no u mnie po chwili właśnie się unormowało ale dopiero jak ruszyłem. spalanie wychodzi mi około 18 litrów z wywaloną sondą.... to chyba dobry wynik patrząc na porę czy nie do końca?
Wersja do druku
no u mnie po chwili właśnie się unormowało ale dopiero jak ruszyłem. spalanie wychodzi mi około 18 litrów z wywaloną sondą.... to chyba dobry wynik patrząc na porę czy nie do końca?
18L LPG w mieśce ? Wdł mnie w normie, choć mogłoby być lepiej. Też zależy jaka jazda i automat czy manual.
M30B35 automat i niesprawna sonda i PB nie lpg
Spalanie 18 jest w normie, jeśli masz możliwość to stawiaj auto tak, żeby strona kierowcy była wyżej od pasażera - wtedy nie będzie rezerwy :D
w e34 miałem ten problem.... prawą stroną na chodniku iiiii..... zgasła i nie odpaliła... rozrusznikiem z chodnika ją ściągałem na jedynce i po jakims czasie załapała.... dotoczyłem się do stacji :D śmiechy śmiechami.... ale jaka sonda i ile może kosztować? brać bosch-a czy tani zamiennik? miał ktoś styczność?
osobiście brałbym boscha, chyba, że brak siana to nie wiem... :) http://moto.allegro.pl/listing.php/s...&string=m30b35
wiem że zamiennik jest za około 100zł.... tylko czy zamiennik poda dane tak jak należy? bo okaże się że dam zamiennik który będzie dawał złe dane i dalej nie będzie tak jak być powinno
tuczi a co sądzisz o uniwersalnej sondzie bosch-a? montowałem kiedyś do e30 ale na dosłownie 2gi dzień sprzedałem. pod nogą czułem poprawe znaczną mimo że latała na lpg..... różnica w cenie była około 100-130zł uniwersalna jak dobrze pamiętam 180zł oryginalna do e30 z wtyczką 300-320zł. podobno to ta sama sonda tylko bez wtyczki z tąd jej uniwersalność.... prawda to czy bajka? wtyczkę przełożyć to nei problem a 100zł w kieszeni to już jakaś oszczędność
Przepraszam, rzeczywiście za bardzo skupiłem się na drugiej części odpowiedzi., jednak doradzanie kupna takiego zamiennika jest błędne.
To nie jest takie proste ponieważ tych przewodów nie powinno się lutować, dlatego wydanie tych 100zł więcej nie będzie takie drogie w perspektywie kupna sondy uniwersalnej, a potem i tak kupienia drugiej, dedykowanej.
hhhhmmmm...... tam nie lutujesz.... ucinasz ori gniazdo w aucie.... idostajesz nowe gniazdo i wtyczkę od bosch-a... uzgrajasz na aucie gniazdo i na sondzie wtyczkę bez lutowania i dziąła to tak jak zwykła ori wtyczka tylko że kształt inny....
Zrób jak uważasz.
no więc tak.... wydech zrobiony.... kolejne 500zł poszło ale jak cicho i przyjemnie się jedzie.... do tego wymieniony olej silnikowy i filtr oleju. zamówiony filtr powietrza i kabinówka. Diagnostyka komputerowa na plus. Żadnego błędu wszystko sprawne włącznie z sondą (dzięki bogu). małymi krokami zmierzam do finału walki z mechaniką (podstawową). I na tym chwilowo koniec bowiem fundusze się skończyły....
Benzyną czuć po odpaleniu nie dlatego że sonda nie działa lecz..... skacze gdzieś iskra albo jest słaba i nie przepala. Cały układ zapłonowy mam już nowy. Może w sobotę uda mi się ogarnąć zapłon luz zaworowy (uszczelka nowa elring) i zawias przynajmniej przód. Do zrobienia pozostają w dalszym ciągu hamulce.... tłoczki stoją z przodu i z tyłu (od wewnętrznej strony nie hamuje). Biorąc pod uwagę że kilka rzeczy było nieplanowanych albo było droższych niż zakładałem mam braki finansowe do LPG.... mam nadzieję że uda się je jakoś załatać bo bez LPG i tak nie dam rady pojeździć bo mnie zje cena paliwa :(
znalazłem też coś co mnie trochę zmartwiło.... ognisko rdzy.... na dole drzwi kierowcy.... musze coś z tym zrobić ale chyba po zimie dopiero i 2 małe mniejsze od małego paznokcia wypryski na tylnym błotniku na rancie. Gdzie można kupić oryginalny lakier (odcień) zby później porobić sobie zaprawki?
jaki wydech założyłeś?gdzie kupiłeś?też mam teraz to w planach :) katy masz czy już wycięte?
wydech to zamiennik. taki jak na alle jest. miał być inny i używka ale okazało się że to z e30 więc nie pasował. podwójne końcówki polerowane ma ale firmy Ci nie podam bo nie pamiętam (kupiłem u tłumikarza). na allegro są takie po 260-300zł nowe. z motażem obejmami wieszakami itp policzył 500zł.... jak bym kupił na alle pewnie wyszło by mniej ale nie chciałem się bujać i znowu tracić czas..... katów już nie ma (poprzednicy się go pozbyli).
A tak z nowych odkryć w aucie.... olej nie był wymieniany w silniku od..... 2007r..... filtr knecht-a z października 2006r a filtry długo nie leżą raczej. olej czarny i śmierdzący.... nie wiem jak można przez tyle lat jeździć i oleju nie wymieniać....
Jak wam nie łapie to znaczy że być może macie za wysoko pompkę w korytku w baku albo z niego wypadła. Możecie się śmiać ale ja kupiłem kiedyś jakąś polską pompkę do 735 z 2 letnią gwarancją nie było to jakieś zupełne no name ale nazwe też już zapomniałem coś na M kosztowała 100zł i miała fabryczne parametry.
Sonda zamiennik albo od razu ci zdechnie albo padnie po dwuch miesiącach Zavoli ty masz boscha za 200zł którego założyłem miesiac po kupieniu noname za 60....
W mojej nowy bosch niby odpowiedni po numerach niestety zdechł po 3 mies i nie zachowałem paragonu była to sonda bez wtyczki od interkarsów, Teraz kupię sonde o numerze 0 258 005 313 z wtyczką i zachowam fakture jest to oryginalna sonda taka jak o numerze bmw 11 78 1 720 537 i kosztuje w ic w okolicach 300zł jeśli kupować do M30 pewną sonde to tylko tą. Można bawić się w jakieś NTK albo BOSCHE uniwersalne nawet po 99zł ja po dwóch wpadkach mysle ze to jak wyżucenie pieniędzy bo albo od razu albo za niedługo czeka cie i tak oryginał jak należy i lepiej kupić za tą kwotę sobie coś albo do samochodu. Nie twierdze ze sie nie uda z innymi ale ja poprostu juz sie przewrazliwilem i nie ufam w takie oszczednosci.
odpukać sonda działa..... zero błędów na kompie... powiem szczerze.... myslałem że będą jakieś a tu jaka miła niespodzianka....
Załącznik 5272Załącznik 5273Załącznik 5274Załącznik 5275Załącznik 5276Załącznik 5277Załącznik 5278Załącznik 5279Załącznik 5280Załącznik 5281Załącznik 5282Załącznik 5283Załącznik 5284Załącznik 5285
Na fotkach uwiecznione są wszelkie wady wizualne auta.... dół drzwi kierowcy wyłazi parch i tylny prawy błotnik oraz małe oznaki na lewym tylnym rancie (przycerka oponą plus 2 maluteńkie pryszcze). Na zdjęciu uwieczniłem też nowe zastosowanie dla drążka kierowniczego środkowego sidem jako siłownik tylnej klapy. Fotele przód.... a bynajmniej kierowcy to porażka.... ogólnie jest co przy niej robić. Cała jest w rysach mniejsze większe ale są wszędzie.... maska dach tylna klapa..... mam nadzieję że przynajmniej połowa zejdzie po spolerowaniu jak nie to będzie problem :( Auto na sportowych obniżających sprężynach VOGTLAND które będą do sprzedania po założeniu oryginalnych sprężyn. W bagażniku trochę gratów.... kpl wahaczy łączniki staba drążki kierownicze kpl kopułka palec przewody WN świece sprężyny amory tył (przód w garażu leży). Niebawem będzie też sekwencja.... na 99% będzie to KME Diego parownik KME GOLD wtryski Hana 2000 butla 70 lub 80 litrów walec.
to będzie co robić :) dopieszczaj dopieszczaj :)
w przyszłym tygodniu montaż LPG.... nowa sekwencja ale nic specjalnego.... kasy zbrakło :( będzie to KME Diego parownik KME Gold lub Silver (predzej GOLD) wtryski Valtek czerwone i schowany pod klapkę paliwa zawór do tankowania LPG.... i to tyle ze zmian na tą chwilę.... brak kasy mi doskwiera....
Sprawy idą w dobrym kierunku. Powodzenia!
kiera out..... czekam na paczuszkę..... :D nowa kiera :D link do aukcji bowiem foto nie chciało się wgrać :(
http://allegro.pl/kierownica-m-techn...html?source=oo
Dekiel zaworów malowany proszkowo na czarno kupię jak by ktoś miał ewentualnie za grosze przygarnę zwykły do malowania :D Nie pogardzę też kolektorem ssącym pomalowanym na ćorno :D
Kupię też kpl drewienek z deski i na boczki drzwiowe w dobrym stanie plus do tego tą deskę przy lewarku pod automat z całą ładną "roletką" od lewarka i bez miejsca na ASC... ceny naturalnie biedronkowe.....
a ja taką kiere kiedyś sąsiadowi za 50 zł oddałem...
kolega Mateusz z forum takiej chce się pozbyć
:)
No ja sie chętnie jej pozbędę bo nie pasuje mi do e32 I powodzeniach w modach :) byle nie psociła jak moja :)
mi nie pasuje M technic II do E32..... z poduszką w moim roczniku to profanacja...... a ori nie są urodziwe więc padło na m technic I
źle się wyraziłem.... m technic II mi nie pasuje ori kiera z poduszką to profanacja :)
poza tym ori kiera z poduchą też urodziwa nie jest.... myślałem o takiej jak miałem w e34 ale..... poducha....... nie zmienia to faktu że mi sie podobała... 3 ramienna w skórze takie same były w e36 i e46 z początku produkcji jak się nie mylę. u mnie w e34 była to ori kiera co zdziwiło wielle osób
to tym bardziej się cieszę że zdecydowałem się na Mtech I :) bo tutaj rozumiem bez problemów?
zmieniłem dziś świece przewody palec i kopułkę..... a garnek któryś i tak wypada silnik nie chodzi równo szczególnie na zimnym na ciepłym na biegu jak stoję na światłach też czuję że coś nim tam targa...... czy to może być wina luzu zaworowego że nie pracuje jak powinien i gubi czasami któryś garnek?
z ciekawostek przewody ori bmw kopułka też.... żeby było weselej 84r nie wiem jakim cudem? na blacie mam 227tys km czyżby oryginalny? raczej nie chce mi się w to wierzyć.....
P.S.
od czego jest ten czujnik na przewodach? taka obejma na przewodzie do ostatniego garnka....
Czujnik na przeowdzie PIERWSZEGO cylindra to impulsator, bez którego nie uzyskasz poprawnej pracy tego motoru.
Kopułka jeśli miała wybite '84 to przełożona z rekina i wyleżana ileśtam lat, widziałem kilka aut z M30 jeżdżących na fabrycznych kopułkach i palcach, zdarza się to w mało używanych pojazdach, które długo stały więc części te nie zużyły się tak jak w aucie jeżdżącym ciągle od 25 lat.
Nierówna praca przy układzie zapłonowym na nowych częściach daje duże szanse na to że doszedłeś właśnie do "usterki głównej" zaniedbanego M30.
Brak regulacji zaworów przez długie lata, w rezultacie podparte zawory, wytarty wałek i wyklepane dźwigienki. W przeważającej większości głowa do roboty, bo żeby zrobić cokolwiek i tak musisz ją podnieść.
Jeśli dotychczas e32 wydawało się tematem łatwym do ogarnięcia (przed czym przestrzegałem) to właśnie przyszedł moment na pożegnanie złudzeń.
Ten motor będzie jeździł jeszcze długo, klepiąc i dzwoniąc, tak jak jeździł zapewne bez zaglądania wiele lat do tej pory. Zaniedbania właścicieli są największą wadą tej konstrukcji, raz zignorowany temat w rezultacie przynosi takie właśnie zużycie, którego najczęściej nie spotka się w motorze z hydrauliką, do puki popychacze nie staną, przez smołe zamiast oleju albo brak oleju.
M Tech 1 genialna kiera do e32 też posiadam :D
kurde tak czytam te opinie ,wady zalety tej 7 ze ja nie wystawilem swojej tutaj cene obnizalem z 3400 az sprzedalem za 2400 bo zalezalo mi na czasie ,a cieszyl bys sie chlopaku,bo miala tylko hamulce do zrobienia i wymiane panela grzewczego,i paru pierdul,poza tym bezwypadek org lakier a rok 87,i chyba mnie teraz ktos pokarze, mam mieszane uczucie ze nie trafila do'kogos z forum.aha mam caly szyber tylko pomysl jak go wyslac.. p.s co do instalacji koszt tego bedzie wysoki pomysl czy nie lepiej wrzucic z nizszej polki a tez bedzie jezdzic nie mowiac o uzywanej,bo jak napisales budzet ci nie pozwala na pewne kroki,wiec moze cos kosztem czegos...
Zakładanie gazu do motoru kulejącego na benzynie nie ma najmniejszego sensu, nigdy nie będzie to dobrze chodzić, a w szczególności sekwencja; koszt zakupu instalacji nie przyniesie żadnych rezultatów, nie ma szans tego wyregulować i ustawić normalnie, jeśli są podparte zawory albo cała góra do remontu.
DUZY27 wiesz może do kogo poszło wtedy tamto twoje 750iL? Był to ktoś z forum?
Tamto auto potrzebowało jedynie serwisu, który zaleca książka po 300 tysiącach. Po wymianie większości elementów eksploatacyjnych miało szanse być jednym z lepszych na forum. Bardzo jestem ciekaw co się z nim dalej stało bo miało na prawdę wielki potencjał.
sekwencja będzie założona nowa we wtorek. Głowicę robioną miałem 2 lata temu. Docieranie gniazd zaworowych itp miejmy nadzieję że poprostu zawory są rozregulowane.
Co do tego czujnika..... na pierwszym mówisz? ja miałem na ostatnim chyba określę to tak... na tym najdalej od kopułki i pierwszym od ściany grodziowej.
dokupiłem pokrywę dekla zaworów pomalowaną na czarno.... przy regulacji luzu zaworowego i nowej uszczelce pójdzie nowy dekiel...... ot taka moja fanaberia poluje jeszcze na tak samo zrobiony kolektor dolotowy w ładnym stanie
Wiadomo najpierw strona mechaniczna benzynowa na tip top,szaalony nie mam pojecia to bylo lata temu z tego co pamietam koles byl z poznania a auto pojechalo na 11cylindrach bo 12 nie chcial wspolpracowac z rszta hehe