heh dużo samochodów zagazowali i podejrzewam ,ze jakieś e32 3.0 się napatoczyło już we wtorek mam dopiero wolny dzien i wtedy bede w stanie coś napisać :)
Wersja do druku
heh dużo samochodów zagazowali i podejrzewam ,ze jakieś e32 3.0 się napatoczyło już we wtorek mam dopiero wolny dzien i wtedy bede w stanie coś napisać :)
M30B35 kolego Neuf ;)Cytat:
Zamieszczone przez Neuf
Dzisiaj mnie szokło.. instalacja KME w łodzi ten serwis co raven pisał wołają 6500zł.. cena poprostu mnie powaliła..
a tak przy okazji ktoś wie co to za instalka?? dobra czy raczej jak się uda... Jedyna racja za tym warsztatem to że szef jeździ 750 i był konkretny w rozmowie..
Czy mowisz o chlopakach z ul.Rzgowskiej 44 gdzie włąsnie syn jezdzi 750 a ojciec e34 (jak i pozostali pracownicy same BMW posiadaja :P )Cytat:
Zamieszczone przez Kronos
tak dokładnie.
..ja raz mialem e39 535 z instalką BRC i powiem szczeze ze nigdy wiecej co chwilke sie cos pierdzielilo za instalke dalem ponad 7 tys zl i nie bylo miesiaca abym nie podjezdzal z reklamacją ......ja sie juz wyleczylem z gazu ale to tylko moja opinia..........
odgrzeje troche stare kluchy ;)
Minelo troche czasu, czy Ci ktorzy planowali zalozyli instalacje? Jakie sa efekty?
Pisaliście o Łodzi, Śląsku, Białymstoku i jeszcze Tervin, który przez dwa lata testowal swoja instalacje jest z Jeleniej Góry, a możecie polecić cos bliżej Warszawy? Chce zainstalowac gaz do swojej 750, ale wolalbym to zrobic gdzies blizej, zeby pozniej serwisowac ja tam gdzie byla zalozona, albo moc zlozyc przynajmniej jakas reklamacje. Swoja droga 100km na gazie kosztuje 50pln, a na benzynie u mnie srednia 16, wiec 16x4,5=72, 22pln na 100km
12000pln za instalke/(22pln/100km)=54'500km, do gazu dochodza inne koszty, czestszy serwis, butla, wiec po jakichs 70kkm powinno sie zwrocic, w moim przypadku okolo dwa lata, to sporo... zastanawiam sie powaznie
Pawior u nas guru od gazu jest sebek. ludzi jeżdżących na gazie w 750 jest niewielu. Moim zdaniem jeśli instalka ma ci się zwrócić w ciągu aż dwóch lat to jest to nieopłacalna sprawa . Bo co z tego że sie zwroci? a gdzie zysk?chyba niewarto. Poza tym daj fotki swojej beemki w dziale "przedstaw się" i daj jakis opis swojej osoby, żebyśmy wiedzieli co ty za gość? ok?pozdro wiku
Nie przesadzaj WIKU - nie znam sie na tym az na tyle zebys mogl mnie nazywac GURU.
Jest u nas paru uzytkownikow ktorzy znaja sie na tych sprawach.
Ja osobiscie nie zdecydowal bym sie na instalacje gazowa w 750 - z powodu wysokich kosztow.
Do tego dochodzi fakt ze decydujac sie na sekwencje musisz zainstalowac dwie osobne instalacje (po jednej na 6 cylindrow).
Dodaje ze sa to dwie osobne jednostki - ktore - powinny w miare mozliwosci byc identycznie skonfigurowane.
Nie twierdze ze jest to niemozliwe . lecz moze przysporzyc problemow.
Patrzac na czeste problemy przy - w miare prostych instalacjach - do V8, musisz wyjsc z zalozenia - ze tutaj stopien trudnosci bedzie postawiony jeszcze wyzej.
Trudno bedzie znalezc dobrych profesjonalistow do tego zadania, choc niejeden bedzie twierdzil ze nie ma problemu - az zaczna sie problemy i beda twierdzic ze to wina samochodu :D
Napisz jeszcze prosze jaka masz wogole 750tke e32 czy e38 ?
Z tego co wiem - alternatywa do tego silnika - byla by instalacja II generacji z zainstalowanym BLOS´em (http://www.allegro.pl/item356373651_...er_zestaw.html) - duzo mniejszy
koszt instalacji i w miare dobra praca i dynamika silnika poprzez technike BLOS´a.
No ale wybor nalezy do ciebie. Wez takze pod uwage ze niedlugo podskoczy akcyza na gaz :?
a wiec ja musze zabrac głos.mam e-38 750i 95rok. instalacja BRC(cała-nie składanka różnych firm dla obnizenia kosztów) dane instalacji:
reduktor BRC typ:GENIUS
wielozawór typ:BRC-EURO,SEQUENT 56.
przejechałam ponad 10000....ani jednego telefonu do gazownika.
oczywiscie goscia znalismy juz długi czas jest rowniez elektronikiem, zalicza wszystkie mozliwe szkolenia....gosc wie co robi :)
jeslem super zadowolona, nawet nie czuc ze auto jest na gazie.instalacja jest sekwencja kaskadowa-oczywiscie dwie :D . no coz koszt :sad: . sa glosy ze sie nie opłaca...hmmmmmmm jesli masz akutat zbedna gotowke to czemu nie ale jesli masz zamiar pojezdzic autem jakis czas.
duzy wydatek na raz ale za to spoko luzik - jazdzisz gdzie chcesz :D :D :D bez zbytniego liczenia ilosci papierkow w portfelu.
oczywiscie musisz bezgranicznie miec zaufanie do gazownika jesgo zapewnienia o jego wielkim doswiadczeniu niech Cie nie zmyla. ;)
koledzy moga potwierdzic ze chodzi to super mieli okazje sprawdzic :D
A to mnie zdziwilas Casi - nie wiedzialem ze masz w swojej 750tce LPG :)
Dobrze mowisz - najwazniejsze jest doswiadczenie czlowieka ktory to zakladal.
Mozna wiedziec ile cie to wynioslo ?
aby nie wzbudzic paniki :D moge napisac Ci na PW ;D
CZEKAM niecierpliwie ;)
casi123: mam u siebie wstawione dokladnie te same klocki.. lacznie z reduktorem :)
tylko u mnie zakladal to partacz i dopiero po 7 miesiacach jako tako ona dziala:) chociaz spalanie pozostawia jeszcze duzo do zyczenia;)
maniakowy- no widzisz mamy ten sam sprzecior :D wiec w razie jakich kolwiek problemow wal na GD do mojego gazownika :D nie masz daleko.zreszta mogłys wpasc do Gdanska ;)
Wiku nie przedstawilem sie, ani nie wkleilem zdjec, bo jezdze jeszcze subaryna, a 750il e38 z 2000r z przebiegiem 220k i nowa skrzynia mam dostac niedlugo w spadku, jednak przeraza mnie wlasnie spalanie i dlatego badam najpierw ten temat.
e38 chcialem miec od dawna, jak ja nia jezdze i staram sie to robic w miare ekonomicznie to wychodzi mi srednia 16, a to troche burzy moje "poczucie swobody i wolnosci", od tego gazu uzalezniam czy ja wziac czy nie.
a subaryna jaka jezdzisz ? :)
Bo chyba nie impreza .. skoro przeraza Cie spalanie 16 :>
Ja sam sie dlugo zastanawialem na 750iL
Ale to jeszcze nie czas ;-)
Koledzy. Na gaz to są na pewno kuchenki gazowe i zapalniczki. A z samochodami jest różnie. Jedno auto będzie dobrze znosiło jazdę na gazie w innym będą problemy. W końcu ten co wymślił i skonstruował ten silnik nie przewidywał, że będzie on zasilany gazem. A po drugie po co kupować samochód na utrzymanie którego nie będzie nas stać i trzeba będzie szukać oszczędności.
Znowu wątek o wyższości benzyny/ ON nad LPG? :roll:Cytat:
Zamieszczone przez joebar
Kolego- temat dotyczy zupełnie czego innego. Sam jestem bardzo ciekawy instalacji LPG w V12 bo to wymaga od gazownika wytężenia wszystkich zmysłów i umięjętności, żeby to chodziło jako tako. Nie chce nazwać tego majstersztykiem, ale zestrojenie dwóch osobnych instalacji na jednym silniku to dość kompleksowy i zaawansowany system.
Już kiedyś był pokazywany na forum: AC Schnitzer GP3.10 ConceptCytat:
Szczególnie polecam fragment: "Pojazd ten zbudowany został na bazie serii 3 coupé. A pod maską tego seledynowego "potwora" znajduje się dziesięciocylindrowa jednostka napędowa z BMW M5". Jak widać LPG może być zamontowany do tak wyrafionowanej konstrukcji jaką jest najnowszy silnik M-Power V10, nie konstruując go specjalnie pod kątem LPG.
Mam nawet blade podejrzenie do tego, gdzie wysposażono ten silnik w instalacje LPG (firma znajduje sie po drugiej stronie ulicy, na przeciwko AcSchnitzera) i jeśli tak rzeczywiście jest, to moge Cie zapewnić, że przy robocie byli ci sami inżynierowie, którzy zajmują sie seryjnymi silnikami w BMW (jednak wątpie w to mocno, bo M-GmbH to nie BMW).
Obecne systemy zasilania LPG są tak samo zaawansowane jak systemy wtrysku benzyny i nie wiem skąd wziął sie mit, że LPG sie do silników nie nadaje. Mnie wystarczy, że tak znany producent jak AcS zamontował gaz do silnika wybitnie sportowego (seryjnego) i sie pod tym podpisał.
A po trzecie: nie widze powodu, dla którego należałoby dawać sie wysysać pazernemu państwu i koncernom paliwowym tylko dlatego, że człowiek od urodzenia odczuwa potrzebe podróżowania ;) . Patriotyzm? Hehehe---> patriotyzm to rodzina i własne podwórko a nie jakieś urzędasy. E38 to fajny samochód, ale to tylko samochód i ma służyć człowiekowi a nie na odwrót. Znam lepsze sposoby na wydawanie biedronek :P , niż filantropia w stosunku do szejków w Kuwejcie.Cytat:
Wątek o LPG w 750i będe dalej śledził z zainteresowaniem, bo jest mega ciekawy.
Pozdro
Owszem Trolu impreza, ale 2.0rs 160konikow, srednie spalanie mam 11-12l i to tez mi sie wcale jakos bardzo nie podoba. A co do gazu i 750, to w BMW TRENDS jest artykul o e38, sa pokazane trzy 750 zagazowane i jedna 740. Z reszta pewnie wlascicele sa w klubie.
chyba zadna z tamtych nie ejst na forum a jak jest to nie kojarze ...
a co do imprezy .. chodzilo mi o te mocniejsze ;D stad zastanawialo mnie twoje zniechecenie spalania do 750i ;D ale teraz wszystko wyjasniles ..
Napisalem maila do firmy adgaz w piasecznie, odpisali, ze zakladali juz gaz do 750 e38 i ze sekwencja IV generacji to 7'500. Czy ktos korzystal z ich uslug?
Dzwonilem tam, gosc powiedzial, ze zakladali juz dwie instalacje do v12 e38 i ze nie ma problemu z nimi, przeglad instalacji co 15tys km, gwarancja 2 lata.
7,500 za cała instalacje????? :mad: mi to strasznie podpada........wiec uwazaj , jest to oczywiscie za mało!!!!
daj sobie spokoj z LPG :papa:
..i ta wypowiedz nie wnosi nic do tematu....dyskutowalismy juz na ten temat :( . Wiec dajmy sobie spokoj z takimi wypowiedziami.Cytat:
Zamieszczone przez Sebol
Pozdr.
Jak ja się dowiadywałem... to:
Prins VSI koszt ok. 11000...
Stag (polska instalka) 7500-8000 ...
Było to już dosyć dawno a euro od tego czasu spadło o złotówkę... więc wszystko możliwe.
Oczywiście obie instalki IV generacji... V generacja zaczynała się od 15000 więc to był już kosmos!!
Dzisiaj mnie szokło.. instalacja KME w łodzi ten serwis co raven pisał wołają 6500zł.. cena poprostu mnie powaliła..
a tak przy okazji ktoś wie co to za instalka?? dobra czy raczej jak się uda... Jedyna racja za tym warsztatem to że szef jeździ 750 i był konkretny w rozmowie..
a w kwestii cen dodaję jeszcze moją wypowiedz z 5 listopada...
znalazlem dystrybutora KME na DE i np. zestaw na V8 z norma ECE115 kosztuje 899€ + Lpg bak + montaz. Czyli cena na V12 jest b. realna. Natomiast co do jakosci to szukam jeszcze, przede wszystkim problemy.
natomiast polski sklep oferuje do V8 za 2170 + zbiornik 350zl + montaz + osprzet.
Do V12 nie ma jestej instalki, wiec montuja moze z 2 V6 (4340 zl)
Pozdr.
Tak, zakladaja dwie szustki, dwie instalki, cztery listwy wtrysku,
mam znajomego co zaklada gazy i tyz jezdzi 750 i ma wlasnie dwie zalozone, parowniki KME, komputery STAGA-300 listwy wtrysku Valteki zulte lub czerwone, twierdzi nawet ze mu zeszla w trasie do 12l gazu, ale jakos mu w to nie wieze :hihi:
i dodal ze jej nie sprzeda bo tak mu malo pali :)
ale pewne jest ze to bedzie smigac, za przyzwoite piniedze ;D
wiec odwagi te auta naprawde lataja na gazie bez problemowo ;)
Kronos 6500zl to zadne powalenie- to normalna cena za instalke do V12 ;)
Skoro do V8 koszt instalki oscyluje w okolicy 3600zl to montujac 2 sztuki wychodziloby 7200zl ;) nie zapominajmy jednak ze zbiornik idzie tylko jeden, wtryski po 3 w listwie, zuzycie "miedziuchy" takie same ;) wiec jakby dobrze pokombinowac to za 5-5,5tys moznaby zejsc :] jak znam zycie to wlasnie ten dodatkowy 1tys zl monterzy doliczaja za "podwyzszony stopien trudnosci" :D
Tak jak Sebol napisal, daj spokoj z instalka ;) Ale to moje zdanie....
Pozdrawiam
taka dyskusjia nie ma konca!
Polecam lekture calego tematu ;) To bylo juz wczesniej omawiane- nie wiem co chciales osiagnac tym postem skoro nawet nie wiesz dokladnie o co chodzi... :faint:Cytat:
Zamieszczone przez papug
wiecie ..moze to i ograniczy koszty...ale przecierz gdyby to miało być takie dobre....wyjeżdżały by z tym seryjnie z fabryki.....
wiem wiem co powiecie....ale ja swoją e-32 750 jeżdze jako codziennym autem...fakt ze jak pocisne spali wiecej jak 25 na setke...ale ...ale ona ma tak palić...to jej urok specyfika..
a zresztą...
jesli chodzi o mnie nie zrobie mojej buni takiego zabiegu...jeszce by sie na mnie obraziła:)))
Easy
Easy temat tego nie dotyczy..
tak między nami to czemu masz CB.. przecież jakby to było takie dobre to też wychodziło by fabrycznie..
Czemu 80% e38 jest obniżona z przodu czemu zakładamy 19`` lub 20`` itd itd...
Uważam jeżeli coś jest dla ludzi to trzeba z tego korzystać. Poza tym w latach 96-99 nie słyszałem o dobrych instalacjach gazowych..
A teraz to nawet już niektóre marki w tym i BMW wprowadza je fabrycznie..
well said, Kronos :)
Kronos- popieram to co napisales w 1000% :D
Cytat:
Zamieszczone przez Mięsny730 e38
i ja i ja ;D
to prawda :D czyżby producenci uwierzyli w szybkie nadejście PEAK OIL ?Cytat:
A teraz to nawet już niektóre marki w tym i BMW wprowadza je fabrycznie
juz sa auta robione na 1\4mili na gazie, z turbo smigaja na gazie, co dalej wymieniac...
takich co dalej sa anty jest juz smieszna mniejszosc ;D