne z teflonem.
Moj silnik jest sprawny więc raczej też zamówie e20 ale jaka jest różnica pomiędzy e20 a e30 czy bardziej lepiej by było gdybym kupił e30?
Edit.
skontaktowałem się ze sprzedawcą nulon z australii no i on mi powiedział że spokojnie mogę lać e30 i mam spokój na rok, razem będzie to kosztowało 34 dolary australijskie plus 18 dolarów za przesyłkę lotnicza więc razem wyjdzie jakieś 54 dolary australijskie co na funty szterlingi wychodzi 27 funtów, także zamawiam sobie.
tylko jeden podstawowy problem mam teraz gdyż zajrzałem na sor australijskie i tam jest napisane że dużo użytkowników podaje wątpliwość stosowanie tego preparatu i mówi że producent preparatu dupont amerykański zaprzestał produkcji tego preparatu ze względu na to że preparat nulon zatykał małe dziurki przez które ma przepływać swobodnie olej.
ale ty stosujesz ten null on więc chyba jest okej prawda?
Edit
http://www.vwwatercooled.com.au/foru...ves-89729.html
Po przeczytaniu tego artykułu zaleje jednak militec1.
Właśnie militec, który zupełnie nie działa spowodował wycofanie z rynku polskiego Nulon. Z zatykaniem filtrów, to wg mnie jedna wielka ściema. Stosowałem Nulon, i to ten gęstszy, w kilku różnych autach: F126P, Mercedes 240D, VW Passat 1,3 B, Ford Sierra, Merc 190D, BMW 320, BMW 525, BMW735, a teraz w swoim i we wszystkich przypadkach zanotowałem duży przyrost mocy, zmniejszenie zużycia paliwa, zrównoważenie sprężania w cylindrach, a w przypadku MF i VW (powrót z DE bez ciśnienia oleju, stojąca pompa olejowa) efekty nazwałbym nawet spektakularnymi.
Co do zatykania... Czy Ceramizer nie zatyka filtrów ? Pewnie nikt tego nie badał, ale jego skład sugeruje wypełnianie rys i szczelin, a więc i otworków w filtrach ;-)
Nulon działa inaczej. Jego cząsteczki są na tyle małe, żeby przedostać się wraz z cząstkami oleju przez otwory filtra i nie wypełnia rys, ani nie szpachluje ubytków. Po prostu zmniejsza tarcie między ruchomymi elementami, tym samym powodując wolniejsze zużycie wszystkich elementów ruchomych.
Ja ten preparat sprawdziłem i z pełną odpowiedzialnością, POLECAM.
Nulon z Europy został wycofany głównie przez naciski "zielonych", którzy twierdzili, że teflon ze zużytego oleju będzie zagrożeniem dla środowiska.
Jakoś w Australii, ani w Indiach, gdzie jest powszechnie stosowany zarówno w użytku cywilnym, jak i w sporcie motorowym, nikt nie notuje przypadków zatykania filtrów.
Myślę, że powinieneś zamówić jedno opakowanie i jeśli nie zauważysz efektu, zjem swój filtr powietrza ;-)
A na MILITEC, szkoda kasy. Poza zmianą zapachu oleju, nic nie robi.
na nie jestem przekonany do tego że miliczek nie działa ze względu na to że mój brat dodał dwie uncje do mostu przedniego w jeepie i most przestał mu huczeć. Do lał militec do silnika i silinik sie wyciszyl.
Tylko on zalal militec na UK w takiej podłużnej bialej butelce. Nie wiem czy będzie różnica cxy nie ale jutro zmieniam olej i wleje na razie militec1.
Twoja wola ;-) Ja go lałem kilka razy i nie zauważyłem różnicy, poza smrodem, jak olej się nagrzał.
Hej mcdziubek a co się dzieje że chcesz stosować taki środek tak pytam z ciekawości?
Nic sie nie dzieje ale chyba nie zaszkodzi. Ponoc milutek poprawia prace silnika ale nie zawiera teflonu
A co zawiera ? Bo środki ulepszające olej już masz zawarte w oleju, więc po co je dokładać ? Czemu wszyscy się tak boją teflonu ? Wyrzućcie z domu patelnie i garnki, bo jeszcze sobie zaszkodzicie, hahaha.
Ja chyba nic nie doleje bo wlasnie zalalem swiezym Valvoline SynPower 5w30 i silnik ucichł. Wspaniale chodzi.
a wcześniej jaki miałeś olej? bo ja mam teraz maxlife i zastanawiam sięnad synpower mst
Wcześniej Fuchs Titan Gt1 pro c3 5w30 miałem.
Teraz SynPower 5w30 Valvoline i olej w specyfikacji API SL czyli ideolo dla beny.
Dwa inne oleje wydają sie byc lepsze - Millers API SM oraz najdroższy Amsoil API SN. Ale dla naszych silników spec API SJ juz jest super.
Nastepnym razem leje Amsoil.