Przy obciążeniu schodzi i do 90 stopni. Kiedyś był na forum link do charakterystyki pracy termostatu, ale to parę lat temu i chyba już nie znajdę na komputerze (bo pamiętam, że siągałem).
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Wersja do druku
Przy obciążeniu schodzi i do 90 stopni. Kiedyś był na forum link do charakterystyki pracy termostatu, ale to parę lat temu i chyba już nie znajdę na komputerze (bo pamiętam, że siągałem).
Pytam z ciekawości. U mnie jest 94-97.
Jak ostatnio jeździłem na wakacje autostradami (niestety nie przez Niemcy i za bardzo nie mogłem pogonić) to schodziła mi do 93-94 stopni (auto bez lpg).
Ja mam LPG i różnicy w temp. silnika nie zauważam.
Teoretycznie nie powinno być. Dodam jeszcze, że trzy lata temu wymieniałem chodzić ę w ASO w Austrii i od tamtej pory mam też oryginalny płyn zalany.
Odpowietrzać układ należy na wl stopniach 32 i minimalnym nawiewie.
Temp otwarcia oryginalnego termostatu to 95" także 95"-115" to norma. Przy 115" to powinieneś juz wysłuchać wiatrak klimatyzacji który włącza sie wspomagajac chlodzenie.
Jezeli to nie pomoże to sprawdź czy pomiędzy chlodnicami nie ma syfu po polowe bo i tak sie zdarza po wielu latach.
Poza tym uważam, ze przy tych silnikach dla bezpieczeństwa powinno sie założyć termostat otwarcia 85" i jeździć bezpiecznie dla silnika i jego osprzetu ;)
A może po prostu wywalić termostat i zostawić otwartą rurę...
Wtedy pewnie bedzie niedogrzany a to podobno tez nie zdrowe dla silnika no i ogrzewanie byloby slabsze.. W Galancie kiedys nie mialem termostatu to w zime przy zaslonietej na maksa chlodnicy nawet w korkach do 90* nie dochodzilo, a podczas normalnej jazdy ogrzewanie wialo raczej cieplym niz goracym..
A co z tymi termostatami, które otwierają się przy 85C? Kiedyś mi się obiło, że ktoś do M60 czy M62 montował taki termostat?
Po zamontowaniu termostatu 85 stopni, M62 chodzi w granicach 90-95 stopni.
A co to jest właściwa temperatura?
W M62 ze względu na ekologię podnieśli temperaturę pracy. Wiadomo co się dzieje z uszczelkami, gumą, plastikami w wysokich temperaturach...
JA każde swoje M62 przerabiam na 85 stopni, znam kilkanaście innych samochodów w których także jest to zrobione. Kończą się problemy z pękaniem węży, rozwalaniem chłodnic itd. Szczególnie chwalą sobie ludzie z automatem, który chodzi płynniej dzięki niższej temperaturze oleju.
To albo ja mam w moim M62 zmieniony termostat na 85C, albo jest cały czas otwarty. Po nagrzaniu i bez względu na styl jazdy temp. płynu kształtuje się pomiędzy 92-97 stopni...
dray czy mógłbyś opisać lub podesłać link do opisu w jaki sposób zamienić elektryczny termostat na zwykły w M62?
Dray posiada wiedzę w jaki sposób zrobić taki "tuning" i jest 20" mniejsza temp, ale czy ją zdradzi - myśle, ze nie bo jest to słodka tajemnica mechanika ;)
ratovnik, Ty masz m62TU?
Termostat 85 stopni do M62 trzeba znaleźć sobie w ETK i kupić (e31).
Jeśli nie mamy vanosa wszystko jest p&p, jesli mamy vanos przekladamy sam termostat bez obudowy i tyle.
Obecnie mam błąd połączania z termostatem (wtyczkę wymieniałem jakiś czas temu, teraz sporadycznie błąd powraca, pewnie kostka termostatu ponownie zaśniedziała). Odłączę wtyczkę z ciekawości i zobaczę jak wówczas :)
Póki co po nagrzaniu silnika temp. mam od 93 do 96, czasami 97, więc jest gitara :)
I już wszystko jasne czyli uszczelka pod głowicą auto już stoi u mechanika i w tygodniu będzie gotowe. Ale teraz mam pytanie kolega dray pisał o termostacie np. od e31 który ma temperaturę 85 stopni może ktoś podpowiedzieć gdzie taki dostać oprócz ASO i czy naprawdę podejdzie on do m62b44 bez żadnych przeróbek? I jeszcze jedno pytanie żeby nie zaczynać nowego tematu. Chcę dolać oleju do skrzyni czy może mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić i jaki olej kupić do m62b44 automat 1996r. Skrzynie jak na razie chodzi ok nieraz może lekko szarpnie i przy zimnym aucie trochę przeciąga biegi nie chcę wymieniać oleju bo nie wiem czy kiedyś był wymieniany tylko chcę zrobić dolewkę. Dzięki
Skrzyni Mobil LT 71141
Ewentualna modyfikacja termostatu
Gotowy zestaw do silnikow m62
Zarowno bez jak I z vanosem
http://item.mobileweb.ebay.co.uk/vie...d=181282812061
Ja wybralem tala opcje.
No i w środę prawdopodobnie odbieram auto z warsztatu troszkę się to przeciągnęło z racji tego że po sprawdzeniu głowicy na szczelność okazała się być pęknięta. Cena jaką muszę zapłacić to 4600zł za obie głowice oczywiście z fakturą i gwarancją powieccie co myślicie o tej cenie czy nie jest trochę zbyt wysoka ma ktoś doświadczenie w remoncie głowic i pamięta ile zapłacił? Jest to cena za robociznę razem z częściami uszczelki, jakieś uszczelniacze itd.
Ja ostatnio montowalem termostat 85*c i temperatura w korkach 92* w trasie 88* ( stary pękł ) Silnik M60
I jak to jest z tymi termostatami? Mam m62tub44. Trzeba zamawiać z ebaya kit na 80* czy może termostat od m62 11 53 1 742 964 pasuje bez przeróbek ?
Montuj z 740d, jest na 88", albo z 840 Australia który jest na 85".
Termostat z 740d jest dla silnika M62b44 plug&play?
Jeśli mozna prosić o numer katalogowy. Chyba ze pasuje od każdego rocznika w 740d?
Znalazłem.
*11 53 1 745 476 / 95°C Thermostat
*11 53 1 742 964 / 85°C Thermostat
Który najlepszy?
Termostat z 4.0d pasuje bez żadnego z wyjątkiem braku w nim "grzałki" której poprostu nie podpinasz i jest na 88".
grabol, a ten termostat od 740D ma montowanie na cymbał czy na szybkozłaczke?
Ten od m62 w 840i ma na opaskę i do m62tu nie podejdzie bez kombinowania
Jak jest z tym od 740D ?
Z 740d jest montowany na szybkozłączkę, a z 840 na cybant, dlatego z niego wygrzebujemy tylko wnętrze.
A ten z 840i ten 85 stopni to tez trzeba cos wygrzebac żeby włożyć do m62b44?
Hmm, Panowie, jak mam obecnie 93-95 oC to jest sens wymieniać na ten 85 stopniowy termostat? On daje realnie 85 stopni podczas działania czy jakoś wiele więcej?
A co to znaczy że masz 93-95? Nigdy nie przekracza Ci tych wartości? Jeśli tak to albo już masz 85 stopni , albo masz całkiem wydłubany.
Przy termostacie 95 temperatura dochodzi czasem do 110 a bywa i jeszcze kilka stopni więcej.
No to w takim razie albo mam przelot zamiast termostatu, albo ten na mneijszą temp.
Z reguły jest 93/4, czasami skoczy do 95.
tak czytam te posty dotyczące tej wysokiej temperatury i nie wiem czy coś nie tak macie panowie z układem chodzenia czy o co to chodzi. Ja mam założony ori termostat na 105 st i nigdy ale to nigdy nawet w największe upały i korki nie miałem wiekszej wartości na zegarach jak 109st. Jak mam 109 st to zaraz w zasadzie spada do 107 i słychać wyraźnie wisko. Podczas jazdy normalnej mam 106st. jak upalam trzyma 85-89 st. Być może jest to sprawa tego że mam auto z włoch i może tam były wisko inne montowane albo soft to grzania grzałki w termostacie. A jak włącze klime w temperaturze zewnętrznej powyżej 20 st to w zasadzie jest cały czas 90 st. na zegarach
drey wg mnie to przy termostacie 95 st temp 110 st to raczej może się zdarzyć ale przy chyba albo zapchanej chłodnicy albo mało sprawnym wisko. Ja mam jeszcze e39 z motorem 2.8 i tam jest termostat 92 st i nigdy też w największe upały i korki nie zdarzyło mi się aby silnik miał więcej jak 100 st.
Przeceiż jak termostat się otworzy i nagrzewa się chłodnica to wisko swoją bezwładnością jak jest rozpięte i tak minimalnie na siebie ciągnie powietrze z chlodnicy i w pewnym momencie jak się zagrzeje musi się zapiąć a jak jest mało sprawne to będzie dłuższa zwłoka i wtedy temp może dochodzić do 110st i więcej. Ja na próbe kiedyś wyciągnąłem temorstat z e38 to przy 85 st na zegarze to wisko już strasznie dawało się we znaki.
Moja także trzyma sztywno 106 stopni, ale koledzy chcą zmniejszyć temperaturę, aby zwiększyć trwałość jednostki i ograniczyć ryzyko przegrzania.
nie no ja wszystko rozumiem ale 95 st termostat to malo prawdopodobne aby 110 st i więcej się pojawiało przy sprawnym układzie chłodzenia ( chłodnica -wisko). U mnie jak jest 109st na zegarach i otworze maske to wiadomo że wisko się nie zapnie tak jak przy zamknietej i momentalnie rusza wiatrak od klimy.
dokładnie po to jest ta cała modyfikacja, bo w tych silnikach problemem jest właśnie praca w bardzo wysokiej temperaturze.
Ja mam założony właśnie teraz termostat z 740d i średna temperatura przy dzisiejszej temp na dworze jeżdżąc po Warszawie wynosi 94-96 stopni. Więc 94 czy 96 to nie 106 czy 116...
Modyfikacja nie jest droga bo ori termostat kosztuje coś około 320 zł (zamienników nie ma), a można łatwo zbić te kilkanaście stopni... Także ładujcie takie termostaty do swoich m62