http://zapodaj.net/7ac64a1ca46c7.jpg.html
Wersja do druku
No to kosmos.....Do tej pory nie wiedziałem że są droższe miejsca niż ASO a jednak.....są jeszcze droższe ASO ha ha
Ps: ja bym na twoim miejscu zwrócił ten towar i kupił termostaty od chłopaków z naszego forum (sklep) mają bardzo dobre ceny na termostaty, niedawno się ich pytałem jest w wątku "tutaj pytaj o ceny" popatrz sobie
Breczko to jesy ASO w bialymstoku. Termostaty mam juz u siebie, w UK. I tak jest taniej o jakies 150zl niz tu w aso...
JAk są w UK to trudno co nie zmienia faktu że cena niewiarygodna:mad2:
Co najciekawsze przez telefon cena oscylowala w okolicy 300zl.
Jakies praktyczne porady przy wymianie termostatow? Sam sie za to biore bo mam troche czasu a niechcialbym sie wkurzac przy jakichs pierdolach podczas wymiany :)
Ja nie pomogę bo wymieniali mi w warsztacie, co mogę podpowiedzieć to kup ze 2, 3 litry płynu bo zapewne coś wyleci....
Zauważyłem ze auto pali mi chyba coś za dużo i wchodząc na ten wątek kilka dni temu pomyślałem ze może sprawdzę jak szybko grzeje mi sie motor bo odnoszę wrażenie ze cały czas swieci sie "pierścień" gaśnie rzadko i to po bardzo długim czasie jazdy... i przejechałem właśnie 15km w mieście w ciagu 20minut a temperatura jaka osiagnął plyn wyniosła maksymalnie 72* - chyba diagnoza prosta?
Kurde tak sobie przeglądałem temat i dzisiaj myślę sobie przejadę się moją Dolores i sprawdzę temperaturę.Po przejechaniu 5 km wszedłem w ukryte menu poszukałem temp silnika i tu peszek ... w sumie zrobiłem z 15 km, momentami przycisnąłem troche a temp wahała się między 58-61 stopni i więcej nie uzyskałem.temperatura zewnętrzna 8,5 stopnia.Co o tym myślicie? Sprawdzać sprawność czujnika cieczy czy od razu brać się za termostaty? Zaznaczam że w związku z wyższą temperaturą zewnętrzną silnik pracował beż wspomagania przez webasto.
Ja stawiam u siebie na termostaty, bo to może być chyba jedyny powód tego że silnk się nie dogrzewa, i dlatego odkąd zakupiłem auto nie mogę pogodzić się z tym że zalewam go za 100zł i wyjeżdżam ok. 150km w mieście po czym zapala się rezerwa… - to już chyba nie jest normalne żeby palił 15L/100 (przy spokojnej jeździe).
Mam jeszcze pytanie, ile mniej więcej kosztuje wymiana tych dwóch termostatów - oczywiście mam tutaj na myśli cenę średnią.
Arman 72 stopnie to trochę mało ale czy to była maksymalna wartość jaką osiągnąłeś? może zbyt krótko jeździłeś?.....Jeżeli maksymalna to zapewne któryś bądź oba termostaty...ten Agr jest bardzo łatwo sprawdzić jest on na górze na wierzchu z głównym już trochę więcej roboty.
Misiek u Ciebie podobnie jak u Armana spróbuj porządnie zagrzać silnik i jeżeli temp będzie ok 70 stopni to raczej diagnoza będzie prosta. Jedyne co u mnie budzi wątpliwości to to że jechałeś bez webasto i to może powodować że silnik może się nieco dłużej grzać.
Na koniec wspomnę że u mnie po niedawnej wymianie termostatów temperatura silnika oscyluje między 88 a 92 stopnie i zegary gasną po kilkunastu minutach jazdy.
No tak, tylko że moje auto jak stanęło to podnosiło się*do 70-72c a jak zaczynałem jechać to spadało znów do np. 68 - on powinien się nagrzewać cały czas i iść*w górę…
A ile zapłaciłeś za tą wymianę mimo wszystko?
No to jak piszesz - silnik się nie dogrzewa i zapewne termostat albo dwa są do wymiany u mnie było podobnie 68 do 72 stopni.....po wymiane termostatów 88 - 92 stopnie. Za wymianę cena powinna oscylować w granicach 100 do 150 złotych.
To jak robić, wymienić od razu obydwa, czy może wymienić ten co jest "pod ręką" a jak ten nie pomoże to wymienić*też ten drugi? Bo z tego co wiem to zaleca się wymieniać od razu obydwa.
Widzisz to wszystko zależy od podejścia i możliwości finansowych. Ja stwierdziłem że wymienię dwa bo założyłem że zrobię to raz i będę miał z tym na zawsze spokój. Jednak jak ktoś liczy się z pieniędzmi zawsze może sprawdzić i może wadliwy jest tylko jeden.
A co do samych termostatów to ten Agr jest firmy Behr i na alle można go kupić już za ok 75 zł jest on identyczny z oryginałem tylko ma starte znaczki BMW, natomiast ten główny to kup w serwisie lub od chłopaków z silesii mają dobre ceny.....Ja w Aso Fus w Wawie mam zniżki i za głowny zapłaciłem coś ok 140zł.
Czyli całkiem niezłe te ceny, tragedii nie ma.
Ten który jest właśnie łatwiejszy do zrobienia to jest właśnie ten który kosztuje mniej tak? A ten główny jest bardziej schowany?
Może jednak zmienię ten z łatwiejszy dostępem, przejadę się - jak nie pomoże, to wymienię*od razu główny.
Bo nie ukrywam, chciałem wymieniać dwa na raz, ale jak mam zmieniać coś*co może jeszcze chwilkę pochodzi to może go pozostawię.
Tak, ten tańszy to górny Agr wymiana to jakieś 15 minut....U mnie uszkodzony był dolny (główny) ale i Agr też nie domagał więc wymieniłem dwa.
Dzięki wielkie.
Chyba wymienię obydwa. Może wówczas jednak to spalanie mi spadnie do tych przynajmniej 12L/100km…
Powiedz mi jeszcze jak to u Ciebie wygląda pod tym kątem (spalania) na dzień dzisiejszy?
spokojnie powinienes zejsc do 12l/100km (mowa o mieście oczywiście) przy sprawnych termostatach
ja wymienialem jakis czas temu (jest moj temat na forum - poszukaj)
auto mi sie nie dogrzewalo - dochodzilo do 70st.
po wymianie termostatow po przejechaniu ok 4km pierscien z zegarow znika i po dodatkowych kilku km temp wynosi 89-90st.
termostaty sa wazne ze wzgledu na dpf, a dokladnie proces jego wypalania, ktory zachodzi tylko przy odpowiedniej temp silnika
pzdr
Kurczę u mnie co do spalania to nie jest źle bo w trasie tydzień temu (Gdynia-Olsztyn-Gdynia 400km) spalanie wyszło 8 l na 100km nawet nie całe przy prędkościach średnio 130-140 no i ze dwa razy złoty osiemdziesiąt na kilka minut :D, natomiast w mieście (Gdynia ,średnio zakorkowane-nie wiem jak to inaczej porównać) spalanie wychodzi między 11-12l raczej z tendencją na 11) nie szaleje ale też nie jeżdzę jak emeryt :D Spróbuję jeszcze raz sprawdzić jutro temperature na dłuższym odcinku i dam znać co i jak.
Nie chce wywoływać kolejnej polemiki co do spalania...... ale napiszę jak jest u mnie - nie wiem czy jeżdżę jak emeryt czy może dopracowałem technikę jazdy ale nigdy moją Bunią nie przekroczyłem 10 litrów (według wskazań kompa w I-drive) nawet w mieście, minimalne spalanie jakie osiągnąłem w trasie to 6,4 a spalanie ok 7 litrów to norma na trasie tak do 130 km/h. Teraz w komputerze średnie spalanie mam na poziomie 9,4 (I-drive) a robię bardzo krótkie odcinki dosłownie kilku kilometrowe więc silnik się nie dogrzewa i pali zapewne nie mało.....Takie dane pokazuje mi komp......nigdy nie sprawdzałem na zasadzie zatankowania do pełna i następnie przejechania 100 km i dotankowania. Może mam coś popsute albo jeszcze coś innego ale takie mam wskazania kompa i już :-)
Ale jak zatankujesz np. 100zl - to jesteś w stanie zrobić za to 200km w mieście?
Powiem szczerze że nigdy nie zwracałem szczególnej uwagi na to. Tankuję przeważnie za 200 300 zł i teraz przy następnym tankowaniu spróbuję zwrócić uwagę na kilometry i jak to wychodzi i zdam relację co mi wyszło. Jednak jeżeli by się kilometry nie zgadzały co do ilości zatankowanego paliwa to zapewne zwróciłbym na to uwagę.
Jak powiedziałem tak zrobiłem i sprawdziłem dzisiaj dokładnie jak silnik się rozgrzewa.Ze względu na niższą temperature zewnętrzną (3.5 stopnia) pomagało webasto.Więc tak : auto po dwóch km miało już temp 55 stopni czyli bardzo szybko natomiast od tego momentu bardzo długo próbowałem go rozgrzać (jazda po mieście) i temp z trudem doszła do 65 stopni poczym spadła do 58-60 i tak już się utrzymywała cały czas.Tak więc chyba dojdzie mi wymiana termostatów.
Mamy chyba identyczne problemy z tego co widzę :)
Termostaty zamówione, ten od AGR zamówiłem BEHR (chyba dobrze napisałem) a tamten drugi Delfi? - jakoś tak. Chyba może być? Nie powinno być problemów?
Mam nadzieje przynajmniej że żadnych skutków ubocznych to nie wygenerowało że tak jeździłem chwilę w pełni nieświadom...
A czemu główny nie Aso...? chyba w cenie nie ma wielkiej różnicy a mimo wszystko byłoby na pewno lepiej i pewniej....Tak jak pisałem cena głównego w Aso bez zniżek to 166zł.
Z tego co czytałem na forum to niedogrzewanie się silnika jest mocno nie wskazane ale skoro jest u Ciebie że silnik działa dobrze to znaczy że nic się raczej nie stało.
Dzwoniłem do ASO dzisiaj 160-170zl jakoś powiedzieli mi za ten od EGRu. Za główny ok 250...
Są ASO drogie i ASO droższe od tego drogiego :)
Mieć auto za ponad 50 tysi i szukać oszczędności na ori częściach za 400 zeta ?? .......... no comment.
To co tyczy się termostatu AGR - jest zamówiony BEHR, który jest odpowiednikiem ORYGINAŁU, termostatu głównego w ASO nie mieli na stanie - tutaj nie chodzi o te 100zł Kolego.
Mieć auto za "50 tysi" tak jak Ty to nazwałeś - to jedno.
Drugie - mieć 7er za "50tysi". (Choć ja zapłaciłem dużo więcej, ale to nie o tym mowa).
Nie oszczędzam na tym aucie, staram się je serwisować "mądrze" - jakkolwiek to zrozumiesz.
Zakupiłem termostat "inny" niż w ASO - nie kupiłem używanych klocków z używanym filtrem abym nazwał to oszczędnością.
Auto też mam serwisować TYLKO w ASO aby nikt nie pozwalał sobie mówić później "Oszczędny"?
Zapłacić 900zł za wymianę czegoś, co każdy mechanik wymieni za 100-200zł?
Choć chyba 90% użytkowników 7er na tym forum auta serwisuje w nieautoryzowanych warsztatach na lepszy czy gorszych zamiennikach (sprawa indywidualna).
Jeśli się mylę, to przepraszam. Nawet nie wiedziałem że mamy tak bogatą społeczność - mimo to że i nawet najbogatszy oszczędza.
Arman spoko, Tequile poniosła trochę fantazja i może nie do końca zrozumiał przekaz naszej rozmowy....
Na to wygląda ;)
Arman kupilem nowy termostat Berha i po 3 miesicach, jak przyszla zima wyrzucilem go do kosza. Znajomy ma sklep motoryzacyjny i mowil, ze czasami wracaja do niego wlasnie. Rozwaz zakup oryginału.
@ Arman, nie podważam Twojego dbania o samochód, nie mówię też że serwisowanie poza ASO jest czymś złym, nie neguję zamienników itd. Napisałem o oszczędności, która akurat w tym przypadku wydała mi się dziwna, jeśli na pierwszy montaż idą faktycznie takie same części to OK, nie miałem takiej wiedzy.
Co do oszczędności wśród tych bardziej zamożnych to temat rzeka, niestety zjawisko coraz częstsze - mam dużo i niech tak zostanie, nie ważne jakim ( późniejszym ) kosztem....
@ MC1, przekazu nie było żadnego, poza dyskusją o zróżnicowanych cenach w ASO, tak że moja fantazja nie miała nawet minimalnego pola do popisu ;)
Termostaty wymienione. Narazie jest wszystko super i chyba spalanie tez zdecydowanie spadlo...
Jedynie nie moge w to uwierzyc ze jezdzilem tak tyle czasu...